Kom van dat gas af!

Onlangs werd tijdens Zondag met Lubach weer aandacht besteed aan de energietransitie met een 'Nederland Gasvrij-item'. Lubach was niet bijster enthousiast over de warmtepomp. Sam, software architect bij Vandebron, schreef een reactie op de uitzending.

Hoe mijn jaren 30-huis van het gas af ging in vier stevige stappen

Misschien had Arjen niet helemaal zijn Zondag. Het is goed dat er weer aandacht werd geschonken aan de energietransitie en aan het onderbelichte onderwerp van isolatie in het bijzonder, maar er was wel wat op het Nederland Gasvrij-item van 8 November aan te merken.

Jan Rotmans had in een serie tweets al uitgelegd wat de belangrijkste missers waren, dus die zal ik hier niet herhalen. Wel wil ik een lans breken voor de warmtepomp. Die werd in het programma op het randje van belachelijk gemaakt. Dat is erg jammer, want het is meestal een hele mooie oplossing. Oók voor je jaren 30-woning.

In de uitzending gaf Lubach aan dat een groot deel van de Nederlandse stroommix nog uit aardgas bestaat. Hierdoor zou de warmtepomp nog voornamelijk op aardgas lopen. Maar zelfs áls de stroom met aardgas opgewekt wordt in plaats van groene stroom, zorgt een warmtepomp voor minder CO₂-uitstoot dan een gasketel. Zeker nu we ons gas uit Rusland moeten gaan halen, wat voor maar liefst een derde meer broeikasgas-uitstoot zorgt dan gas uit Groningen.

Maar je kunt je gasketel niet zomaar vervangen door een warmtepomp. Daar gaan wat stappen aan vooraf. Twee om precies te zijn. Hieronder volgt mijn persoonlijke stappenplan voor hoe je toch, binnen afzienbare tijd, van het gas los komt. Je hebt na elke stap de ruimte om even rust te nemen, de impact van de vorige stap te meten en je financiën aan te zuiveren. En zoals Arjen Lubach terecht opmerkte, beginnen we met isoleren.

Isoleren

Om je woning rendabel met een warmtepomp te kunnen verwarmen, moet het hele huis worden aangepakt: dak, muren, vloer en geen half werk. Als je isolatie op je dak legt, dan liever gelijk vijftien centimeter dan vijf centimeter. Onder de vloer isolatiedekens, op het dak PIR-platen en glaswol in de spouw. Heb je geen spouwmuren, dan kunnen voorzetwanden een uitkomst bieden.

Heeft je woning nog enkelglas, vervang dit dan door dubbel glas. Als je al ouderwets dubbel glas hebt, is het in sommige gevallen de moeite waard om te wachten met een upgrade naar modern HR++ glas. Dit is een forse investering en in mijn geval bleek energieneutraal ook haalbaar met conventioneel dubbel glas.

Vloerverwarming

Geen lelijke en ruimte vretende radiatoren, lagere stookkosten, minder stof en warme voeten! Waarom dit niet overal standaard wordt toegepast is me een raadsel. Oké, één nadeel: het combineert niet met een parketvloer. Maar de PVC-vloeren van tegenwoordig zijn nauwelijks van parket te onderscheiden.

Moet je na het leggen van de vloerverwarming eerst weer wat sparen, dan kun je die tijd goed gebruiken om te monitoren hoeveel warmte je huis nog verliest. Zo kun je goed de benodigde capaciteit van je warmtepomp bepalen en kijken of je toch eerst nog wat extra isolerende maatregelen moet nemen. 

Warmtepomp

Warmtepompen zijn prijzig in de aanschaf, maar je krijgt ruim een kwart terug aan subsidie. Bovendien is het in Nederland, met haar zachte winters, een hele efficiënte warmtebron. Voor elke kilowatt die je er aan elektriciteit in stopt, krijg je er vijf kilowatt aan warmte uit. En nee, dat is niet in strijd met de natuurkunde.

Met name het warmwatervat neemt meer ruimte in dan een gasketel, maar zo’n machinekamer als getoond in de aflevering van Zondag Met Lubach hoeft het echt niet te worden. In ons jaren 30-huis van 110 vierkante meter neemt het geheel ongeveer evenveel ruimte in als een wasmachine en droger.

Zonnepanelen

Als je dan ook nog je gasfornuis vervangt door een inductie plaat, kun je eindelijk los! Je bent op dat moment al CO₂-neutraal, want uiteraard neem je groene stroom af. Als je ook nog energieneutraal wilt zijn, hoef je alleen nog maar zonnepanelen neer te leggen. Sowieso een goede investering natuurlijk als je daar zowel de financiële als fysieke ruimte voor hebt.

En dan is het tijd om te genieten van je behaaglijke huis, je negatieve energierekening en het heerlijke, een tikkeltje zelfvoldane, ‘aan mij zal het in ieder geval niet liggen’-gevoel.

Geschreven door Sam Theisens

Sam is software architect bij Vandebron. In 2014 begon hij met het isoleren van zijn huis en sinds 2017 woont hij energieneutraal.

Deel dit artikel
Tags
InspiratiebronnenKennisbankZonne-energieActueelGroenDoen