vast variabel of dynamisch energiecontract

Vast, variabel of dynamisch: welk soort energiecontract kies ik?

2 april 2025

Bij het afsluiten van een energiecontract kun je kiezen uit verschillende soorten. Maar welke energiecontracten zijn er precies? En wat is het verschil tussen een vast, variabel of dynamisch energiecontract?

Verschillende soorten energiecontracten

Laten we beginnen bij het begin: welke soorten energiecontracten zijn er? In Nederland kun je kiezen uit drie soorten. Elk met zijn eigen voordelen en nadelen. Welke het beste bij je past, hangt af van jouw situatie en wensen.

1. Vast energiecontract

Een vast energiecontract is de bekendste. Je betaalt een vaste prijs per kWh stroom en m3 gas die je verbruikt voor een bepaalde looptijd. Meestal één, twee of drie jaar lang. Je betaalt mogelijk een opzegvergoeding wanneer je het contract voor het einde van de looptijd opzegt.

2. Variabel energiecontract

Bij een variabel energiecontract kunnen je energietarieven een paar keer per jaar veranderen, afhankelijk van wat de energiemarkt doet. Dit type heeft een onbepaalde looptijd, maar je kunt elke maand kosteloos overstappen. Wanneer je vaste contract afloopt en je onderneemt geen actie, krijg je automatisch een variabel contract.

3. Dynamisch energiecontract

Met een dynamisch energiecontract betaal je wat energie op het moment van verbruik kost op de energiemarkt. Stroomprijzen kunnen elk uur anders zijn en gasprijzen elke dag. Je kunt elke dag kosteloos overstappen. Dit is het groenste energiecontract, omdat je gestimuleerd wordt om op momenten dat er veel groene stroom wordt opgewekt energie te verbruiken. Het heeft een onbepaalde looptijd.

Verschil tussen een dynamisch en vast contract

Bij een vast energiecontract weet je altijd waar je aan toe bent. Je betaalt een afgesproken prijs voor stroom en gas, gedurende de hele looptijd van het contract. Dat geeft zekerheid, ook als de energieprijzen stijgen.

Bij een dynamisch contract is dat anders. De stroomprijs kan elk uur anders zijn en de gasprijs elke dag. Dit betekent dat je bij een dynamisch contract kunt profiteren van goedkope momenten, zoals 's nachts of op zonnige en winderige dagen. Maar het betekent ook dat de prijzen kunnen stijgen als de vraag toeneemt.

Een dynamisch vs een vast energiecontract komt dus neer op zekerheid tegenover flexibiliteit. Heb je controle over je verbruik en vind je het leuk om actief te sturen? Dan is een dynamisch contract interessant. Wil je juist voorspelbare kosten? Dan is een vast contract de betere keuze.

Verschil tussen een dynamisch en variabel contract 

Variabel en dynamisch zijn twee termen die nogal eens door elkaar gehaald worden. En we geven toe: ze lijken ook op elkaar. Het grootste verschil tussen een dynamisch en variabel energiecontract zit in de snelheid waarmee de prijzen veranderen.

  • Bij een variabel contract veranderen je tarieven enkele keren per jaar. Bij Vandebron doorgaans elke drie maanden. Op de juiste momenten stroom verbruiken levert niet zoveel op, maar je tarieven bewegen wel mee met de markt.

  • Bij een dynamisch contract kunnen je energietarieven elk uur (stroom) of elke dag (gas) anders zijn. Je kunt je verbruik hier dus veel specifieker op aanpassen. Door je verbruik slim te plannen, bespaar je op energiekosten.

Verschil tussen een vast en variabel contract 

Wat is nu het verschil tussen een vast en variabel energiecontract? In het kort:

  • Vast: je betaalt gedurende de hele looptijd dezelfde tarieven.

  • Variabel: je tarieven kunnen een paar keer per jaar worden aangepast.

Een vast contract geeft rust en zekerheid. Je weet wat je betaalt. Een variabel contract beweegt mee met de markt. Daalt de prijs, dan profiteer je. Stijgt de prijs, dan betaal je meer.

Een variabel contract is maandelijks kosteloos opzegbaar, maar vaste contracten niet altijd. Houd rekening met een eventuele opzegvergoeding bij voortijdig opzeggen van een vast contract.

Welk energiecontract past het beste bij mij?

Ga je een nieuw energiecontract afsluiten of wil je overstappen naar een ander contracttype? Het beste energiecontract voor jou is afhankelijk van wat je belangrijk vindt.

1. Ik wil maximale zekerheid

Kies dan voor een vast energiecontract. Je tarieven staan voor een lange periode vast, waardoor je precies weet wat je per kWh stroom en m³ gas betaalt. Neem een 1-jarig energiecontract, 2-jarig energiecontract of 3-jarig energiecontract. Hoe langer je tarieven vaststaan, hoe groter de zekerheid.

2. Ik wil meebewegen met de markt

Kies dan voor een variabel of dynamisch energiecontract. Wanneer de marktprijzen stijgen of dalen, bewegen je energietarieven mee. Bij een variabel contract is dat per tariefperiode en bij een dynamisch contract voor stroom per dag en voor gas zelfs per uur.

3. Ik kan mijn verbruik goed sturen

Kies dan voor een dynamisch contract. Je kunt dan voordelige momenten uitkiezen om energie te verbruiken. Bijvoorbeeld voor mensen met een elektrische auto met een privélaadpaal.

4. Ik heb weinig tijd of zin om de markt te volgen

Kies dan voor een vast of variabel energiecontract. Je hoeft niet bezig te zijn met wanneer stroom goedkoop is of tarieven veranderen. Gewoon duidelijkheid en rust.

5. Ik heb zonnepanelen en lever veel terug

Kies dan voor een variabel contract of een vast energiecontract voor één jaar. Zolang de salderingsregeling loopt (tot 2027), ben je dan waarschijnlijk voordeliger uit. Tot aan je saldeerplafond krijg je namelijk hetzelfde bedrag terug als wat je voor stroom betaalt. Bij een dynamisch energiecontract krijg je de marktprijs, die op groene momenten vaak laag is.

6. Ik verwacht dat de energieprijzen gaan dalen

Kies dan voor een dynamisch energiecontract. Je profiteert dan meteen zodra de energieprijzen dalen. Handig als je gelooft dat prijzen de komende maanden lager gaan uitvallen. Zelf maken we overigens geen voorspellingen.

Dynamische energiecontract proberen?

Bij Vandebron kun je een dynamisch energiecontract afsluiten. Hiermee stimuleren én belonen we onze klanten om op de groenste en voordeligste momenten energie te verbruiken. Wij geloven dat dit een belangrijke stap is om de energietransitie te versnellen. Ook iets voor jou? Je kunt altijd weer overstappen als het toch niet bij je past.

Stefan

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.