7 februari 2024
8 tips om je CO₂-voetafdruk te verkleinen
Bij veel van onze dagelijkse activiteiten komt CO₂ in de lucht. Direct of indirect. Toch kunnen we onze CO₂-voetafdruk drastisch verkleinen door kleine aanpassingen te maken. In dit artikel delen we onze tips.
Wat is een CO₂-voetafdruk?
Je persoonlijke CO₂-voetafdruk is de CO₂-uitstoot waar jij als individu voor verantwoordelijk bent. Een gemiddeld huishouden stoot bijvoorbeeld jaarlijks 19.000 kilo CO₂ uit. Door je gedrag en aankopen te veranderen, kun je je CO₂-voetafdruk verminderen.
‘Leuk’ feitje: het concept van de persoonlijke CO₂-footprint werd in 2005 populair door een pr-campagne van BP. Het doel was om de verantwoordelijkheid bij individuen te leggen, in plaats van zelf de verantwoordelijkheid te nemen. Hmmm… 🤨
Hoe groot is mijn footprint?
Je wil graag duurzamer leven. Goed bezig! Om je CO₂-voetafdruk te verkleinen, is het handig om eerst te weten hoe groot je footprint eigenlijk is. Op welke gebieden ben je al goed bezig, waar zitten de uitschieters en welke aanpassingen kun je vandaag nog maken?
1. Milieucentraal
Vul deze 15 vragen in en krijg een globaal beeld van de CO₂-voetafdruk van jouw huishouden op het gebied van energieverbruik, vervoer, eten, spullen en recycling.
2. WNF
De voetafdruktest van WNF is iets uitgebreider. Er staan bijvoorbeeld ook vragen in over de mate van isolatie in je woning, gedrag rondom energieverbruik en je papiergebruik.
3. Voetafdruk Nederland
Wil je echt de diepte in? Vul de 55 vragen van deze quiz in. De lijst bestaat onder andere uit vragen over hoeveel kaas, melk en koffie je nuttigt op een dag en waar deze voeding vandaan komt.
Tips om je voetafdruk te verkleinen
1. Maak aanpassingen in je gedrag
Tijdens het invullen van (één van) de testen, kom je er waarschijnlijk meteen achter op welke gebieden je aanpassingen kunt maken om je voetafdruk te verminderen.
Eet minder vlees
Scheid je afval
Verbruik energie op groene momenten
Neem altijd je eigen waterfles en herbruikbare koffiebeker mee
Neem je eigen tas mee naar de supermarkt
Gebruik herbruikbare zakjes voor het wegen van groente en fruit
Neem vaker de fiets of het openbaar vervoer in plaats van de auto
Lever oude kleren in bij een kringloopwinkel of verkoop ze online
Ga in de zomer met de trein op vakantie in plaats van met het vliegtuig
2. Verbruik minder energie in huis
Energie besparen in huis is een belangrijke stap naar een kleinere footprint. Minder energieverbruik zorgt namelijk voor minder CO₂-uitstoot.
De CO₂-uitstoot van aardgas is ongeveer 1,8 kilogram per m³. Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt jaarlijks 1169 m³ gas en stoot daarmee 2,1 ton CO₂ uit.
Hoewel het aandeel groene stroom elk jaar groeit, wordt elektriciteit nog steeds voor het grootste deel opwekt door fossiele brandstoffen te verbranden. Ongeveer 0,649 kg CO₂ per kWh grijze stroom. Met een jaarlijks verbruik van 2.760 kWh stoot een gemiddeld Nederlands gezin 1,8 ton CO₂ uit.
Over het besparen van energie in huis hebben we verschillende artikelen geschreven:
3. Investeer in energiebesparende maatregelen
Door duurzamer te wonen verklein je niet alleen je CO₂-voetafdruk, maar bespaar je ook een hoop geld. En je kunt er ook nog subsidies voor aanvragen. Win-win-win dus!
Installeer zonnepanelen en wek zelf groene stroom op
Vervang stroomvreters door duurzamere alternatieven
Geef je woning een dikke winterjas met goede isolatie
Ga helemaal van het gas af
Stap over naar elektrisch rijden
3. Stap over naar een andere bank
Veel banken investeren nog steeds in fossiele energie en andere projecten die schadelijk zijn voor het milieu. Triodos en ASN zijn banken die jouw geld investeren in duurzame projecten. Het is natuurlijk best een gedoe om overal je rekeningnummer aan te passen, maar het is het wel waard.
4. Stap over naar een groene energieleverancier
Veel energieleveranciers verkopen nog altijd sjoemelstroom: grijze stroom die met certificaten groen geverfd wordt. Bah! Kies liever voor een groene energieleverancier die échte groene stroom verkoopt van Nederlandse bodem, zoals Vandebron.
Benieuwd hoe groen de stroom van jouw energieleverancier is? Gebruik de groene stroom checker van Hier om te het te controleren.
5. Kook met seizoensgroenten
Er is een enorm verschil in CO₂-uitstoot tussen tomaten die groeien op het land vergeleken met tomaten uit een verwarmde kas.
Stel, je kweekt 100 kg tomaten in een verwarmde kas, dan kost dat 4,6 ton CO₂ meer dan als je deze laat groeien in de zon op het land. Hiervoor ben je ‘slechts’ 0,04 ton CO₂-uitstoot kwijt voor 100 kg tomaten.
Daarom koop je Nederlandse tomaten wanneer ze in Nederland geoogst worden en laat je ze niet invliegen in de winter. Check welke groente lokaal en van het seizoen zijn via de Groente- & Fruit app van Milieucentraal.
6. Koop lokale producten en diensten
Laat voedingsmiddelen niet invliegen vanuit de andere kant van de wereld, maar laat ook geen schilder uit Groningen langskomen als je zelf in Maastricht woont. Of uit Venlo. Ook al is hij een paar tientjes goedkoper. Zo bespaar je de CO₂-uitstoot van de benzine die het kost om op en neer te rijden.
7. Eet zo plantaardig mogelijk
Het moet eens afgelopen zijn met die smerige vlees- en zuivelindustrie. Dieren worden gefokt, opgesloten, uitgebuit en vroegtijdig gedood én het veroorzaakt twee keer meer CO₂-uitstoot dan plantaardige producten. Bleh!
Zelf draag je een flinke steen bij door zo plantaardig mogelijk te eten. De Vegan Challenge kan je helpen om een beginnetje te maken. Als je écht niet zonder kan, eet dan in ieder geval enkele dagen in de week vegetarisch en eet alleen biologisch vlees.
8. Consuminderen
Koop minder spullen. Alleen wat je echt nodig hebt en zoveel mogelijk tweedehands. Dat is niet alleen goedkoper, maar ook beter voor het milieu.
Groen doen werkt aanstekelijk!
Als individu kun je echt iets betekenen. Begin met iets kleins, verander je gedrag en enthousiasmeer anderen om hier ook over na te denken. Op die manier zal het verkleinen van je voetafdruk zich als een olievlek verspreiden door je sociale netwerk.
Groene stroom van Vandebron
Energieverbruik is een groot onderdeel van je persoonlijke CO₂-voetafdruk. Kies daarom voor groene stroom van Vandebron en help mee om zo snel mogelijk naar 100% duurzame energie in Nederland te gaan.
Geschreven door Stefan van de Wetering
Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.