Overstappen van energieleverancier

9 juni 2023

Overstappen van energieleverancier: doen of niet doen?

Loopt je energiecontract bijna af? En vraag je je af of het slim is om over te stappen? We vertellen je graag wat op dit moment verstandig is om te doen.

We werken deze pagina regelmatig bij. Laatste update: 3-1-2024

Waarom overstappen van energieleverancier?

Nederlanders letten goed op hun centjes. Daarom stappen ze graag over van energieleverancier wanneer hun contract afloopt. Ze vergelijken de dan geldende energietarieven en kiezen de goedkoopste optie. Zo betalen ze altijd het laagste tarief.

Maar ook duurzaamheid speelt steeds vaker een rol. Veel Nederlanders vinden het belangrijk dat er groene stroom uit het stopcontact komt en stappen daarom over naar een groene energieleverancier. 

Het is niet voor niets dat deze filters in veel online vergelijkingstools prominent in beeld worden gebracht:

Filters voor duurzame energie

Wanneer kan ik overstappen van energieleverancier?

Je type contract bepaalt wanneer je kunt overstappen. Er zijn twee soorten energiecontracten:

  • Contract met een vaste looptijd: Een vast contract sluit je af voor bijvoorbeeld 1, 3 of 5 jaar. Daarbij spreek je een vast tarief af voor stroom en gas. Aan het eind van het contract kun je opzeggen en overstappen. Eerder kan ook, maar dan betaal je een opzegboete

  • Flexibel contract: Met een dynamisch of flexibel energiecontract kun je elke maand kosteloos opzeggen en wisselen van energieleverancier. Je hebt een variabel tarief voor stroom en gas wat steeds weer anders kan zijn.

Opzegboete bij voortijdig overstappen

Bij een voortijdige opzegging moet je een opzegvergoeding betalen aan je oude leverancier. De hoogte van deze opzegvergoeding is landelijk vastgesteld door de Autoriteit Consumenten & Markt (ACM) en is afhankelijk van de resterende looptijd en je verwachte verbruik.

Update: Sinds juni 2023 zijn er nieuwe regels rondom de opzegvergoeding.

Lees ook: 5 aandachtspunten bij het overstappen van energieleverancier

Overstappen in 2024

De vreselijke oorlog in Oekraïne veroorzaakte onrust op de energiemarkt, waardoor de energieprijzen omhoog schoten. Lange tijd boden energieleveranciers hierdoor geen vaste contracten aan. Maar sinds mei van vorig jaar bieden de meeste leveranciers weer vaste contracten aan. Vandebron ook!

Lees verder: Wat betekent de onrust op de energiemarkt voor jouw energiecontract?

Is overstappen van energieleverancier verstandig?

Wat je op dit moment het beste kunt doen, is afhankelijk van je type contract.

  • Vast contract met lage tarieven dat nog lang niet afloopt: Heb je lagere tarieven afgesproken dan de marktprijzen van dit moment? Dan kun je beter niet overstappen, maar lekker blijven genieten van je lage energierekening.

  • Vast contract met hoge tarieven: Heb je een vast contract, maar zijn de huidige tarieven lager dan afgesproken in je contract? Wanneer je overstapt, krijg je te maken met een opzegboete. De berekening daarvan is op 1 juni 2023 vernieuwd. Met de nieuwe formule kun je uitrekenen of overstappen voor jou rendabel is.

  • Vast contract dat bijna afloopt: Na afloop van het contract word je automatisch overgezet naar een variabel contract. Als je wil, kun je overstappen of in het variabele contract blijven. Overstappen naar een vast contract geeft zekerheid. Maar als de prijzen dalen, kun je niet zonder boete meer overstappen.

  • Flexibel contract met variabele tarieven: Met een variabel of dynamisch contract kun je altijd overstappen naar een vast contract of een andere aanbieder. Je zult zelf de keuze moeten maken of je liever voor zekerheid kiest of meebeweegt met de marktprijzen.

Hoe lang kan ik mijn contract het beste vastzetten?

Een vast contract sluit je af voor een bepaalde tijd. 1, 3 of 5 jaar bijvoorbeeld. Lang of kort vastzetten heeft beiden zo zijn voor- en nadelen.

  • Langer vastzetten betekent meestal een lager energietarief. En het geeft meer zekerheid. Je weet vooraf precies welk energietarief je de komende jaren betaalt.

  • Korter vastzetten betekent meestal een hoger energietarief. Maar je bent wel flexibeler. Wel heb je minder zekerheid: als de energieprijzen stijgen, zul je een contract af moeten sluiten tegen een hoger tarief.

Waarom overstappen naar Vandebron?

Vandebron is in 2014 opgericht met een duidelijke missie: zo snel mogelijk naar 100% duurzame energie. Daarom bieden wij alleen energie aan die écht duurzaam is opgewekt op Nederlandse bodem. Goeie energie, noemen we dat! 

Als je bij ons een energiecontract afsluit, kies je via ons energieplatform zelf van welke producent jij energie afneemt. Ook helpen we onze klanten bij het isoleren van hun woning, het plaatsen van zonnepanelen en bieden we verschillende oplossingen voor elektrische rijden.

Lees verder: Overstappen op goeie energie van Vandebron

Zo stap je over naar Vandebron

Veel mensen stappen niet over van energieleverancier omdat ze vermoeden dat het veel gedoe gaat opleveren. Maar overstappen naar Vandebron is supersimpel. Kijk maar!

  1. Bereken je maandbedrag.

  2. Kies een energiebron die bij je past.

  3. Vul je gegevens in en druk op akkoord.

  4. Ontvang je nieuwe contract. De 14 dagen bedenktijd gaan nu in.

  5. We zeggen je oude contract op en geven het door aan je netbeheerder.

  6. Bij een slimme meter worden je meterstanden automatisch uitgelezen en opgestuurd. Dat hoef je alleen nog te controleren. Bij een conventionele meter ontvang je van ons instructies om je meterstanden door te geven.

Makkelijk toch? Klanten geven het overstapproces naar Vandebron een 9,0. Als je vragen hebt, staat onze klantenservice elke dag (behalve op zondag) klaar om je te helpen.

Stefan

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Opzegvergoeding: 10 antwoorden op veelgestelde vragen
Alles wat je in 2025 moet weten over salderen