dynamisch energiecontract en zonnepanelen

26 oktober 2023

Is een dynamisch energiecontract en zonnepanelen een goede combinatie?

Heb je zonnepanelen en een dynamisch contract? Dan ben je vooral voordelig uit als je niet al te veel teruglevert. In dit artikel leggen we uit hoe dat zit.

Hoe werkt een dynamisch energiecontract?

Bij een dynamisch energiecontract betaal je de inkoopprijs voor stroom en gas die op het moment van verbruik geldt. De marktprijs noemen we dat. De tarieven schommelen constant. Gasprijzen per dag en stroomprijzen zelfs per uur. Door je verbruik te sturen, kun je profiteren van lage tarieven.

Lees verder: Wat is een dynamisch energiecontract en hoe werkt het?

Verbruiken, terugleveren en salderen

Zonne-energie die je opwekt met je zonnepanelen verbruik je direct in huis. Je hoeft minder af te nemen bij een energieleverancier waardoor je bespaart op je energierekening

Wek je meer op dan je op dat moment nodig hebt? Je overschot lever je terug aan het net. Iemand anders kan dan van jouw groene stroom gebruikmaken. Lekker duurzaam!

Door de salderingsregeling mag je (tot 2027) vervolgens je verbruik wegstrepen tegen je teruglevering, waardoor je nog meer bespaart. Tenminste, zo werkt het bij een vast energiecontract of flexibel energiecontract.

Salderen met een dynamisch contract

Salderen werkt bij een dynamisch contract net even anders. Je mag je teruglevering niet wegstrepen tegen je verbruik, maar je ontvangt voor elke kWh stroom de marktprijs op het moment van teruglevering. Als stroom bijvoorbeeld 5 cent kost tussen 14.00 en 15.00, en je levert 3 kWh terug, dan ontvang je 15 cent voor je teruglevering.

Lees verder: Hoe werkt salderen bij een dynamisch contract?

Minder voordelig door salderingsregeling

De kans is groot dat je teruggeleverde stroom meer oplevert bij een vast of variabel contract. Op de momenten dat er veel groene stroom wordt opgewekt, is stroom veel goedkoper dan op andere momenten. En omdat je dezelfde prijs voor teruglevering krijgt, ontvang je dus een relatief laag bedrag. 

Bij een vast en variabel contract ontvang je, door de salderingsregeling, feitelijk hetzelfde bedrag als wat je ervoor betaalt. En dat is meestal een stuk meer.

Voorbeeld: Op 3 augustus om 11.00 ontvang je 1 cent per kWh die je teruglevert bij een dynamisch contract. Bij een vast contract staan je tarieven vast op 22 cent. Door de salderingsregeling ontvang je dan 22 cent voor elke kWh die je teruglevert. Nogal een verschil.

Klein voordeel bij suboptimale opstelling

Je zonnepanelen zijn idealiter op het zuiden gericht. Dan zien ze de meeste zon en wekken ze het meeste op. Maar dat is niet op elk dak mogelijk. Als je zonnepanelen op het oosten of westen gericht staan, heb je wat betreft salderen bij een dynamisch contract een voordeel. Je pakt dan vooral de ochtend- en namiddagzon. Er wordt dan minder opgewekt en de tarieven zijn wat hoger.

Thuisaccu als oplossing

Met een thuisaccu kun je stroom opslaan voor later gebruik. Je zou hem bijvoorbeeld met je overschot aan zonne-energie kunnen opladen en tijdens duurdere momenten ontladen om in huis te gebruiken. Helaas zijn thuisaccu’s momenteel nog behoorlijk duur in aanschaf. Om het echt winstgevend te maken, moet er een stevige energierekening tegenover staan.

Veel eigen verbruik en verbruik sturen

Wanneer je veel teruglevert, zijn zonnepanelen en een dynamisch contract niet de beste combinatie. De kracht zit hem in het sturen van je verbruik. Als je vooral stroom verbruikt tijdens piekmomenten, heb je geen last van de lagere vergoeding voor teruglevering.

Vooral met een elektrische auto met privélaadpaal kun je je verbruik goed sturen. Tijdens piekmomenten laad je hem vol met je eigen zonnestroom en de goedkope stroom van het net. Zo bespaar je dubbel op je energierekening.

Lees ook: Vast, variabel of dynamisch: Welk energiecontract past bij mij?

Dynamisch contract van Vandebron

Wil jij een dynamisch energiecontract van Vandebron? Dan kun je nu overstappen! Klanten van Vandebron kunnen contact opnemen met de klantenservice en niet-klanten van Vandebron kunnen nu online een dynamisch contract afsluiten

Stefan

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Vragen en antwoorden over de vaste terugleveringskosten
Verwarming aan, maar toch koud in huis: hoe kan dat?