Vandebron

30 mei 2023

Zo versnellen we bij Vandebron de energietransitie

Bij Vandebron hebben we sinds de oprichting een duidelijke missie: zo snel mogelijk naar 100% duurzame energie in Nederland. We leggen je graag uit wat we doen en dat jouw keuze voor Vandebron écht belangrijk is en een grote rol speelt in de transitie.

We begonnen met een energiemarktplaats waar we vraag en aanbod van écht groene stroom samen brachten. Inmiddels doen we veel meer om zo snel mogelijk onze missie te behalen en werken achter de schermen hard aan innovatieve oplossingen om groene stroom altijd en overal beschikbaar te maken. 

Écht groene stroom uit Nederland

Bij de oprichting in 2014 was de energiemarkt ontransparant en vooral oneerlijk. Veel leveranciers verkochten hun grijze stroom als ‘groen’, zonder de stroom daadwerkelijk op een duurzame manier op te wekken. Greenwashing, of zoals wij het noemen Sjoemelstroom, draagt niet bij aan de verduurzaming van Nederland. Daarom wilden wij het anders doen. We willen de energiemarkt duurzamer en transparanter maken, zonder dat je als klant daar iets voor hoeft te doen of te laten. Dit doen we door vraag en aanbod van écht groene energie, opgewekt op Nederlandse bodem, samen te brengen. Zo weet je als klant precies waar je stroom vandaan komt en waar je geld naartoe gaat. Lees meer over écht groene stroom.

Totaalpakket voor elektrisch rijden

Elektrisch rijden is een belangrijk onderdeel van de energietransitie. Willen we fossiele energie buitenspel zetten, dan moeten we ook afstappen van fossiele brandstoffen voor onze auto’s. Daarom bieden we al sinds 2017 elektrisch rijden-diensten aan. Inmiddels bestaat ons totaalpakket uit een laadpas, slimme laadpaal (eventueel in combinatie met een groene stroom-contract), en een handige ev-app. Lees meer over elektrisch rijden met Vandebron.

Het energienet balanceren via slimme laadpalen

Onze laadpalen beschikken over een slimme technologie waarmee we de laadsnelheid op afstand kunnen bedienen, om zo vraag en aanbod van energie met elkaar in balans te brengen. Door via onze slimme laadpalen de laadsnelheid tijdelijk terug te schroeven op momenten dat de energievraag groter is dan het aanbod, wordt de vraag naar stroom lager en hoeven gas- en kolencentrales minder bij te springen. Wanneer de energievraag afneemt, bijvoorbeeld ‘s nachts, schroeven we de laadsnelheid weer op. Op deze manier wordt het energienet beter gebalanceerd en worden we minder afhankelijk van gas- en kolencentrales. Lees meer over slim laden.

Samen met NIO het energienet balanceren

Dezelfde techniek als bij onze slimme laadpalen gebruiken we ook in de samenwerking met autofabrikant NIO. NIO heeft een elektrische auto ontwikkeld waarbij je de (lege) batterij binnen enkele minuten kan omwisselen voor een volle. Deze swap vindt plaats bij speciale Power Swap Stations van NIO. Onze Active Balancing-software gebruiken we sinds mei 2023 in een pilot om via de batterijen in de Power Swap Stations het energienet te balanceren door de laadsnelheid op- en af te schalen. Lees meer over deze samenwerking.

Batterijopslag als oplossing voor het overvolle energienet

Gelukkig wordt er in ons land steeds meer groene stroom opgewekt. In 2022 was dat maar liefst 41%! Maar ons energienet groeit niet in hetzelfde tempo mee, waardoor het net soms overbelast raakt. Dit vraagt dus om creatieve en slimme oplossingen om groene energie zo optimaal mogelijk te benutten. Een van die oplossingen is het opslaan van groene energie in megabatterijen. En dat is ook precies waar we ons bij Vandebron mee bezig houden. In samenwerking met Sunrock en Prologis zetten we een megabatterij in om het energienet beter te kunnen balanceren en groene energie ook 100% van de tijd beschikbaar te maken. Daarnaast zorgt de megabatterij ervoor dat we verspilling van groene energie tegen kunnen gaan door stroom op te slaan in tijden van een overbelasting van het net. Vandebron zorgt hierbij voor de aansturing van de batterij. Meer weten over hoe we dit doen? Je leest het in dit blog.

Slimmer omgaan met groene stroom

Hoewel we ons dus bezighouden met de techniek van batterijopslag, komt dit helaas nog niet grootschalig voor in Nederland. Daarom kijken we ook naar andere oplossingen om slimmer om te gaan met groene stroom en extreme energiepieken te verlagen. Dit doen we met curtailment. Curtailment betekent letterlijk ‘inperken’ en zorgt ervoor dat we de capaciteit van windmolens of zonneparken tijdelijk kunnen terugschroeven als er meer stroom wordt opgewekt dan het energienet aankan. Inmiddels passen we curtailment toe bij verschillende wind- en zonneparken van onze producenten. Lees meer over curtailment.

Lokaal CO₂ compenseren

Sinds het begin van Vandebron compenseren we het gasverbruik van onze klanten via verschillende duurzame projecten wereldwijd. Maar deze manier van compenseren voelde niet meer in lijn met onze missie. We willen Nederland verduurzamen, dus daar moet wat ons betreft ons compensatieproject bij aansluiten. Daarom compenseren we het gasverbruik van onze klanten nu via lokale projecten, die stuk voor stuk bijdragen aan het vergroenen van ons eigen land. Zo hebben we onder andere samen met Trees for All een eigen Vandebron-bos aangeplant in Groningen, waar afgelopen februari meer dan honderd klanten hebben geholpen om bomen te planten. Ook financieren we een voedselbos in Noord-Brabant en voegen we landschapselementen toe in Groningen. Daarnaast bieden we onze klanten ook de mogelijkheid om hun eigen omgeving te vergroenen via ons GroenDoen Fonds of zelf projecten aan te dragen voor ons compensatieproject.

Energie verbruiken op het groenste moment

Eind mei 2023 hebben we onze Groene stroom-voorspeller gelanceerd. Via deze voorspeller, die zichtbaar is in de Vandebron Thuis App en in EV-app (voor elektrisch rijden), geven we je inzicht in de groenste momenten van de dag. Hiermee willen we onze klanten stimuleren om juist hun energie te verbruiken als er veel groene stroom wordt opgewekt. Denk aan het laden van je elektrische auto, het aanzetten van de wasmachine of bijvoorbeeld de vaatwasser. Door juist op de groenste momenten te verbruiken, wordt er structureel bijgedragen aan het balanceren van het energienet. De Groene stroom-voorspeller is beschikbaar voor zowel onze energie- als elektrisch rijden-klanten. Lees meer over onze Groene stroom-voorspeller

Natuurlijk doen we nog veel meer bij Vandebron. Bij alles wat we doen, staat onze missie voorop: zo snel mogelijk naar 100% groene energie in Nederland. Door als consument ook te kiezen voor Vandebron, steun je onze missie en onze (technologische) oplossingen voor het versnellen van de energietransitie.

Margo van Gils

Geschreven door Margo van Gils

Margo is brand marketeer bij Vandebron en enthousiasmeert anderen graag over de energietransitie.

Wanneer is stroom goedkoop om te gebruiken? En waarom?
Veelgestelde vragen over de jaarafrekening van je energieverbruik