25 januari 2021

Vijf vragen over isoleren beantwoord

Steeds meer mensen kiezen er bewust voor om hun woning te isoleren. Maar wat zijn nou eigenlijk de voordelen van een geïsoleerd huis? En is je huis eigenlijk wel geschikt voor isolatie? In dit blog beantwoorden we vijf vragen over isolatie.

Waarom zou ik mijn huis isoleren?

Een goed geïsoleerde woning heeft vele voordelen. Een van de belangrijkste is verduurzaming. Door goed te isoleren, zul je minder energie verbruiken en gaat er ook minder energie verloren. Daarmee is het niet alleen beter voor het klimaat, maar ook voor je portemonnee! Bovendien is een goed geïsoleerde woning meer waard op de huizenmarkt. Op het moment dat je je huis gaat verkopen, ben je namelijk verplicht een energielabel op te vragen. Hoe hoger dit energielabel, hoe minder lasten het met zich meebrengt. En daarmee stijgt dus ook de waarde van je huis. 

Naast de financiële voordelen gaat door isolatie ook je wooncomfort er op vooruit. Warmte blijft beter binnen, kou beter buiten en het hele jaar door ervaar je een aangename temperatuur in huis. 

Is isoleren verplicht?

Op dit moment is het nog niet verplicht om je woning te isoleren. Maar omdat nog veel huizen in Nederland niet (goed) geïsoleerd zijn, probeert de overheid woningeigenaren te stimuleren om aan de slag te gaan met isolatie. Dit doen ze onder andere door het aanbieden van subsidies en het invoeren van een energielabel voor je woning. Ook geldt er voor de arbeidskosten van isoleren bij woningen ouder dan twee jaar een verlaagd btw-tarief van 9%. 

Wat isoleert het beste?

Er zijn verschillende maatregelen om je woning te isoleren. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor vloerisolatie, spouwmuurisolatie of dakisolatie. Maar ook het isolatiemateriaal zelf varieert van isolatiefolie en isolatieparels tot glaswol. Welke maatregelen en welke materialen het beste isoleren voor jouw woning, is volledig afhankelijk van je persoonlijke situatie. Onze servicepartner Nederland Isoleert denkt graag met je mee tijdens een vrijblijvend adviesgesprek

Isoleren of zonnepanelen?

Beide maatregelen zijn een interessante overweging als je je woning wilt verduurzamen. Maar ze vragen ook de nodige investering. Daarom de logische vraag: wat kun je het best als eerste doen? Het antwoord hierop is volledig afhankelijk van je persoonlijke situatie. Niet ieder dak is geschikt voor zonnepanelen, niet ieder huis is geschikt voor isolatie. Om je keuze wat makkelijker te maken, hebben we zowel voor zonnepanelen als isolatie een online checker. Zo zie je meteen of je dak geschikt is voor zonnepanelen en je huis voor isolatie, en de mogelijke besparing. Bovendien kun je een vrijblijvend gesprek aanvragen met een van onze specialisten voor een advies op maat.

Kan ik subsidie aanvragen voor isolatie?

Ja, dit is zeker mogelijk. De overheid wil Nederlanders stimuleren om hun huis zo duurzaam mogelijk te maken. Daarom hebben ze een subsidie beschikbaar gesteld waarmee je tot wel 20% van je investeringskosten kunt subsidiëren. Wel moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen om hiervoor in aanmerking te komen. Ten eerste dien je minstens twee duurzame isolatiemaatregelen te treffen voor je woning. Daarnaast moet de isolatie door een professioneel bedrijf worden uitgevoerd en moet je de officiële eigenaar van het pand zijn dat je wil laten isoleren. 

Wil je het gebouw van je VVE laten isoleren? Ook daarvoor is een subsidie mogelijk. Tot januari 2023 kun je deze aanvragen.

Wil je meer weten over isoleren? Kijk dan op vandebron.nl/isolatie.

Geschreven door Margo van Gils

Margo is brand marketeer bij Vandebron en enthousiasmeert anderen graag over de energietransitie.

Deel dit artikel
Tags
ActueelGroenDoenImpactKennisbankVandebron