8 juni 2022

Kom van dat gas af!

“Dat wil je niet meer. Nee, nee, nee, nee, nee. Van dat gas af! Tijd is er niet meer. Kom van dat gas af! Dit is de laatste keer.” Dat zijn de woorden die Peter Koelewijn zingt in de remake van zijn bekende hit ‘Kom van dat dak af’.

In samenwerking met Vandebron heeft Peter het nummer herschreven naar Kom van dat gas af om een belangrijke boodschap te delen met Nederland. We moeten met zijn allen minder energie verbruiken om de aarde leefbaarder te houden voor de huidige én komende generaties. 

Peter Koelewijn & The New Energies

De energiemarkt staat al maanden op zijn kop. De prijzen zijn ongekend hoog en de gascrisis heeft op een pijnlijke manier laten zien dat we te afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Sinds de start van deze crisis overspoelt de media ons met berichten dat we ons gasverbruik moeten verminderen. Voor het klimaat én voor onze portemonnee. De lijstjes met mogelijkheden om je energieverbruik naar beneden te schroeven worden massaal gedeeld en ook de overheid kwam met een campagne om de knop om te zetten. Inmiddels is het dus wel duidelijk dat de verwarming twee graden lager moet en dat we allemaal korter moeten douchen. Om er zeker van te zijn dat deze boodschap écht bij heel Nederland doordringt, hebben we vanuit Vandebron de krachten gebundeld met de inmiddels 81-jarige Peter Koelewijn en de jongerenband The New Energies. 

Peter was direct enthousiast om samen met Vandebron deze boodschap ten gehore te brengen. Hij is vaak benaderd om een remake te maken van zijn hit, maar nooit voelde hij zo erg die urgentie als nu. “Ik draai ondertussen lang genoeg mee om te zien dat we als mens beter voor onze planeet moeten zorgen. Door van het gas af te gaan, maken we meteen heel veel impact. Dat is natuurlijk een rigoureuze stap, maar je kunt ook al verschil maken door bijvoorbeeld de verwarming een tikkie lager te draaien. Iedereen kan dus bijdragen. Een mooi initiatief waar ik graag de studio weer voor in dook”.

De samenwerking met The New Energies is ook nieuw voor Peter. Al jaren werkt hij samen met zijn eigen band ‘The Rockets’, maar voor dit nummer nam hij de clip op met vier tieners om zo te laten zien dat de gascrisis en klimaatverandering ons allemaal raken. “Op deze manier geef ik letterlijk het stokje over aan de volgende generatie. Want ook voor hen moeten we de aarde leefbaar houden.”

Een oproep aan heel Nederland

Als we minder afhankelijk van gas willen worden, dan moeten we ervoor zorgen dat iedereen meedoet. Heel Nederland. Want nee, we willen geen extra CO2 uitstoten. Nee, we willen geen bevingen en scheuren meer in Groningen. Nee, we willen niet meer afhankelijk zijn van buitenlands gas. En die noodkreet komt niet alleen vanuit ons. Ook de volgende generatie maakt zich zorgen maken om het klimaat en schreeuwt naar de oudere generatie om verandering. 

De kortetermijngedachte om kolencentrales weer te laten draaien om zo aan de Nederlandse energiebehoefte te voldoen, is wat ons betreft een absurd en onhoudbaar idee. De oplossing ligt juist in het minder gebruiken van fossiele brandstoffen. Laat deze gascrisis een eyeopener zijn die ons dwingt om versneld in oplossingen te denken. Hiervoor hebben we iedereen nodig: de overheid, energieleveranciers, netbeheerders én consumenten. Want als de gasprijzen straks weer dalen en de markt normaliseert is de kans aanwezig dat Nederland haar slechte fossiele gewoonten gewoon weer oppakt. Daarom hopen we dat de remake van dit nummer mensen op een andere gedachte brengt. Want één ding is zeker; dit nummer blijft hangen en de boodschap hopelijk ook!

Tijd is er niet meer

Bij Vandebron hebben we een duidelijke missie: zo snel mogelijk naar 100% duurzame energie in Nederland. Vanuit deze missie hebben we ook deze samenwerking opgezet. Want net zoals Peter zingt: Tijd is er niet meer! Dus check je gasverbruik en doe mee! Draai die plaat grijs en ga samen met de rest van Nederland voor groen. En door het nummer te luisteren geef je ook nog eens andere huishoudens energie. De opbrengst van dit nummer wordt namelijk gedoneerd aan Stichting Energiebank Nederland. Zij willen energie als eerste levensbehoefte bereikbaar willen maken voor iedereen en daar werken wij graag aan mee! 

Geschreven door Margo van Gils

Margo is brand marketeer bij Vandebron en enthousiasmeert anderen graag over de energietransitie.

Deel dit artikel
Tags
KlimaatActueelGroenDoen