22 december 2022

Ga je verduurzamen? In 2024 maak je gebruik van deze subsidies

Overweeg je om een elektrische auto aan te schaffen of je huis te verduurzamen? Goed bezig! Omdat de overheid verduurzaming wil stimuleren, stellen ze verschillende subsidies beschikbaar. Dit zijn ze voor 2024.

Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP)

Stap je over naar een elektrische auto of is het tijd voor een nieuwe EV? Dan is het goed om te weten dat de overheid hiervoor de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren beschikbaar heeft gesteld. Bij aanschaf van een nieuw of tweedehands model kun je zo een deel van je aankoopbedrag terugkrijgen.

Deze subsidie geldt voor particulieren en is in 2024 voor gebruikte elektrische auto’s €2.000,- en voor nieuwe elektrische auto’s €2.950,-.

Houd er wel rekening mee dat de subsidie een jaarlijks maximum heeft. Voor 2024 is er in totaal €58 miljoen beschikbaar gesteld voor nieuwe elektrische auto’s en €29,4 miljoen voor gebruikte elektrische auto’s. Benieuwd of er nog subsidie beschikbaar is? Hier vind je meer informatie over de SEPP.

0% btw op zonnepanelen

In 2022 was het mogelijk om de btw terug te vragen op aanschaf en installatie van zonnepanelen. Sinds 2023 is het nog makkelijker: het btw-tarief op zonnepanelen en installatie staat nu namelijk op 0%. Dit geldt ook in 2024. Lees hier de regels.

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Deze subsidie kun je ontvangen als je als woningeigenaar voor een zonneboiler, (hybride) warmtepomp of een aansluiting op het warmtenet kiest. 

Zonneboiler

Wil je een zonneboiler aanschaffen, dan kun je met de ISDE een deel van dit aankoopbedrag terugkrijgen. De hoogte van de subsidie hangt af van het soort zonneboiler dat je kiest en zal in 2024 tussen de €300,- en €1.750,- zitten. Alle voorwaarden en de volledige apparatenlijst vind je hier.

(Hypride) warmtepomp

Ga je een (hybride) warmtepomp met minimaal energielabel A++ aanschaffen? Dan kun je daar subsidie voor aanvragen. Hoeveel je krijgt, is afhankelijk van het soort warmtepomp dat je kiest. Je kunt rekenen op een subsidie van minstens €500,-.

Om je alvast een beetje een richtlijn te geven: voor een hybride warmtepomp moet je denken aan een subsidie tussen de €1.950,- en €3.000,-. Bij een volledige lucht/water-warmtepomp ligt dit bedrag ongeveer tussen de €1.950,- en €3.750. Ga je voor een bodem-warmtepomp? Dan kun je tussen de €3.750,- en €5.100,- subsidie verwachten.

Hier vind je de volledige apparatenlijst van de warmtepompen en de bijbehorende subsidiebedragen.

Warmtenet

Wordt je huis aangesloten op een warmtenet? Dan kun je hier €3.775 subsidie voor krijgen vanuit de overheid. De precieze voorwaarden vind je hier

ISDE voor isolatie

Ondanks dat woningisolatie goed is voor het milieu én je portemonnee, blijft het een flinke investering. Om woningisolatie aantrekkelijker te maken, biedt de overheid subsidie aan. Er zijn twee manieren waarop je deze subsidie kunt krijgen:

  • Je kiest voor één of meer isolatiemaatregelen in huis. Hieronder vallen vloer- of bodemisolatie, dakisolatie, zolderisolatie, spouwmuurisolatie, gevelisolatie en HR++glas. Voor één isolatiemaatregel ontvang je tot 15% subsidiekorting. Bij twee of meer krijg je tot 30% subsidie. Lees hier meer informatie.

  • Je combineert één isolatiemaatregel met de aanschaf van een (hybride) warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet. Ook dan ontvang je tot 30% korting door de subsidie.

Het is mogelijk om meerdere keren subsidie aan te vragen, maar dan moet het wel om andere maatregelen gaan dan bij je eerdere aanvraag. Houd er rekening mee dat vanaf 2022 het niet meer mogelijk is om vloer- en bodemisolatie te combineren om aan de voorwaarden te voldoen. Benieuwd naar alle voorwaarden en hoeveel subsidie je kunt krijgen per m2? Je vindt het overzicht hier.

Extra besparen bij isolatie

Is je woning ouder dan twee jaar en laat je isolatiemateriaal aanbrengen door een professioneel bedrijf om je woning energiezuiniger te maken? Dan valt het arbeidsloon voor het aanbrengen van de isolatie onder een verlaagd btw-tarief van 9%. Let op: dit geldt dus alleen voor het aanbrengen van de isolatie. Andere werkzaamheden en materiaalkosten vallen onder het btw-tarief van 21%.

Lokale subsidie

Het kan zijn dat jouw gemeente een extra subsidie beschikbaar stelt voor een bepaald project waarmee je je huis wil verbeteren. Via de Energiesubsidiewijzer kun je zien welke subsidies jouw gemeente en provincie aanbieden.

Wil je je woning gaan verduurzamen, maar laat je het liever over aan professionals? Bij Vandebron helpen we je graag bij de installatie van zonnepanelen of isolatie. Ook bieden we een totaalpakket aan voor elektrisch rijden. Zo werken we samen toe naar onze missie: zo snel mogelijk 100% duurzame energie in Nederland.

Geschreven door Margo van Gils

Margo is brand marketeer bij Vandebron en enthousiasmeert anderen graag over de energietransitie.

Deel dit artikel
Tags
ActueelBeleidElektrisch rijdenGroenDoenImpactKennisbankKlimaatVandebron