12 januari 2023

Gemiddeld gasverbruik in een Nederlandse woning

Gas is in korte tijd een luxeproduct geworden. Maar wat is het gemiddelde gasverbruik van een Nederlands huishouden? We zetten de cijfers op een rij.

Over het gemiddelde gasverbruik

Gasverbruik kan per huishouden behoorlijk verschillen. Dat heeft vooral te maken met het type woning en de mate van isolatie. Gas wordt in huis vooral verbruikt om te verwarmen. Om een aangename temperatuur te bereiken verbruikt een goed geïsoleerd appartementje ruim vier keer minder gas dan een oud vrijstaand huis.

Gasverbruik in huis

Gemiddeld gaat 75% van het gasverbruik in een woning op aan verwarming. 20% aan warm water en 5% aan koken. Daarom maakt betere isolatie en de thermostaat een graadje lager zetten een veel groter verschil dan minder vaak koken of wat korter douchen.

Gasloze woning

Een gasloos huis heeft, zoals de naam al doet vermoeden, geen gasaansluiting. In plaats van een cv-ketel worden infraroodpanelen en zonneboiler, een palletkachel of een warmtepomp gebruikt. En om te koken een elektrische kookplaat. Die apparaten verbruiken behoorlijk wat stroom. Geen gas betekent daarom vaak twee keer zoveel stroomverbruik in huis. Gelukkig is stroom wel een stuk goedkoper.

Gemiddeld gasverbruik in Nederland

Een Nederlands huishouden verbruikt gemiddeld 1169 m³ gas per jaar. Hieronder zul je zien dat het werkelijke aantal behoorlijk uiteenloopt per situatie. Op je energiemeter, je energierekening of in de online omgeving van je energieleverancier zie je hoeveel jij verbruikt. 

Lees ook: Wat kost gas per m³ in 2024?

Gemiddeld gasverbruik per jaar en per dag

Meer personen in een gezin betekent dat meer kamers en water verwarmd worden. Logisch dat het gemiddelde gasverbruik dan ook omhoog gaat.

In onderstaande tabellen gaan we uit van deze cijfers.

  • Oude woning: bouwjaar voor 1992

  • Nieuwe woning: bouwjaar vanaf 1992

  • Klein: tot 100 m²

  • Middelgroot 100 - 150 m²

  • Groot: vanaf 150 m²

Huishoudens van 1 persoon

Huishouden met 2 of meer personen

Cijfers: CBS

Gemiddeld gasverbruik per maand

Belangrijk om te weten, is dat het gasverbruik gedurende het jaar behoorlijk schommelt. In de zomer is het warm, waardoor we amper verwarmen. En in de winter draait de cv-ketel juist overuren.

Gemiddeld gasverbruik per maand in de winter

In de wintermaanden moet de verwarming (harder) werken om onze woning op temperatuur te houden. Een gemiddelde woning gebruikt dan zo'n 250 m³ gas per wintermaand. Doordat gebruik gemaakt wordt van termijnbedragen betaal je in deze maanden gelukkig niet meer dan normaal. Het totale (verwachte) verbruik wordt uitgesmeerd over het hele jaar, waardoor je elke maand hetzelfde betaalt.

Effect van de hoge gasprijzen

Het gasverbruik is het afgelopen jaar flink gedaald. In de periode van juli tot en met oktober 2022 hebben huishoudens gemiddeld 20% minder gas verbruikt vergeleken met het jaar ervoor. Dit is vooral te wijten aan de hoge energieprijzen door de vreselijke situatie in Oekraïne, waardoor mensen zuiniger met gas omgaan. 

Gemiddeld gasverbruik daalt al jaren

Maar ook voor de energiecrisis daalde het gemiddelde gasverbruik al elk jaar. Dat komt doordat cv-ketels steeds energiezuiniger worden, nieuwe huizen goed geïsoleerd worden en mensen hun bestaande huizen ook beter isoleren. 

Tips om minder gas te verbruiken

Door de hoge energieprijzen wil iedereen graag minder gas verbruiken. Dat steunen we bij Vandebron maar al te graag! Bekijk deze energiebesparende tips en deze tips speciaal voor huurhuizen. We vertellen je alles wat je moet weten om je gasverbruik omlaag te brengen. Van simpele DIY-trucjes tot grote investeringen.

Ga voor gasloos!

De overtreffende trap van minder gas verbruiken is helemáál geen gas meer verbruiken. Weg met die gasaansluiting! Maar hoe pak je dat aan? Daar schreven we eerder dit jaar deze blogreeks over. En Peter Koelewijn schreef er zelfs een liedje over. 

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Deel dit artikel
Tags
KennisbankActueelEnergiecrisis