22 december 2022

Overstappen van energieleverancier: doen of niet doen?

Loopt je energiecontract bijna af? En vraag je je af of het slim is om over te stappen? We vertellen je graag wat op dit moment verstandig is om te doen.

We werken deze pagina regelmatig bij. Laatste update: 22-12-2022

Waarom overstappen van energieleverancier?

Nederlanders letten goed op hun centjes. Daarom stappen ze vaak over van energieleverancier wanneer hun contract afloopt. Ze vergelijken de dan geldende energietarieven en kiezen de goedkoopste optie. Zo betalen ze altijd het laagste tarief.

Maar ook duurzaamheid speelt steeds vaker een rol. Veel Nederlanders vinden het belangrijk dat er groene stroom uit het stopcontact komt en stappen daarom over naar een groene energieleverancier. 

Het is niet voor niets dat deze filters in veel online vergelijkingstools prominent in beeld worden gebracht:

Wanneer kan ik overstappen van energieleverancier?

Je type contract bepaalt wanneer je kunt overstappen. Er zijn twee soorten energiecontracten:

 • Contact met een vaste looptijd: Je sluit een contract af voor bijvoorbeeld 1, 3 of 5 jaar. Daarbij spreek je een vast tarief af voor stroom en gas. Aan het eind van het contract kun je opzeggen en overstappen. Eerder kan ook, maar dan betaal je een opzegboete. 

 • Flexibel contract: Je kunt elke maand opzeggen en wisselen van energieleverancier. Je hebt een variabel tarief voor stroom en gas wat steeds weer anders kan zijn.

Opzegboete bij voortijdig overstappen

Bij een voortijdige opzegging moet je een opzegvergoeding betalen aan je oude leverancier. De hoogte van deze opzegvergoeding is landelijk vastgesteld door de Autoriteit Consumenten & Markt (ACM) en is afhankelijk van de duur van je contract. 

Deze boete mag je leverancier voor zowel gas als stroom in rekening brengen. Neem je beiden af? Dan is je boete dus twee keer zo hoog.

Tip: Sommige energieleveranciers nemen de opzegboete voor hun rekening wanneer je naar ze overstapt. Daarbij moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo werkt dat bij Vandebron.

Update: De ACM werkt aan nieuwe regels rondom de opzegvergoeding. Voor nu is er nog niets definitief.

Lees ook: 5 aandachtspunten bij het overstappen van energieleverancier

Overstappen in 2023

Sinds 2023 hebben we met historisch hoge energieprijzen te maken. De vreselijke oorlog in Oekraïne veroorzaakt onrust op de energiemarkt, waardoor de prijzen omhoog zijn geschoten. Dit kan gevolgen hebben voor je energiecontract en de mogelijkheid om over te stappen. De meeste energieleveranciers bieden bijvoorbeeld tijdelijk geen vaste contracten aan.

Lees verder: Wat betekent de onrust op de energiemarkt voor jouw energiecontract?

Is overstappen van energieleverancier op dit moment verstandig?

Wat je op dit moment het beste kunt doen, is afhankelijk van je type contract.

 • Vast contract dat nog lang niet afloopt: Waarschijnlijk heb je lagere energietarieven afgesproken dan de marktprijzen van dit moment. Je kunt dus beter niet overstappen, maar lekker gaan genieten van je (relatief) lage energierekening.

 • Vast contract dat bijna afloopt: Na afloop van het contract word je automatisch overgezet naar een flexibel contract. Je hebt nu de ruimte, indien gewenst, om vrijblijvend over te stappen. In deze hoge prijsmarkt kunnen de verschillen oplopen en daarom doe je er goed aan de balans voor jezelf op te maken. Maar let op: kijk niet alleen naar de prijs, ga ook kritisch na hoe duurzaam jouw energie wordt opgewekt.

 • Flexibel contract met variabele tarieven: Ook in deze situatie kun je kosteloos overstappen. Zet alles op een rij en ga na wat voor jou de beste keuze is.

Overstappen i.v.m. het prijsplafond

Het prijsplafond is ingesteld op het gemiddelde verbruik per dag. Het kabinet verwacht dat de meeste huishoudens daaronder blijven. Overstappen op 1 januari, zodat je het hele jaar één prijsplafond hebt, heeft dan ook geen voordelen. Natuurlijk zijn er wel andere redenen om over te stappen. Wil je bijvoorbeeld de energietransitie helpen versnellen, dan ben je bij Vandebron van harte welkom!

Lees verder: Alles over het prijsplafond voor energie in 2023

Hoe lang kan ik mijn contract het beste vastzetten?

Een vast contract sluit je af voor een bepaalde tijd. 1, 3 of 5 jaar bijvoorbeeld. Lang of kort vastzetten heeft beiden zo zijn voor- en nadelen.

 • Langer vastzetten betekent meestal een lager energietarief. En het geeft meer zekerheid dat je een bepaald energietarief betaalt.

 • Korter vastzetten betekent meestal een hoger energietarief. Maar je bent wel flexibeler. Wel heb je minder zekerheid: als de energieprijzen stijgen, zul je een contract af moeten sluiten tegen een hoger tarief.

Let op: in de huidige markt worden er vooral variabele contracten aangeboden en zijn er beperkt mogelijkheden om een vast contract af te sluiten.

Waarom overstappen naar Vandebron?

Vandebron is in 2014 opgericht met een duidelijke missie: zo snel mogelijk naar 100% duurzame energie. Daarom bieden wij alleen energie aan die écht duurzaam is opgewekt op Nederlandse bodem. Goeie energie, noemen we dat! 

Als je bij ons een energiecontract afsluit, kies je via ons energieplatform zelf van welke producent jij energie afneemt. Ook helpen we onze klanten bij het isoleren van hun woning, het plaatsen van zonnepanelen en bieden we verschillende oplossingen voor elektrische rijden.

Lees verder: Overstappen op goeie energie van Vandebron

Zo stap je over naar Vandebron

Veel mensen stappen niet over van energieleverancier omdat ze vermoeden dat het veel gedoe gaat opleveren. Maar overstappen naar Vandebron is supersimpel. Kijk maar!

 1. Bereken je maandbedrag.

 2. Kies een energiebron die bij je past.

 3. Vul je gegevens in en druk op akkoord.

 4. Ontvang je nieuwe contract. De 14 dagen bedenktijd gaan nu in.

 5. We zeggen je oude contract op en geven het door aan je netbeheerder.

 6. Bij een slimme meter worden je meterstanden automatisch uitgelezen en opgestuurd. Dat hoef je alleen nog te controleren. Bij een conventionele meter ontvang je van ons instructies om je meterstanden door te geven.

Makkelijk toch? Klanten geven het overstapproces naar Vandebron een 9,0. Als je vragen hebt, staat onze klantenservice elke dag (behalve op zondag) klaar om je te helpen.

Blijf op de hoogte

Ben je nog geen klant bij ons? Op dit moment is het verstandig om nog even te wachten met overstappen naar een nieuwe energieleverancier. Wil je een seintje zodra de prijzen weer gunstig zijn? Laat dan hier je gegevens achter.

Wil je toch nu al overstappen? Dan kun je hier een variabel contract afsluiten.

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft zes zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Deel dit artikel
Tags
VandebronKennisbank