6 juni 2024
Je overschot aan zonne-energie opslaan voor de winter: kan dat?
In de zomer wekken zonnepanelen veel meer op dan in de winter. Terwijl je stroom in de winter juist harder nodig hebt. Zeker wanneer je je woning elektrisch verwarmt. Kun je je overschot aan zonne-energie van de zomer opslaan voor de winter?
Zonne-energie opslaan
Wek je meer zonnestroom op dan je nodig hebt? Dan kun je het overschot terugleveren aan het net. Door de salderingsregeling mag je je verbruik wegstrepen tegen je teruggeleverde stroom. Op die manier fungeert het stroomnet als een grote batterij.
Toch willen veel mensen graag hun eigen stroom zoveel mogelijk zelf gebruiken.
Omdat ze bijvoorbeeld:
een dynamisch contract hebben waardoor salderen anders werkt,
zo min mogelijk terugleverkosten willen betalen,
of omdat ze het overvolle stroomnet niet onnodig willen belasten.
Opslaan voor later verbruik lijkt dan een logische keuze.
Waarom zonnestroom opslaan voor de winter?
In de zomer wekken zonnepanelen veel meer stroom op dan in de winter. Niet omdat het dan warmer is, maar omdat de dagen langer zijn en er dus meer licht is om ‘op te vangen’.
In de grafiek hieronder zie je het gemiddelde rendement van een zonnepaneel op een Nederlands dak. De percentages zijn het deel van de jaaropbrengst. In de drie maanden mei, juni en juli wordt bijvoorbeeld samen 39% van de jaaropbrengst opgewekt.
Dat is eigenlijk helemaal niet handig, omdat we in de zomer veel minder stroom nodig hebben. Het is lichter, we leven meer buiten en hebben praktisch geen verwarming nodig in huis. Zeker als je gasloos woont en je woning elektrisch verwarmt, heb je juist in de winter veel meer stroom nodig. Het zou dan mooi zijn als we het overschot aan zomerse zonnestroom konden opslaan voor de winter.
Zonne-energie opslaan voor de winter in thuisbatterij
Je eigen zonne-energie opslaan voor later kan op verschillende manieren. De meest effectieve manier is met een thuisbatterij. Je laadt de batterij dan vol en kan hem op elk moment weer ontladen.
In theorie zou je de batterij in de zomer kunnen opladen met groene stroom, om het in de winter te verbruiken. In de praktijk is de capaciteit helaas (nog) veel te laag. In de Tesla Powerwall kun je bijvoorbeeld maximaal 13,5 kWh opslaan. Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt dat ongeveer in twee dagen. Om al je zonnestroom op te slaan voor de winter heb je dus stapels thuisbatterijen nodig.
Hoeveel thuisbatterijen heb je nodig?
Laten we voor de grap eens uitrekenen hoeveel thuisbatterijen je nodig hebt om je overschot aan zonne-energie op te slaan voor de winter.
Stel, je hebt 12 zonnepanelen en levert 2000 kWh terug in de zomer. Dat wil je graag opslaan voor de winter. Je hebt dan 2000 / 13,5 = 148 thuisbatterijen van Tesla nodig. Met een aankoopprijs van zo’n € 10.000 per stuk, kost dit je € 1,48 miljoen. Totaal niet interessant dus.
Energieverbruik sturen en plannen
In plaats van zonne-energie opslaan voor de winter, kun je beter je stroomverbruik sturen en plannen. Zodat je juist tijdens groene momenten veel zelf verbruikt. Je kunt bijvoorbeeld je wasmachine, droger of vaatwasser laten draaien op de momenten dat je teruglevert. In ons artikel ‘8 tips om je stroomverbruik te sturen en plannen’ lees je hoe je dat doet.
Duurzaamheidsinvesteringen
Een andere manier om je eigen zonnestroom meer zelf te verbruiken, is door een warmtepomp te installeren of je benzineauto te vervangen door een elektrische auto met laadpaal. Het voorraadvat van de warmtepomp kun je verwarmen met je overschot aan zonne-energie en de accu van de auto kun je opladen op het moment dat je teruglevert.
Groene stroom van Vandebron
Zoals je hebt kunnen lezen, is zonne-energie in de zomer opslaan voor de winter eigenlijk niet te doen. Veel beter is om in de winter groene stroom af te nemen bij een duurzame energieleverancier. Kies daarom voor groene stroom van Vandebron en help mee om zo snel mogelijk naar 100% duurzame energie in Nederland te gaan.
Geschreven door Stefan van de Wetering
Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.