11 augustus 2022
Wat is de opbrengst van zonnepanelen in de winter?
Ook in de winter wekken zonnepanelen energie op. Maar wel wat minder. Niet omdat het kouder is, maar omdat de dagen korter zijn. Ontdek hoe dat zit.
Meer zon = meer rendement
Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dit, met behulp van een omvormer, om in elektriciteit die je in huis kunt gebruiken. Hoe meer zonlicht, hoe meer energie. In de zomer zijn de dagen langer en brengen zonnepanelen dan ook meer op.
Opbrengst zonnepanelen in de winter
Mensen denken wel eens dat zonnepanelen op een snikhete zomerdag meer opwekken. Maar dat is een misvatting. Zonnepanelen vangen namelijk geen warmte op, maar licht. Daarom wekken ze ook in de winter gewoon energie op.
Doordat de dagen korter zijn in de winter en de zon lager staat, vangen ze alleen wel minder licht op. Daardoor is het rendement lager. Maar dat heeft niets met de temperatuur te maken.
Sterker nog: een lage temperatuur is juist gunstig voor de opbrengst van zonnepanelen. Bij heet weer neemt de weerstand in een zonnepaneel toe, waardoor het rendement omlaag gaat.
Opbrengst door het jaar heen
In onderstaande grafiek zie je het gemiddelde rendement van een zonnepaneel op een Nederlands dak. De percentages zijn het deel van de jaaropbrengst. In de drie maanden mei, juni en juli wordt bijvoorbeeld samen 39% van de jaaropbrengst opgewekt.
Wanneer leveren zonnepanelen het meeste op?
Over het algemeen zijn de lentemaanden mei en juni de beste maanden voor zonnepanelen. De dagen zijn lang, de zon staat hoog, maar het is nog wel koel. Dat zijn de ideale omstandigheden voor een hoge opbrengst!
Sneeuw op je zonnepanelen
Zijn je zonnepanelen bedekt onder een dikke laag sneeuw? Dan leveren ze helaas even niets op. De witte sneeuw weerkaatst het zonlicht, waardoor het de zonnecellen niet bereikt.
Gelukkig blijft sneeuw op een hellend vlak meestal niet lang liggen. Wacht daarom tot de sneeuw er vanzelf afglijdt en ga de zonnepanelen niet schoon (laten) vegen. De voordelen wegen niet op tegen de gevaren. Door ze zelf schoon te maken, loop je het risico om de panelen te beschadigen. En zelf het gladde dak op stappen, is natuurlijk ook levensgevaarlijk.
Op een plat dak zou je de zonnepanelen eventueel wel schoon kunnen maken. Tenminste, als je het dak veilig bereiken kan. Met een zachte borstel kun je de sneeuw er met beleid afvegen. Al blijft ook hier het beste advies om gewoon een paar dagen te wachten tot de sneeuw vanzelf weer verdwijnt.
Lees verder: Sneeuw op je zonnepanelen? Vooral lekker laten liggen!
Is een strenge winter slecht voor zonnepanelen?
Voor kwalitatieve zonnepanelen is sneeuw, bevriezing of smeltwater allemaal geen probleem. De panelen worden ontworpen om 25 jaar mee te gaan - in weer en wind. Ze zijn getest op extreme weersomstandigheden en kunnen een Nederlandse winter dan ook écht wel aan.
Ook de bekabeling die gebruikt wordt is water-, sneeuw- en vriesbestendig. Een professionele installateur zorgt dat dit goed is afgewerkt, zodat er geen isolatieproblemen ontstaan.
Tip: Zeker zijn van kwalitatieve panelen én een professionele installatie? Als Vandebron-klant laat je zonnepanelen installeren door onze ervaren servicepartners
Maximale opbrengst
Hoe zorg je dat je zonnepanelen, ook in de winter, zoveel mogelijk opleveren? Op het weer heb je geen invloed, maar wel op de manier waarop je je zonnepanelen plaatst.
1. Gericht op het zuiden
De meeste mensen willen een huis met een tuin op het zuiden. Dan zien ze lekker veel zon. De zon komt in de ochtend op in het oosten, staat in de middag op het zuiden en gaat onder in het westen. Zonnepanelen die op het zuiden gericht zijn, vangen daarom het meeste zonlicht en wekken energie maximaal op.
2. Optimale hoek
De hellingshoek is ook van belang. Zonnepanelen die in een hoek van 30 tot 35 graden staan, leveren in Nederland het meeste op. Het zonlicht straalt dan recht op de panelen. Op een plat dak worden zonnepanelen daarom op een schans in deze hoek geplaatst.
3. Minimale schaduwvorming
Werpen hoge bomen of gebouwen een schaduw over (een deel van) je dak? De zon draait, dus dit zal het ene moment erger zijn dan het andere. Het advies is om zonnepanelen zo te plaatsen dat je het minste last hebt van schaduwvorming. Bovendien wordt bij schaduw het gebruik van micro-omvormers geadviseerd.
Installeer zonnepanelen juist in de winter
Vooral als de dagen weer lang worden en de zon weer gaat schijnen, zien installateurs het aantal aanvragen stijgen. Om die reden is het slim om juist in de winter zonnepanelen te laten installeren. Het is dan minder top-of-mind bij mensen, waardoor de wachtrijen korter zijn. En door je zonnepanelen in de winter te installeren, ben je meteen klaar voor de topmaanden!
Lees verder: 5 redenen om in de winter zonnepanelen te laten installeren
Klant bij Vandebron? Laat dan zonnepanelen installeren door onze ervaren servicepartners. Via onze zonnepanelenchecker zie je direct of je dak geschikt is voor panelen. Benieuwd wat voor advies we voor jou hebben? Check het hier.
Tags
KennisbankZonne-energieGerelateerde artikelen
Via ons blog houden we je op de hoogte van alle ins en outs op het gebied van goeie energie.