dynamisch energiecontract en zonnepanelen

Is een dynamisch energiecontract met zonnepanelen verstandig?

7 maart 2025

Heb je zonnepanelen en overweeg je een dynamisch energiecontract? Dan vraag je je misschien af of dat wel een slimme combinatie is. In dit artikel leggen we uit waar je rekening mee moet houden en wanneer het (niet) verstandig is.

Hoe werkt een dynamisch energiecontract?

Bij een dynamisch energiecontract betaal je geen vaste energietarieven. Je betaalt precies wat stroom of gas op dat moment op de energiemarkt kost. Stroomprijzen kunnen elk uur anders zijn en gasprijzen elke dag.

Dat betekent: slim plannen loont. Stroom is bijvoorbeeld ’s nachts of op zonnige en winderige dagen het groenst én vaak het goedkoopst. 

Als klant met een dynamisch contract bij Vandebron zie je de uurprijzen een dag van tevoren in de Vandebron Thuis App.

Hoe zit het met zonnepanelen en terugleveren?

Zodra je meer stroom opwekt dan je op dat moment verbruikt, lever je automatisch terug aan het net. Door de salderingsregeling mag je (tot 2027) die teruggeleverde stroom wegstrepen tegen je verbruik, tegen hetzelfde tarief. Tenminste, zo werkt het bij een vast en variabel contract. 

Want bij een dynamisch energiecontract werkt het net even anders. Je krijgt de dan geldende marktprijs voor je teruggeleverde stroom. En die is op de momenten dat je zonnepanelen terugleveren vaak wat lager.

  • Omdat op groene momenten stroom ook vaak goedkoper is

  • Omdat veel mensen aan het werk zijn en minder verbruiken

Een ander verschil: je betaalt bij een dynamisch contract geen vaste terugleveringskosten voor de stroom die je teruglevert. Bij een vast en variabel contract betaal je die kosten wel. Dat is dan weer één van de voordelen van een dynamisch energiecontract.

Lees ook: Hoe werkt salderen bij een dynamisch contract?

Gratis én goedkope stroom

Zonnepanelen wekken overdag op. Vaak wanneer dynamische stroom ook goedkoper is. Je hebt dan al gratis stroom van je dak en hebt dus minder aan de lage stroomprijs van dat moment. Je verbruikt namelijk al je eigen zonnestroom.

Maar ‘s nachts wekken je zonnepanelen niks op. En stroom is dan vaak ook goedkoper. Daar kun je dus wel van profiteren. Bijvoorbeeld door je elektrische auto ‘s nachts op te laden of de wasmachine of vaatwasser te laten draaien.

Niet te veel van het goede?

Als stroom overdag toch al goedkoop is, waarom dan nog zonnepanelen nemen? Nou, met zonnepanelen is de stroom die je opwekt nog beter dan goedkoop: gratis. En je bent minder afhankelijk van een energieleverancier. Je wekt je eigen stroom op, 100% groen en lokaal.

Het advies is wel om niet te veel zonnepanelen te nemen, maar alleen voor je eigen verbruik. Dan doet het stoppen van de salderingsregeling (in 2027) minder pijn en betaal je minder vaste terugleveringskosten.

Vooral interessant als je je verbruik kunt sturen

Een dynamisch energiecontract met zonnepanelen is vooral interessant als je je stroomverbruik kunt plannen en sturen. Zet bijvoorbeeld de wasmachine en droger aan als de zon schijnt of als de dynamische stroomprijs laag is. En laad je elektrische auto op datzelfde moment op. Op die manier heb je het beste van beide: gratis stroom van je dak én goedkope stroom van het net.

Dynamisch contract van Vandebron

Zie je een dynamisch energiecontract wel zitten? Stap dan over naar Vandebron. Bij ons geniet je altijd van 100% groene stroom. Zo draag je bij aan een duurzame toekomst én bespaar je op je energiekosten. Win-win!

Stefan

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.