12 april 2024

Wat je moet weten over de bedenktijd van je energiecontract

Na het afsluiten van een nieuw energiecontract krijg je eerst nog veertien dagen bedenktijd. In die tijd kun je nog kosteloos van het contract afzien. In dit artikel beantwoorden we veelgestelde vragen over dit onderwerp.

Wettelijke bedenktijd bij een energiecontract

Bij het afsluiten van een nieuw energiecontract heb je altijd 14 dagen bedenktijd. Dat is bij wet zo geregeld en geldt dus voor iedere energieleverancier in Nederland. Het gaat daarbij om kalenderdagen, niet om werkdagen. Zodra de bedenktijd voorbij is, kan de levering van energie beginnen.

Wanneer start de bedenktijd?

De bedenktijd van je energiecontract gaat in zodra je de bevestiging ontvangt in je mailbox. Krijg je de bevestiging per post? Dan geldt de dagtekening van de bevestigingsbrief die je ontvangt. Wanneer je het contract op straat, in een winkel of aan de deur aanging, geldt het moment dat je je handtekening hebt gezet.

Voorbeeld: je ontvangt op 1 december de bevestiging van je contract. De bedenktijd stopt dan na 15 december.

Energiecontract annuleren tijdens bedenktijd

Heb je je toch bedacht? Bijvoorbeeld omdat je erachter komt dat de groene stroom van je nieuwe energieleverancier toch niet zo groen blijkt te zijn? Goede reden, wat ons betreft! Binnen 14 dagen kun je altijd kosteloos en vrijblijvend annuleren. Neem contact op met de klantenservice via mail, chat, telefoon of brief om het te regelen.

Het is belangrijk om een aantoonbare bevestiging van je opzegging te ontvangen. Bijvoorbeeld als e-mail. De makkelijkste manier is daarom om het online of telefonisch te regelen en je inbox in de gaten te houden. Dan kun je nogmaals contact opnemen als het lang duurt.

Annuleren na de bedenktijd

Een energiecontract opzeggen terwijl de bedenktijd al voorbij is, kan ook. Maar niet kosteloos. Je betaalt bij een vast contract waarschijnlijk een opzegvergoeding. Je energieleverancier heeft namelijk energie voor jou ingekocht en loopt nu inkomsten mis. Daar willen ze een vergoeding voor ontvangen. Een variabel energiecontract kun je wel elke maand kosteloos opzeggen en een dynamisch contract zelfs elke dag.

Kun je de bedenktijd overslaan bij spoed?

Heb je binnen 14 dagen energie nodig op je adres? Bijvoorbeeld omdat je in de hectiek van je verhuizing vergeten bent om energie aan te vragen. Geen probleem. Je kunt een spoedaanvraag doen, zodat je al tijdens je bedenktijd energie geleverd krijgt. Neem hiervoor contact op met de klantenservice. Besluit je binnen 14 dagen toch te annuleren, dan betaal je alleen voor de energie die je geleverd hebt gekregen.

Bedenktijd bij een zakelijk energiecontract

Bij een zakelijk contract gelden voor ZZP’ers altijd dezelfde regels. Deze ondernemers hebben dus ook altijd 14 dagen bedenktijd. Voor MKB-ondernemers en grootzakelijke contracten geldt geen wettelijke bedenktijd. Energieleveranciers mogen zelf kiezen of ze dit aanbieden. Bij Vandebron doen we dit wel en gelden voor zowel zakelijke als particuliere contracten dezelfde regels.

Ook interessant

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Deel dit artikel
Tags
VandebronKennisbank