bespaarstekker

2 februari 2024

Zo kun je thuis energie besparen met bespaarstekkers

Veel Nederlanders zijn tegenwoordig geïnteresseerd in duurzamer wonen. Om te besparen op hun energierekening of omdat ze het milieu een warm hart toedragen. Een leuke en eenvoudige manier om dat te doen, is met bespaarstekkers.

Wat zijn bespaarstekkers?

Een bespaarstekker wordt ook wel een slimme stekker genoemd. Je plaatst hem tussen een stopcontact en een apparaat. Daarna kun je het stopcontact ‘bedienen’ en uitlezen via een app op je telefoon. Zo kun je apparaten op afstand aan- en uitzetten, een timer instellen en maak je het stroomverbruik inzichtelijk.

Er zijn koppelstukken te koop die je aansluit op een enkel stopcontact, maar je kunt ook een slimme stekkerdoos kopen waarop je meerdere apparaten kunt aansluiten.

bespaarstekker en slimme stekkerdoos

Hoe bespaar je met een bespaarstekker?

1. Zet apparaten aan en uit via een app

Door een bespaarstekker te plaatsen tussen het stopcontact en apparaten die veel stroom gebruiken zet je ze met één druk in je app allemaal uit. Zo weet je zeker dat er geen lamp of televisie per ongeluk aan blijft staan wanneer je naar bed gaat. En je hoeft niet alles handmatig uit te zetten - lekker makkelijk!

2. Stel een timer in

Door een timer in te stellen, kun je tijdprogramma’s maken voor je elektrische apparaten. Laat lampen bijvoorbeeld alleen op sommige uren van de dag schijnen en laat ze daarna automatisch uitgaan. Handig voor kerstverlichting of losstaande lampen!

3. Stand-by killer functie

Sommige bespaarstekkers meten het aantal stroom dat door het apparaat heen gaat en weten daardoor wanneer een apparaat op stand-by staat. Ze zetten hem dan automatisch gewoon helemaal uit. Dat zorgt voor minder sluipverbruik.

4. Stroomverbruik per apparaat inzichtelijk

Niet alle apparaten zijn even zuinig. Zo vreten sommige televisies wel 230 kWh per jaar, terwijl zuinige varianten maar 17 kWh per jaar verbruiken. Met een slimme stekker krijg je inzicht in het stroomverbruik per apparaat. Op basis van die data kun je beslissen of het loont om een apparaat te vervangen door een zuiniger model. 

5. Maak je domme wasmachine en vaatwasser slim

Sluit je wasmachine en vaatwasser aan op een bespaarstekker en bestuur ze op afstand. Dat werkt zo: stel de timerfunctie op het apparaat in en schakel vervolgens het stopcontact uit. Wanneer je het stopcontact weer aanzet, gaat de timer lopen en begint het wasprogramma.

Met deze hack bespaar je geen energie, maar mogelijk wel energiekosten. Je kunt bijvoorbeeld je vaatwasser aanzetten wanneer je zonnepanelen terugleveren of op het moment dat het stroomtarief van je dynamische contract laag is.

Let op: sommige apparaten gaan na stroomuitval niet verder waar ze gebleven waren. Check dus eerst hoe dat zit bij jouw apparaten.

6. Verleng de levensduur van apparaten

Apparaten die de hele dag aanstaan gaan sneller stuk. Door ze uit te zetten wanneer je ze niet nodig hebt, zijn ze minder snel aan vervanging toe. Ook op die manier bespaar je met bespaarstekkers!

Bespaarstekkers gebruiken

Overtuigd van de voordelen? Mooi! Dan vertellen we je nu hoe je bespaarstekkers kunt installeren en gebruiken in huis.

Stap 1: Koop de juiste bespaarstekkers

Niet elke bespaarstekker kan op elk apparaat worden aangesloten. Er zijn een paar zaken om op te letten.

  • Maximale wattage: De slimme stekker moet het vermogen van het apparaat dat je er op wilt aansluiten wel aan kunnen. Vooral goed om op te letten bij stroomslurpers. Een elektrische radiator kan bijvoorbeeld wel 1000 Watt per uur verbruiken.

  • Voltage: In Nederland werken alle apparaten op een wisselspanning van 220 - 240V. Je bespaarstekker moet op hetzelfde voltage werken. Dit is vooral belangrijk om in de gaten te houden wanneer je een slimme stekker via een buitenlandse webshop koopt.

  • Stekkerblok of enkele stekker: Bespaarstekkers zijn per stopcontact los aan te schaffen, maar je kunt ook een stekkerblok aanschaffen waarop je meerdere apparaten aansluit. Bij veel modellen kun je dan alsnog het stroomverbruik per apparaat inzien. Een stekkerblok is over het algemeen voordeliger, maar natuurlijk ook minder flexibel. Bepaal wat voor jou het handigst is.

  • Functies: Niet elke bespaarstekker kan hetzelfde. Kijk daarom goed of de functies aanwezig zijn die je wilt gebruiken. Zoals de timer, de stand-by killer en de koppeling met een smartphone.

Stap 2: Apparaat aansluiten op de bespaarstekker

Eigenlijk heel eenvoudig. Je haalt de stekker van het apparaat uit het stopcontact, doet de bespaarstekker in het stopcontact en doet de stekker weer in de bespaarstekker. 

Stap 3: Bespaarstekker inschakelen

De meeste bespaarstekkers hebben een aan- en uitknop. Zet hem aan en je slimme stekker is meteen actief. Als er een stand by-killer functie op zit, zou deze meteen moeten werken. Kijk in de handleiding van jouw bespaarstekker hoe je hem koppelt aan je smartphone en hoe de overige functionaliteiten werken.

Kun je elk apparaat aansluiten op een bespaarstekker?

Nee, je kunt het niet voor elk apparaat gebruiken. Sommige apparaten mogen namelijk nooit uit, zoals de koelkast. Dan bederft je eten. En de WTW, mechanische ventilatie, warmtepomp en elektrische kookplaat worden ook sterk afgeraden. Vooral huishoudelijk apparaten, zoals een wasmachine, televisie en een computer, zijn top om een bespaarstekker op aan te sluiten.

Verminder je stroomverbruik

Op zoek naar meer manieren om jouw stroomverbruik te verlagen? Lees dan verder in ons artikel tips om thuis energie te besparen. Daar vertellen we je alles wat je moet weten om je stroomverbruik omlaag te brengen. Van aanpassingen in gedrag, tot apparaten vervangen, sluipverbruik voorkomen en slimme investeringen. Woon je in een huurwoning? Check dan het artikel energie besparen in je huurwoning.

Afbeelding: Eve Energy

Stefan

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Meterstanden doorgeven: wanneer en hoe moet het?
Verwarming aan, maar toch koud in huis: hoe kan dat?