stroom gebruiken als de zon schijnt

9 oktober 2024

Stroom verbruiken als de zon schijnt: zo doe je dat

Om groen bezig te zijn, verbruik je vooral stroom wanneer de zon schijnt. Met eigen zonnepanelen of een dynamisch contract is dat ook nog eens financieel aantrekkelijk. We laten zien hoe je dat doet.

Waarom stroom verbruiken als de zon schijnt?

Stroom verbruiken als de zon schijnt helpt het net te ontlasten, zorgt voor lagere terugleveringskosten en bereidt je alvast voor op de afschaffing van de salderingsregeling. En bij een dynamisch energiecontract zijn de energieprijzen lager wanneer de zon schijnt. Soms zelfs negatief! 

Wat het lastig maakt

Veel apparaten staan de hele dag aan. Denk aan je koelkast en vriezer. Dat moet ook wel, anders bederft je eten. En wanneer de zon onder is, kun je ook niet zonder stroom. De lampen aan zetten wanneer de zon schijnt en uitzetten wanneer het weer donker is, slaat natuurlijk ook nergens op.

Welk stroomverbruik kun je wel plannen?

Toch zijn er ook apparaten waarbij je zelf kunt kiezen wanneer je ze aanzet. Onderstaande apparaten verbruiken veel stroom en kun je in principe aanzetten wanneer je wilt.

  • Wasmachine

  • Droger

  • Vaatwasser

  • Laadpaal van de elektrische auto

  • Oplader van de elektrische fiets

Tips om stroom te verbruiken als de zon schijnt

1. Gebruik de timerfunctie

De meeste vaatwassers, wasmachines en drogers hebben een timerfunctie. Ook wel startuitstel genoemd. Daarmee kun je de was alvast voorbereiden en aanzetten, maar pas laten beginnen wanneer de zon schijnt. 

2. Home Connect

Steeds meer moderne witgoedapparaten beschikken over de Home Connect-functionaliteit. Met deze functie kun je het apparaat verbinden met internet en via je smartphone bedienen. Zodra de zon gaat schijnen, zet je vanaf je smartphone het apparaat aan.

3. Gebruik slimme stopcontacten

Geen Home Connect? Door apparaten aan te sluiten op slimme stekkers, kun je ze alsnog bedienen vanaf je smartphone. Sluit het apparaat aan, zet de timerfunctie op enkele minuten en schakel de slimme stekker uit. Wanneer de zon schijnt, zet je de slimme stekker weer aan. De timer loopt af en het apparaat begint te draaien.

Let op: sommige apparaten gaan na stroomuitval niet verder waar ze gebleven waren. Goed om eerst te controleren voordat je slimme stopcontacten gaat aanschaffen!

4. Automatisch aanzetten bij teruglevering

Het zou natuurlijk nog mooier zijn als de voorgaande tip helemaal vanzelf gaat. Er zijn verschillende manieren om elektrische apparaten automatisch in te schakelen bij teruglevering. Lees het artikel ‘Vaatwasser en wasmachine slim aansturen in 5 stappen’ voor inspiratie en een stappenplan.

5. Elektrische auto opladen als de zon schijnt

Sluit de laadkabel van je elektrische auto aan wanneer de zon schijnt, of gebruik een slimme laadpaal met zonneverdeler om dit proces te automatiseren. Hang je elektrische auto vervolgens gewoon standaard aan de lader. Gedurende de dag kan hij dan steeds een beetje opladen met zonnestroom die over is.

6. Elektrische boiler verwarmen met overschot

Om het reservoir van je elektrische boiler op temperatuur te houden, moet het af en toe verwarmd worden. Met een wateraccu kun je je overschot aan zonnestroom gebruiken om dit te doen wanneer de zon schijnt. Veel warmtepompen hebben trouwens ook de mogelijkheid om handmatig het reservoir te verwarmen via een app.

7. Elektrische fiets opladen als de zon schijnt

Heb je een elektrische fiets? Dan moet je de accu af en toe opladen. Wacht niet tot hij leeg is, maar laad hem gewoon op wanneer de zon schijnt. De huidige generatie batterijen blijven namelijk het langste goed wanneer ze tussen de 20% en 80% opgeladen blijven. 

Kijk eerst wanneer de zon schijnt

Gebruik de Groene stroom-voorspeller van Vandebron om te ontdekken wanneer je de zon kunt verwachten. Momenteel vind je de tool in de Vandebron EV-app - ook beschikbaar voor niet-klanten. Als Vandebron-klant vind je hem ook in de Vandebron Thuis-app. 

Groene stroom-voorspeller

Verbruik niet onnodig stroom

Om groen bezig te zijn, gaat het vooral om het sturen van je verbruik. Hetzelfde stroomverbruik dus, maar dan op een ander moment. Het is nooit duurzaam om onnodig stroom te verbruiken. Hou de oven en je lampen dus gewoon uit wanneer je ze niet nodig hebt.

Meer inzicht in je stroomverbruik

Wil je meer grip op je energieverbruik in huis? Dan is het handig om te weten wanneer de piekmomenten zijn en welke apparaten in jouw huis veel verbruiken. Met een elektriciteitsmeter of slimme stekker kun je het eenvoudig meten per apparaat.

Voor meer inzicht in je algehele stroomverbruik koop je een energieverbruiksmanager. Daarmee zie je precies wanneer je stroom verbruikt en teruglevert.

energieverbruiksmanager

Nog beter: energie besparen!

Wil je graag vooral stroom gebruiken als de zon schijnt? Dan ben je waarschijnlijk ook benieuwd hoe je minder stroom kunt verbruiken in huis. Daar schreven we bijvoorbeeld dit artikel met de beste energiebespaartips voor thuis over en dit artikel speciaal voor huurders. Ook delen we manieren om zuinig te verwarmen.

Stefan

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

4 manieren om stroom thuis op te slaan
Verwarming aan, maar toch koud in huis: hoe kan dat?