13 september 2023

Waar haalt Nederland zijn energie vandaan?

In Nederland gebruiken we veel energie. Hoeveel wekken we daar zelf van op en hoeveel importeren we? In dit artikel zetten we de cijfers op een rij.

Laatste update: 13 september 2023

Energieverbruik in Nederland

Energie is de verzamelnaam voor gas, elektriciteit en fossiele brandstof. Daar verbruiken we in Nederland veel van. De laatste cijfers komen uit 2021. In 2021 verbruikten Nederlandse huishoudens en bedrijven samen in totaal 3024 PJ energie. Petajoule (PJ) betekent een biljard (1.000.000.000.000.000) joule. Joule is de standaard meeteenheid voor energie

Waar komt onze energie vandaan?

Energie wordt opgewekt en gewonnen uit verschillende bronnen. In 2021 was de verdeling als volgt:

  • 42% Aardgas (1256 PJ Aardgas)

  • 36% Aardolie (1102 PJ)

  • 11% Duurzame energiebronnen (341 PJ)

  • 8% Steenkool (235 PJ)

  • 1% Kernenergie (37 PJ)

  • 2% Overig (53 PJ)

Duurzame energie in Nederland

Zoals je ziet, komt slechts een deel van de energie die we in Nederland gebruiken uit duurzame energiebronnen. Maar als we naar de afgelopen jaren kijken, zien we dat dit aandeel in 5 jaar tijd al verdubbeld is. Een mooie ontwikkeling, vinden we bij Vandebron!

Zelf opwekken of importeren?

Wekken we zelf precies op wat we nodig hebben? Nee, we zijn voor onze energiebehoefte grotendeels afhankelijk van het buitenland. Van de 3024 PJ die we in 2021 verbruikten, produceren we 1125 PJ zelf. De rest halen we uit het buitenland.

Gasafhankelijkheid

Zoals je ziet, zijn we nog altijd afhankelijk van gas. Waarvan ook nog eens een groot deel uit het buitenland gehaald wordt. En omdat de gaswinning in Nederland wordt afgebouwd, wordt deze afhankelijkheid alleen maar groter. Dat is één van de redenen waarom we onze klanten activeren om zo snel mogelijk van het gas af te gaan.

Gas wordt ook gebruikt voor productie elektriciteit

Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat gas niet alleen gebruikt wordt om te verwarmen en te koken, maar ook om elektriciteit te maken. Zo wordt van al het aardgas maar liefst 38% verbruikt voor productie van elektriciteit. Dit is dan ook waarom de prijs van elektriciteit meebeweegt met de huidige hoge gasprijs.

Verdeling bij Vandebron

Alle energie die onze energiebronnen produceren, wordt duurzaam opgewekt. Van de elektriciteit van Vandebron komt 69% uit windenergie, 29% uit zonne-energie en 2% uit bio-energie. 

Als energieleverancier moeten we (helaas) ook gas aanbieden. Dus dat doen we ook. Wel doen we er alles aan om onze klanten van het gas af te helpen en compenseren we ons gasverbruik.

Naar 100% duurzame energie in Nederland

Helaas kunnen we onze groene energie niet direct afleveren bij onze klanten. Dan zouden we kabeltjes door heel Nederland moeten trekken. Onze producenten leveren daarom aan het elektriciteitsnet, waarvan je als klant een deel ontvangt. Hoe meer mensen zich bij ons aansluiten, hoe groter het aandeel groene energie. Zo werken we samen naar 100% duurzame energie in en uit Nederland!

Bron: Energie In Cijfers 2023

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Deel dit artikel
Tags
EnergiecrisisBio-energieZonne-energieActueelWindenergieGoeie energie