2 juni 2023

Opzegvergoeding: 10 antwoorden op veelgestelde vragen

Door de hoge energieprijzen denk je misschien aan overstappen. Bij voortijdig opzeggen kun je te maken krijgen met een opzegvergoeding. Lees hoe dat zit.

Laatste update: 2 juni 2023

1. Wat is een opzegvergoeding?

De opzegvergoeding is het bedrag dat je als klant aan je energieleverancier betaalt wanneer je voortijd je contract eindigt. Het wordt ook wel een overstapboete genoemd. Je hebt bijvoorbeeld een contract van twee jaar afgesloten, maar besluit na acht maanden over te stappen. Voor het bedrag dat je oude energieleverancier hierdoor misloopt, betaal je een vergoeding.

2. Zijn de regels rondom de opzegvergoeding veranderd?

Klopt. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vindt dat de hoge energieprijzen niet meer in verhouding staan tot de relatief lage opzegvergoeding. Om dit weer in balans te brengen, gelden er sinds 1 juni 2023 nieuwe regels voor het opzeggen van vaste energiecontracten. Zo wordt een vast contract weer echt een vast contract.

In het nieuwe systeem betaalt de consument voor het verlies dat de leverancier lijdt bij voortijdig opzeggen. Voorheen was dit een vast bedrag op basis van de resterende looptijd van het contract. Lees meer over dit besluit op de website van het ACM en op Overheid.nl.

3. Hoe hoog is de opzegvergoeding?

De hoogte van de opzegvergoeding is vastgesteld door de ACM en is gebaseerd op het bedrag dat de energieleverancier misloopt. Het wordt berekend op basis van drie variabelen en kan dus per contract behoorlijk verschillen.

  1. De overeengekomen prijs: Je huidige tarief voor stroom en gas zoals afgesproken in je contract.

  2. De prijs van het referentieproduct : Het actuele tarief voor stroom en gas wanneer je nu een contract zou afsluiten.

  3. De resterende hoeveelheid: Het ingeschatte verbruik voor de resterende looptijd van je contract.

Met deze cijfers wordt daarna de volgende rekensom gemaakt:

Opzegvergoeding = (de overeengekomen prijs – de prijs van het referentieproduct aanbod) x de resterende hoeveelheid

Voorbeeld: Stel je neemt alleen stroom af, waar je nu € 0,40 per kWh voor betaalt. De huidige prijs is € 0,30 per kWh. Naar verwachting zul je nog 2000 kWh verbruiken tot het eind van je contract. Je betaalt dan een opzegvergoeding van (0,40 - 0,30) x 2000 = € 200,-

4. Betaal ik altijd een overstapboete bij voortijdig opzeggen?

Je betaalt alleen overstapboete wanneer je energieleverancier verlies maakt op jouw overstap. Als de tarieven in je contract lager zijn dan de actuele tarieven, betaal je geen opzegvergoeding. Ook betaal je de opzegvergoeding alleen bij vaste contracten. Nooit bij een variabel of dynamisch contract. Die kun je elke maand kosteloos opzeggen. 

5. Moet ik mijn welkomstkorting terugbetalen?

Ja, als je een korting hebt ontvangen bij het aangaan van je contract en je beëindigt voortijdig dan moet je dat weer terugbetalen. Sommige energieleveranciers geven bijvoorbeeld een cashback-korting wanneer je naar ze overstapt. Voorwaarde is dan wel dat je de contractperiode volledig afmaakt.

6. Wat is de opzegtermijn van een energiecontract?

De opzegtermijn is altijd 30 dagen. Of je nu een variabel of vast contract hebt met welke looptijd dan ook. Deze termijn gaat in op de dag dat je opzegt. 

7. Hebben variabele en dynamische contracten een opzegvergoeding?

Nope. Alleen vaste contracten mogen een opzegvergoeding hebben.

8. Betaalt mijn nieuwe energieleverancier de opzegboete?

Opzeggen en overstappen is best makkelijk. Je nieuwe energieleverancier kan het contract bij je oude leverancier voor je stopzetten als je hier toestemming voor geeft. Sommige leveranciers betalen daarbij zelfs je overstapboete. Bij Vandebron is dat niet het geval.

9. Wanneer is overstappen de moeite waard?

Als de welkomstkorting hoger is dan je overstapboete en de tarieven liggen lager, dan is het financieel aantrekkelijk om toch over te stappen. Maar geld is natuurlijk niet het enige wat van belang is. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk om bij te dragen aan de energietransitie? Dan kies je natuurlijk voor een groene energieleverancier die échte goeie stroom aanbiedt. Zoals Vandebron!

10. Hoe werkt de opzegvergoeding bij een zakelijk energiecontract?

Ook daar heeft de ACM regels voor opgesteld.  

Als je contract na 1 juni 2023 is afgesloten, gelden dezelfde regels als voor consumenten. Als je contract daarvoor is afgesloten, gelden onderstaande regels nog.

Voor ZZP’ers die werken op een adres met een woonfunctie, gelden dezelfde als voor consumenten. Als het leveradres géén woonfunctie heeft, mag de opzegvergoeding voor kleinverbruikers op drie manieren worden berekend:

  1. Maximaal 15% van wat je verbruikt zou hebben in de resterende periode.

  2. Maximaal 100 euro voor elk jaar dat je eerder opzegt.

  3. Het verschil tussen de marktprijs van het contract toen je overstapte en de verwachte opbrengst van het contract tot het einde van de looptijd. Daar bovenop een vergoeding voor administratiekosten van maximaal 50 euro.

De meeste leveranciers kiezen voor optie één. Ze moeten overigens wel bij het aangaan van het contract aangeven op welke manier de opzegvergoeding wordt berekend. Doen ze dat niet, dan mogen ze niets vragen.

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Deel dit artikel
Tags
KennisbankActueel