1 september 2023

Vast, variabel of dynamisch: Welk energiecontract past bij mij?

In Nederland kun je tegenwoordig uit drie verschillende soorten energiecontracten kiezen. Vast, variabel en dynamisch. Welke past het beste bij jou?

Drie soorten energiecontracten

Een energiecontract is een prijsafspraak over de levering van stroom en gas. Je krijgt energie geleverd op je adres en per kWh stroom en m³ gas betaal je het afgesproken bedrag. Eigenlijk heel simpel. Toch zijn er verschillende manieren om deze prijsafspraak te maken.

1. Vast energiecontract

Bij een vast energiecontract spreek je een vaste prijs af per kWh stroom en m³ gas die verbruikt wordt. Dat doe je met een lange looptijd. Eén, drie of vijf jaar bijvoorbeeld. Wanneer deze periode voorbij is, sluit je weer een nieuw contract af tegen de dan geldende tarieven. Of je stapt over naar een ander type contract en/of een andere energieleverancier.

Voordelen

  • Maximale zekerheid -  Gaan de energieprijzen omhoog? Dan merk jij daar niks van. De prijs voor een kWh stroom en een m³ gas staat vast en betaal je gedurende de gehele contractperiode.

  • Welkomstkorting - Bij de meeste energieleveranciers krijg je een leuke korting wanneer je een vast contract afsluit. Hoe langer je vastzet, hoe hoger deze doorgaans is.

Nadelen

  • Geen voordeel bij dalende energieprijzen - Je kosten blijven hetzelfde wanneer de energieprijzen stijgen. Dat is natuurlijk top. Daar tegenover staat wel dat ze óók hetzelfde blijven wanneer de energieprijzen dalen.

  • Overstapboete - Wanneer je een vast contract beëindigt voordat de afgesproken looptijd voorbij is, betaal je een overstapboete. De reden is dat je energieleverancier voor je gehele contractperiode stroom en gas heeft ingekocht en hier dus kosten voor gemaakt heeft.

2. Variabel energiecontract

Ook bij een variabel energiecontract spreek je een vast bedrag af per kWh stroom en m³ gas, maar dan met een veel kortere looptijd. Bijvoorbeeld steeds voor één, twee of drie maanden. Aan het einde van elke periode kunnen de tarieven wijzigen en heb je de mogelijkheid om kosteloos over te stappen van energieleverancier of van contracttype.

Voordelen

  • Beweeg mee met de markt - Zodra de marktprijzen dalen, betaal je de volgende variabele periode lagere energietarieven.

  • Opzeggen wanneer je wilt - Je kunt aan het eind van elke periode overstappen naar een andere aanbieder of type contract zonder een overstapboete te betalen.

Nadelen

  • Onzekerheid - Het kan gebeuren dat je elke variabele periode een ander tarief voor stroom en gas betaalt. Ook kun je niet voorspellen hoe de energietarieven er in de toekomst uit zullen zien.

  • Hogere tarieven bij stijgende prijzen - Wanneer de energieprijzen stijgen, gaan je tarieven omhoog.

3. Dynamisch energiecontract

Bij een dynamisch energiecontract betaal je de inkoopprijs voor stroom en gas die op het moment van verbruik geldt. De marktprijs noemen we dat. Tarieven schommelen constant: de gasprijs kan elke dag anders zijn en de stroomprijs zelfs per uur.

Voordelen

  • Meer invloed op je energierekening - Door inzicht in de tarieven en je verbruik te plannen, betaal je minder.

  • Betaal nooit te veel - Je betaalt altijd de marktprijs voor stroom en gas. 

  • Negatieve energieprijzen mogelijk - Op momenten dat er heel veel groene stroom wordt opgewekt, kunnen energieprijzen zelfs negatief worden. Zijn ze zelfs inclusief btw en inkoopvergoeding negatief? Dan krijg je geld toe om energie te verbruiken. Dit komt in Nederland enkele keren per jaar voor.

  • Opzeggen wanneer je wilt - Je kunt altijd overstappen zonder overstapboete.

  • Lage vaste kosten - Doordat je hetzelfde betaalt voor energie als waarvoor je energieleverancier het inkoopt, is er weinig risico voor je leverancier. Daarom zijn de kosten over het algemeen lager.

  • Geen vaste terugleveringskosten - Met een dynamisch energiecontract betaal je geen vaste terugleveringskosten. De kosten die het terugleveren van stroom met zich meebrengt zijn bij dynamische contracten lager dan bij vaste en variabele contracten, omdat deze kosten bij een dynamisch contract al in de inkoopvergoeding zijn verwerkt. De inkoopvergoeding is een bedrag dat alle energieleveranciers rekenen voor de kosten die zij maken tijdens het inkopen van de energie. Dit is verwerkt in je energierekening.

Nadelen

  • Hogere tarieven bij stijgende prijzen - Wanneer de energieprijzen stijgen, gaan je tarieven direct omhoog.

  • Minder zekerheid - Tarieven kunnen per dag en per uur wijzigen. 

  • Goed plannen om te profiteren - Om van lage tarieven te profiteren moet je actief met je energieverbruik bezig blijven. 

  • Zonne-energie terugleveren levert waarschijnlijk minder op - Je ontvangt bij teruglevering de marktprijs. Op de momenten dat je teruglevert, is er veel groene energie beschikbaar en zijn de prijzen waarschijnlijk laag.

Welk energiecontract past het beste bij mij?

Ga je een nieuw energiecontract afsluiten of wil je overstappen naar een ander contracttype? Het beste energiecontract voor jou is afhankelijk van wat je belangrijk vindt.

1. Ik wil maximale zekerheid

Kies dan voor een vast energiecontract. Je tarieven staan voor een lange periode vast, waardoor je precies weet wat je elke maand aan energie betaalt.

2. Ik wil meebewegen met de markt

Kies dan voor een variabel of dynamisch energiecontract. Wanneer de marktprijzen stijgen of dalen, bewegen je energietarieven mee. Bij een variabel contract is dat per periode en bij een dynamisch contract per dag en zelfs per uur.

3. Ik kan mijn verbruik sturen

Kies dan voor een dynamisch contract. Je kunt dan voordelige momenten uitkiezen om energie te verbruiken. Bijvoorbeeld voor mensen met een elektrische auto met een privélaadpaal.

4. Ik heb zonnepanelen en lever veel terug

Kies dan voor een vast of variabel contract. Zolang de salderingsregeling loopt, ben je dan waarschijnlijk voordeliger uit. Tot aan je saldeerplafond krijg je namelijk hetzelfde bedrag terug als wat je voor stroom betaalt. Bij een dynamisch energiecontract krijg je de marktprijs, die op groene momenten vaak laag is.

Dynamische tarieven proberen?

Bij Vandebron kun je binnenkort een dynamisch energiecontract afsluiten. Hiermee worden klanten gestimuleerd en beloond om op de groenste én voordeligste momenten energie te verbruiken. Wij geloven dat dit een belangrijke stap is om de energietransitie te versnellen.

Wil jij een dynamisch energiecontract van Vandebron? Dan kun je nu overstappen! Klanten van Vandebron kunnen contact opnemen met de klantenservice en niet-klanten van Vandebron kunnen nu een dynamisch contract afsluiten

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Deel dit artikel
Tags
Kennisbank