wanneer vaatwasser aanzetten met zonnepanelen

13 juni 2024

Vaatwasser en wasmachine slim aansturen in 5 stappen

De vaatwasser en wasmachine zijn apparaten die veel stroom verbruiken in huis. Je kunt zelf bepalen wanneer je ze aanzet. Wanneer je zonnepanelen stroom opwekken is bijvoorbeeld een goed moment. Het is ook mogelijk om dit proces te automatiseren.

Op het juiste moment aanzetten

Heb je zonnepanelen of een dynamisch energiecontract? Dan kun je geld besparen door je vaatwasser en wasmachine op groene momenten aan te zetten.

Wanneer vaatwasser aanzetten met zonnepanelen?

Het beste moment om je vaatwasser of wasmachine aan te zetten, is wanneer je zonnepanelen stroom opwekken. Of nog beter: wanneer ze meer stroom opwekken dan je op dit moment verbruikt. Bij teruglevering dus. Op dat moment wordt jouw groene stroom namelijk terug het net op gestuurd.

Met een energieverbruiksmanager weet je precies wanneer het zover is. Ook kun je een melding instellen, zodat je een pushbericht op je smartphone ontvangt zodra je teruglevert. Vervolgens kun je dan naar de vaatwasser of wasmachine lopen om hem aan te zetten.

energieverbruiksmanager

Automatisch aanzetten bij teruglevering

Het zou natuurlijk nog mooier zijn als je niet in de gaten hoeft te houden wanneer je teruglevert. Bijvoorbeeld wanneer je omvormer een seintje geeft aan je vaatwasser en wasmachine bij teruglevering en het wasprogramma automatisch begint.

Je hebt daarvoor de volgende zaken nodig:

  • Wasmachine of vaatwasser met timerfunctie

  • Slimme meter

  • Zonnepanelen die via een omvormer verbonden zijn met de meterkast

  • Energieverbruiksmanager (P1-dongel en app)

  • Slimme stekker (compatibel met de energieverbruiksmanager)

Stappenplan slim aansturen

We nemen de energieverbruiksmanager HomeWizard in dit stappenplan als voorbeeld. Met andere managers kan het wellicht ook, al zal het net anders werken.

1. Installeer de energieverbruiksmanager

Het slim aansturen van een wasmachine of vaatwasser begint in de meterkast. Door de energieverbruiksmanager te installeren kun je de gegevens van je energieverbruik en je stroomopwekking uitlezen en acties verbinden aan bepaalde waarden. Een eenvoudige manier om dit te doen is door de energieverbruiksmanager te koppelen aan de P1-aansluiting van je slimme meter.

energieverbruiksmanager p1 installeren

2. Maak het apparaat slim

Veel moderne vaatwassers en wasmachines kun je bedienen met Home Connect. Dit herken je aan het ‘Remote Start’ icoontje op je apparaat (telefoon met WiFi-icoon). Hiermee kun je het apparaat direct verbinden met je energieverbruiksmanager.

home connect

Ouderwets apparaat? Dan kun je hem slim maken met een slimme stekker. Die kun je verbinden met internet en handmatig aan en uitzetten via je smartphone. Of automatiseren door hem te koppelen aan je energieverbruiksmanager.

slimme stekker voor de vaatwasser

Let op 1: zoek vooraf uit of de slimme stekker en de energieverbruiksmanager die je wilt koppelen wel kunnen samenwerken.

Let op 2: check het maximale vermogen van de slimme stekker. Die moet het maximale vermogen van je apparaat wel aankunnen.

3. Verbind apparaat met de energieverbruiksmanager

Je hebt nu een slim apparaat en een energieverbruiksmanager waarmee je je energieverbruik en opwekking kunt uitlezen. Nu moet je ze verbinden, zodat ze met elkaar kunnen communiceren. Dat doe je in de app van je energieverbruiksmanager.

verbruiksmanager verbinden

4. Stel de automatisering in

De laatste stap is de regels instellen voor het inschakelen van je apparaat. Je kunt bijvoorbeeld de drempelwaarde voor het aantal Watt en het aantal minuten bepalen waarna een apparaat aan springt bij teruglevering. Dit kun je per apparaat of slimme stekker instellen.

vaatwasser automatiseren

Vervolgens stel je een tweede regel in voor het uitschakelen van het apparaat. Wanneer het vermogen van je apparaat voor een aantal minuten onder een bepaalde waarde komt, bijvoorbeeld 5 Watt, wordt het apparaat automatisch uitgeschakeld.

wasmachine aansturen met zonnepanelen

Aanvullend kun je ook nog een melding instellen wanneer het apparaat klaar is. Je krijgt dan een melding op je smartphone dat het tijd is om de was eruit te halen!

5. Stel de timerfunctie van je apparaat in

Vaatwasser vol of was in de wasmachine? Stel de timerfunctie in op één minuut. Schakel vervolgens de slimme stekker van je apparaat uit. Wanneer er voldoende teruggeleverd wordt, schakelt de slimme stekker nu automatisch aan en begint de tijd te lopen.

Let op: sommige apparaten gaan na stroomuitval niet verder waar ze gebleven waren. Check dus eerst hoe dat zit bij jouw apparaten.

Hoeveel levert het op?

Zoals je ziet, is het best een onderneming om je vaatwasser en wasmachine te automatiseren. Ook zijn er wat apparaten nodig, waar kosten aan verbonden zijn. Ongeveer € 90,- voor de energieverbruiksmanager en twee slimme stekkers.

Zowel de wasmachine als vaatwasser verbruiken ongeveer 1 kWh per wasbeurt.

  • Bij een vast contract met een terugleververgoeding van 5 cent per kWh, heb je de kosten na 1800 wasbeurten terugverdiend.

  • Bij een dynamisch contract zijn de kosten veel sneller terugverdiend, doordat de stroomprijs laag is (of zelfs negatief) op groene momenten.

Bepaal zelf of je de investering de moeite waard vindt.

Andere automatisering om te overwegen

De vaatwasser en wasmachine verbruiken aardig wat stroom en zijn goed te sturen en plannen. Maar sommige apparaten in huis verbruiken nog veel meer. Je laadpaal en elektrische boiler of warmtepomp zijn bijvoorbeeld échte grootverbruikers. Als je deze apparaten in huis hebt, is het slimmer om deze te automatiseren.

  • Een elektrische auto verbruikt gemiddeld 3.800 kWh stroom per jaar. Verbind je elektrische auto zoveel mogelijk aan je slimme laadpaal met zonnestroomverdeler en laad alleen op met je overschot aan zonnestroom.

  • Een elektrische boiler verbruikt gemiddeld 1.900 kWh per jaar. Een wateraccu verwarmd het voorraadvat van je elektrische boiler met je overschot aan zonnestroom. Ook het voorraadvat van je warmtepomp kun je op dezelfde manier automatiseren.

Conclusie

Je kunt je vaatwasser en wasmachine slim aansturen door ze te koppelen met een energieverbruiksmanager en automatisering in te stellen. Maar levert het genoeg op? Meer impact maakt het automatiseren van je laadpaal of elektrische boiler. Meer hierover in een volgende blog.

Versnel de energietransitie met Vandebron

Bij Vandebron werken we hard aan het huis van de toekomst, met een home energy management systeem voor onze klanten. Eén centrale oplossing voor het complete energiebeheer in huis. Daar haal jij financieel voordeel uit én helpt de energietransitie vooruit! Sluit je aan bij Vandebron en help mee om zo snel mogelijk naar 100% duurzame energie in Nederland te gaan.

Stefan

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Kun je te veel zonnepanelen op je dak hebben?
Alles wat je in 2025 moet weten over salderen