28 mei 2018

In 5 simpele stappen je footprint verkleinen

Isabelle gaat de komende maanden aan de slag om haar leven te verduurzamen. Hoe zal het haar vergaan?

Isabelle gaat de komende maanden aan de slag om haar leven te verduurzamen. Ze is ervan overtuigd dat iedereen een verschil kan én wil maken. Maar hoe begin je? Waar loop je tegenaan? En hoe snel kun je eigenlijk je eigen gedrag veranderen? Je leest het in dit blog.

Gemiddelde leestijd: 4 minuten 

Hoe het allemaal begon

Elke maand organiseren wij op kantoor een Food for Thought: een interactieve sessie waar mensen uit verschillende sectoren iets komen vertellen over hun expertise en duurzaamheid. Zo kregen wij les van Jeremy Leggett over de toekomst van zonne-energie, hadden we een ontbijtsessie met Jelmer Mommers van de Correspondent en kwamen de vrijwilligers van Klimaatgesprekken op bezoek. Allemaal interessante sprekers die ons meer inzicht geven in de energiebranche, maar die ons ook laten zien hoe de wereld er op dit moment voor staat. Vooral die laatste sessie was voor mij een eye-opener. Ik zag dat er zoveel dingen waren, die ik in mijn dagelijks leven op de automatische piloot deed. Dingen die eigenlijk schadelijk zijn voor het milieu. Ik kan natuurlijk niet bij een duurzame energieleverancier werken, terwijl ik in mijn vrije tijd me niet bewust ben van mijn CO2-uitstoot. Tijd voor actie!

Wist je bijvoorbeeld dat er een enorm verschil in CO2-uitstoot zit tussen tomaten die groeien op het land ten opzichte van tomaten uit een verwarmde kas? Voor je beeldvorming: stel je kweekt 100 kg tomaten in een verwarmde kas, dan kost dat 4,6 ton CO2 meer dan als je deze laat groeien in de zon op het land. Hiervoor ben je ‘slechts’ 0,04 ton CO2 uitstoot kwijt voor 100 kg tomaten. Nu denk ik wel twee keer na voordat ik gedachteloos tomaten in mijn pasta gooi, terwijl champignons en broccoli in de herfst en winter een prima alternatief zijn.

Maar ook de productie van een nieuwe keuken of auto, kost respectievelijk 10 ton en 37 ton CO2. Nu zeggen die cijfers me niet zoveel, maar als je weet dat er in Nederland in 2016 385.259 nieuwe auto’s zijn gemaakt, kun je wel inschatten hoezeer dit drukt op het milieu. 

Micro-idealen challenge

Onlangs hebben wij met een aantal collega’s meegedaan met de Micro-idealen Challenge. Het idee achter deze challenge is dat je bepaalde gedragspatronen in 30 dagen kunt doorbreken. Door elke dag op te schrijven wat je doet en wat je eet, krijg je heel duidelijk inzicht in je gedrag. Zo heb ik 25 van de 30 dagen vegetarisch gegeten en vond ik het eigenlijk helemaal niet moeilijk.

Start met kleine dingen

Ik zou bij de pakken neer kunnen zitten als ik bedenk dat ik als individu nou niet echt het verschil maak, maar als iedereen dat zou denken dan doen we helemaal niets. En dan is ook de boodschap die ik uit deze presentatie meekreeg. Natuurlijk moet er vanuit de overheid stappen gemaakt worden, maar als individu kun je ook echt iets betekenen. Begin met iets kleins, verander je gedrag en enthousiasmeer anderen om hier ook over na te denken. Als je het op die manier in steekt en je eigen gedragsverandering als uitdaging ziet, is het eigenlijk hartstikke leuk!

Zo heb ik meteen de app van groente- & fruitkalender gedownload en sta ik dus tijdens het doen van mijn dagelijkse boodschappen even te checken welke groente en fruit van het seizoen zijn. Want zeg eerlijk, doordat alles het hele jaar wordt aangeboden hebben we geen idee meer wat het minst belastend is. En het leuke is: zo kook je ook eens met onbekende groenten. Pastinaak, winterpeen, pompoen en zoete aardappel zijn op dit moment mijn favoriet.

Vijf simpele tips

Ik hoor je denken: ja, ik wil heus wel iets veranderen, maar waar moet ik beginnen? Zelf ben ik gestart met vijf makkelijk behapbare veranderingen, die al een verschil maken:

  1. Check bij welke bank je zit. Veel banken investeren nog steeds in fossiele energie en andere projecten die schadelijk zijn voor het milieu. Triodos en ASN zijn banken die jouw geld investeren in duurzame projecten.

  2. Check welke groente lokaal en van het seizoen zijn via de de Groente- & Fruit app.

  3. Eet 2x in de week vegetarisch of zelfs veganistisch. Wil je nog een stapje verder, doe dan mee aan de

     de Vegan challenge of kijk voor inspiratie op hun site voor handige recepten.

  4. Voor de hand liggend, maar zo goed: neem je eigen tasjes mee naar de supermarkt, zodat je geen plastic tasje meer hoeft te vragen;

  5. Groente en fruit kunnen gewoon los mee. Ze hoeven niet in zo’n plastic zakje gewogen te worden bij de kassa. Scheelt een hoop!

Daarnaast ben ik in oktober gestart met de cursus Klimaatgesprekken, waar ik de komende maanden nog meer leer over het klimaat en hoe ik mijn eigen footprint kan verkleinen. Zo vertel ik je volgende keer precies hoe je je energierekening kunt verlagen door makkelijke aanpassingen thuis. Lees je dan weer mee?

Geschreven door Isabelle Cannoo

Isabelle Cannoo is Brand Manager bij Vandebron en zet zich dagelijks in om de wereld een stukje mooier te maken.

Deel dit artikel
Tags
GroenDoenImpact