co2 gecompenseerd gas

15 november 2023

Wat is CO₂-gecompenseerd gas?

Wanneer CO₂ wordt uitgestoten maar ergens anders 1-op-1 gereduceerd wordt, wordt dit CO₂-compensatie genoemd. In dit artikel zoomen we in op gasverbruik. We leggen uit wat CO₂-gecompenseerd gas is en bespreken of het een goede oplossing is.

Over CO₂-compensatie

CO₂ is één van de broeikasgassen die van nature in de atmosfeer aanwezig zijn. Broeikasgassen zorgen ervoor dat de warmte van de zon wordt vastgehouden, waardoor een leefbaar klimaat ontstaat op aarde. 

Door menselijk toedoen komt er steeds meer CO₂ bij. Het gevolg? Het wordt steeds warmer op aarde. Dit heeft allerlei nare gevolgen: klimaatverandering, gletsjers en ijskappen smelten, overstromingen, verwoestijning, veranderingen in de biodiversiteit, drinkwatertekort en nog veel meer.

De oplossing is in theorie heel eenvoudig: geen CO₂ meer uitstoten. Maar dat is niet van de één op de andere dag te realiseren. Als tussenoplossing wordt daarom door veel bedrijven gekozen voor CO₂-compensatie: zorgen dat er ergens anders 1-op-1 CO₂ wordt gereduceerd of CO₂ uit de lucht gehaald wordt.

Lees verder: 4 manieren om CO₂-uitstoot te compenseren

Wat is CO₂-gecompenseerd gas?

Wanneer gesproken wordt over CO₂-gecompenseerd gas betekent dit dat er ergens anders CO₂-reductie plaatsvindt. Per m³ gas die je verbruikt, betaal je een toeslag waarmee de reductie bekostigd wordt. Wanneer de CO₂-besparing even groot is als de uitstoot, spreken we van CO₂-neutraal gas.

Niet hetzelfde als ‘groen gas’

CO₂-gecompenseerd gas blijft gewoon aardgas, een fossiele brandstof dus. Groen gas is wat anders: biogas, een duurzaam alternatief dat wordt geproduceerd uit natuurlijk afval. Helaas wordt het in Nederland maar beperkt opgewekt omdat er niet voldoende grondstoffen aanwezig zijn om aan onze gasverslaving te voldoen.

Hoeveel CO₂ stoten we uit met gas?

De CO₂-uitstoot van aardgas is ongeveer 1,8 kilogram per m³. Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt jaarlijks 1169 m³ gas en stoot daarmee 2,1 ton CO₂ uit. 

Volgens berekeningen van Milieucentraal stoot een gemiddeld huishouden in totaal zo’n 19 ton CO₂ per jaar uit. Gasverbruik is dus verantwoordelijk voor 11% van de CO₂-uitstoot van een gezin. Tijd om daar iets aan te doen, denk je niet?

Conventionele gasmeter

Is CO₂-gecompenseerd gas een goede oplossing?

Zolang gas gecompenseerd wordt, betekent het dat er nog altijd grijs gas verbruikt wordt waarbij CO₂ vrijkomt. Beter is om minder gas te verbruiken en het beste is om helemaal geen gas meer te verbruiken. 

Daarnaast is het maar zeer de vraag of er wel evenveel CO₂ wordt gereduceerd als uitgestoot. Zo blijkt uit recent onderzoek van Pointer dat energiebedrijven gemiddeld 10 keer minder compenseren dan beloofd.

Hoe gaat Vandebron met gasverbruik om?

Als Nederlandse energieleverancier moeten we onze klanten ook gas verkopen. Voor elke m³ gas die Vandebron-klanten verbruiken, wordt een kleine investeringstoeslag in rekening gebracht. Dit wordt geïnvesteerd in lokale duurzame initiatieven in Nederland. Sinds 2022 werken we onder andere samen met Trees for All. Trees for All plant bomen in Nederland en in het buitenland. Samen hebben we inmiddels al het eerste Vandebron-bos aangeplant!

vandebron bos bomen planten

Waarom bomen? Omdat een gemiddelde boom tien tot veertig kilo CO₂ per jaar uit de lucht haalt. Per geplante boom wordt dus zo’n 5 tot 22 m³ gas gecompenseerd. Bovendien hebben bomen nog veel meer gezonde voordelen.

Naast de samenwerking met Trees for All, vragen we onze Vandebron-klanten om lokale projecten aan te dragen. Heb je zelf een goed initiatief? Laat het ons weten! 

Wat doet Vandebron nog meer?

Naast investeren in lokale projecten doen we vooral ons best om het gasverbruik in Nederland terug te dringen en het aandeel groene stroom te vergroten. Dat doen we door te investeren in duurzame samenwerkingen en slimme technologie

We delen graag onze inzichten. In onze media-uitingen benadrukken we het belang van de energietransitie, maar ook de uitdagingen die erbij horen. En we prikkelen onze klanten met tips om minder energie in huis te verbruiken en zuiniger te verwarmen.

Ook proberen we Nederland te laten inzien waarom we onze gasverslaving écht aan banden moeten leggen. Zo lanceerden we samen met Peter Koelewijn de Kom van dat gas af-campagne en schreven we een blogreeks om van het gas af te komen

Hoe kun je jouw CO₂-uitstoot verminderen?

Door jouw CO₂-voetafdruk te verkleinen draag je bij aan een leefbare planeet voor toekomstige generaties. Dat doe je door bijvoorbeeld geen (of minder) vlees te eten, met de trein op vakantie te gaan, het ov te verkiezen boven de auto, minder energie te verbruiken en over te stappen op een duurzame energieleverancier.

Lees verder:

Stefan

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Superbatterijen: 4 redenen waarom je ze nog niet overal ziet
Alles wat je in 2025 moet weten over salderen