20 januari 2023

Opzegvergoeding: 11 antwoorden op veelgestelde vragen

Door de hoge energieprijzen denk je misschien aan overstappen. Bij voortijdig opzeggen kun je te maken krijgen met een opzegvergoeding. Lees hoe dat zit.

1. Wat is een opzegvergoeding?

De opzegvergoeding is het bedrag dat je als klant aan je energieleverancier betaalt wanneer je voortijd je contract eindigt. Het wordt ook wel een overstapboete genoemd. Je hebt bijvoorbeeld een contract van twee jaar afgesloten, maar besluit na acht maanden over te stappen. Over de resterende periode betaal je dan een opzegvergoeding.

2. Gaan de regels rondom de opzegvergoeding veranderen?

Klopt. De ACM vindt dat de hoge energieprijzen niet meer in verhouding staan tot de relatief lage opzegvergoeding. Om dit weer in balans te brengen, zijn er nieuwe regels voor het opzeggen van vaste energiecontracten opgesteld. 

In het nieuwe systeem betaalt de consument voor het verlies dat de leverancier lijdt bij voortijdig opzeggen. Hoe het precies werkt kun je hier lezen. Naar verwachting gaan de nieuwe regels vanaf 1 april 2023 in. 

De antwoorden in de rest van dit artikel zijn gebaseerd op de regels zoals ze nu gelden.

3. Betaal ik altijd een overstapboete bij voortijdig opzeggen?

Niet iedere energieleverancier hanteert een overstapboete. In de algemene voorwaarden vind je terug of het bij jou wel het geval is. Ook betaal je de opzegvergoeding alleen bij vaste contracten. Nooit bij een variabel contract. Die kun je elke maand kosteloos opzeggen. 

4. Hoe hoog is de opzegvergoeding?

De hoogte van de opzegvergoeding is vastgesteld door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en is afhankelijk van de resterende looptijd van het contract. Hoe lang het nog zou duren tot je contract afloopt dus. In onderstaande tabel zie je het bedrag per periode.

Zoals je ziet, mag de energieleverancier een bedrag vragen per energieproduct. Neem je alleen stroom af? Dan betaal je maar de helft.

5. Moet ik mijn welkomstkorting terugbetalen?

Ja, als je een korting hebt ontvangen bij het aangaan van je contract en je beëindigt voortijdig dan moet je dat weer terugbetalen. Sommige energieleveranciers geven bijvoorbeeld een cashback-korting wanneer je naar ze overstapt. Voorwaarde is dan wel dat je de contractperiode volledig afmaakt.

6. Hoe bereken ik de hoogte mijn opzegvergoeding?

Ben je van plan om wisselen van energieleverancier? Zo bereken je de opzegvergoeding als je vandaag naar een andere leverancier gaat.

 1. Zoek je contract op en kijk wat de einddatum van je contract is. Of de startdatum en tel daar de jaren van de looptijd bij op.

 2. Kijk op de kalender welke datum het nu is en bereken hoeveel maanden je nog moet tot de einddatum. Dat is je resterende looptijd.

 3. Kijk in de tabel hierboven welk bedrag bij jouw resterende looptijd hoort.

 4. Tel eventuele terug te betalen kortingen bij dit bedrag op.

Voorbeeld

 • Je hebt op 1 januari 2022 een contract afgesloten voor gas en elektriciteit met een vaste looptijd van drie jaar.

 • Daarbij kreeg je een cashback korting van € 150. 

 • Op 1 februari 2023 wil je graag overstappen.

 • Je hebt dan nog een resterende looptijd van 2 jaar en 1 maanden. Dat betekent een overstapboete van € 100 voor gas plus € 100 voor elektriciteit. 

 • De cashback-korting moet je ook terugbetalen. 

 • Je totale opzegvergoeding is dan € 100 + € 100 + € 150 = € 350

7. Wat is de opzegtermijn van een energiecontract?

De opzegtermijn is altijd 30 dagen. Of je nu een variabel of vast contract hebt met welke looptijd dan ook. Deze termijn gaat in op de dag dat je opzegt. 

8. Hebben variabele contracten een opzegvergoeding?

Nope. Alleen vaste contracten mogen een opzegvergoeding hebben.

9. Betaalt mijn nieuwe energieleverancier de opzegboete?

Opzeggen en overstappen is best makkelijk. Je nieuwe energieleverancier kan het contract bij je oude leverancier voor je stopzetten als je hier toestemming voor geeft. Sommige leveranciers betalen daarbij zelfs je overstapboete. Bij Vandebron is dat niet het geval.

10. Wanneer is overstappen de moeite waard?

Als de welkomstkorting hoger is dan je overstapboete en de tarieven liggen lager, dan is het financieel aantrekkelijk om toch over te stappen. Maar geld is natuurlijk niet het enige wat van belang is. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk om bij te dragen aan de energietransitie? Dan kies je natuurlijk voor een groene energieleverancier die échte goeie stroom aanbiedt. Zoals Vandebron!

11. Hoe werkt de opzegvergoeding bij een zakelijk energiecontract?

Ook daar heeft de ACM regels voor opgesteld. 

Voor ZZP’ers die werken op een adres met een woonfunctie, gelden dezelfde als voor consumenten. Als het leveradres géén woonfunctie heeft, mag de opzegvergoeding voor kleinverbruikers op drie manieren worden berekend:

 1. Maximaal 15% van wat je verbruikt zou hebben in de resterende periode.

 2. Maximaal 100 euro voor elk jaar dat je eerder opzegt.

 3. Het verschil tussen de marktprijs van het contract toen je overstapte en de verwachte opbrengst van het contract tot het einde van de looptijd. Daar bovenop een vergoeding voor administratiekosten van maximaal 50 euro.

De meeste leveranciers kiezen voor optie één. Ze moeten overigens wel bij het aangaan van het contract aangeven op welke manier de opzegvergoeding wordt berekend. Doen ze dat niet, dan mogen ze niets vragen.

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft zes zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Deel dit artikel
Tags
KennisbankActueel