stroom thuis opslaan

8 oktober 2024

4 manieren om stroom thuis op te slaan

De thuisbatterij is de bekendste manier om thuis stroom op te slaan. Maar op dit moment ook nog vrij prijzig. Welke manieren zijn er nog meer? In dit artikel zetten we ze op een rij.

Waarom stroom thuis opslaan?

Met zonnepanelen wek je soms meer stroom op dan je op dat moment nodig hebt. Je kunt het overschot dan terugleveren aan het net, maar ook opslaan voor later. Als je het opslaat, betaal je geen terugleveringskosten en hoef je niet te salderen

Ook met een dynamisch contract is het interessant om stroom op te slaan. Stroomprijzen kunnen dan elk uur anders zijn. Op voordelige momenten sla je het op en op duurdere momenten gebruik je de opgeslagen energie weer. Lekker voordelig!

Je eigen stroom opslaan

Er zijn verschillende manieren om je stroom thuis te bewaren.

1. Thuisbatterij

De meest voor de hand liggende optie is door middel van een thuisbatterij. Je laadt hem op met je overschot aan zonnestroom, of wanneer de dynamische tarieven laag zijn. Je ontlaadt hem weer wanneer je zonnepanelen niet genoeg opwekken. 

Momenteel zijn thuisbatterijen nog wel behoorlijk aan de prijs. En zolang we de salderingsregeling nog hebben in Nederland, is de terugverdientijd lang.

2. Accu van elektrische auto

Heb je een elektrische auto en een eigen laadpaal? Laad de accu dan op het juiste moment op. Door handmatig de auto te verbinden met de laadkabel, of door middel van een slimme laadpaal die alleen laadt met het stroomoverschot van je zonnepanelen. Als je auto bidirectioneel kan laden, kun je de accu zelfs als thuisbatterij inzetten.

3. Warm water

Energie kun je opslaan in warm water. Zo verwarmt een elektrische boiler of warmtepomp het voorraadvat door middel van stroom. Dit gebeurt op het moment dat de temperatuur onder een bepaalde waarde komt. 

Met een wateraccu bepaal je dat moment zelf: namelijk wanneer je zonnepanelen meer opwekken dan nodig. In de app van moderne warmtepompen zit vaak ook een knop waarmee je zelf bepaalt wanneer je wilt verwarmen.

4. Buurtbatterij

Een buurtbatterij is een grote batterij waar een hele wijk op aangesloten is. Huishoudens laden de batterij op met zonnestroom die ze te veel hebben. Anderen kunnen dit dan afnemen. Op dit moment vinden er enkele initiatieven voor buurtbatterijen plaats. 

Nog beter: op het juiste moment stroom verbruiken

Voor het opslaan van stroom zul je waarschijnlijk een investering moeten doen. Maar is dat wel echt nodig? Door je stroomverbruik te sturen en plannen kun je al een groot verschil maken. 

  • Gebruik de Groene stroom-voorspeller van Vandebron om inzicht te krijgen in de groenste momenten.

  • Zet de vaatwasser, wasmachine en droger aan op groene momenten. Dit kun je zelfs (grotendeels) automatiseren. Of gebruik gewoon de timerfunctie.

  • Laad je elektrische auto en elektrische fiets op het juiste moment op.

  • Verbruik stroom niet onnodig.

Groene stroom van Vandebron

Stroom opslaan voor later is een slimme manier om goed bezig te zijn. Voor de momenten dat je niet voldoende opwekt, heb je een energieleverancier nodig. Natuurlijk wil je dat ook die stroom groen is, toch? Kies daarom voor groene stroom van Vandebron en help mee om zo snel mogelijk naar 100% duurzame energie in Nederland te gaan.

Stefan

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Hoeveel onderhoud hebben zonnepanelen nodig?
Veelgestelde vragen over de jaarafrekening van je energieverbruik