13 oktober 2023

Waarom zijn bomen eigenlijk zo belangrijk?

Samen met onze klanten en Trees For All hebben we in Groningen een Vandebron-bos aangeplant. Maar waarom zijn bomen eigenlijk zo belangrijk?

Voordelen van bomen planten

Bomen zijn belangrijk voor de gezondheid van de planeet én voor die van mensen. Op meer manieren dan je misschien zou denken. Kijk maar!

1. Zuurstoffabriek

Bomen nemen water, zonlicht en CO₂ op en zetten dit om in zuurstof en voedzame suikers. De zuurstof die vrijkomt gebruiken mensen en dieren om te kunnen ademen. Nogal belangrijk dus!

2. Bomen halen CO₂ uit de lucht

Bomen nemen dus onder andere CO₂ op. Bijvoorbeeld de CO₂ die vrijkomt bij de verbranding van fossiele brandstoffen. Die CO₂ wordt opgeslagen in de cellen van de boom en komt dus niet in de atmosfeer terecht. Een gemiddelde boom haalt zo’n tien tot veertig kilo CO₂ per jaar uit de lucht. Dat is de reden dat bomen planten zo’n goede manier van CO₂-compensatie is.

3. Woonplaats van dieren

Bomen zijn de verblijfplaats van veel verschillende diersoorten. Zo bouwen vogels hun nestjes erin, wonen eekhoorns en vleermuizen in de holtes van bomen en krioelen tal van insecten in en rond bomen. Kijk maar eens in de kluit van een omgevallen boom en je weet precies wat ik bedoel! Bovendien zijn bomen een belangrijke voedingsbron voor dieren. Ze kunnen niet zonder de noten en zaden.

4. Verkoeling

Hete zomerdag? Voor verkoeling maak je een wandeling door het bos. Vanwege de schaduw die bomen veroorzaken, maar ook omdat bomen zonlicht gebruiken om water te verdampen. Daardoor koelt het bladoppervlak af en wordt langsstromende lucht afgekoeld. 

5. Fijnstof afvangen

Misschien heb je wel eens gemerkt dat de lucht ‘lekkerder’ lijkt te ruiken in een bos dan in de stad. Dat lijkt niet alleen, het is echt zo. En het komt deels doordat de bladeren fijnstof afvangen. Voornamelijk door landbouw en industrie komt fijnstof in de lucht. Het is vies en schadelijk voor de gezondheid.

6. Vergroting van biodiversiteit

De verscheidenheid aan bomen en planten binnen een regio noemen we biodiversiteit. Omdat bomen voedsel, bescherming en leefruimte bieden aan dieren, insecten en mossen zijn ze een belangrijke spil in dit verhaal. Het planten van bomen levert een verrijking van de biodiversiteit op.

7. Positief effect op mentale gezondheid

Meer groen in je omgeving zorgt voor een betere gezondheid. Zowel mentaal als fysiek, stelt het RIVM. Groen nodigt uit om (meer) te bewegen, zorgt voor een betere nachtrust en verhoogt de concentratie, het geheugen en de leerprestaties. Stuk voor stuk zaken die de mentale gezondheid ten goede komen. Wie had dat gedacht?

8. Beter bodemleven

Door de eerder genoemde fotosynthese komen er suikers vrij in de wortels. Daar zijn schimmels en bacteriën gek op. En daar komen weer allemaal andere piepkleine diertjes op af, waardoor de bodem rijk gevoed wordt. Tel daar de vallende bladeren bij op die voor natuurlijk compost zorgen en de grond wordt door bomen gezonder dan ooit.

9. Uitdroging tegengaan

Verwoestijning neemt over de hele wereld toe. Niet alleen uitgestrekte woestijnen nemen in omvang toe, het speelt ook lokaal. Voornamelijk in stedelijke gebieden. Door de stijging van de temperatuur neemt verdamping van water toe, wat weer zorgt voor uitdroging van de grond. Eén oplossing is door meer bomen te planten, zodat verkoeling ontstaat en de bodem vruchtbaar blijft.

10. Water en bodem reinigen

Verschillende bomen en planten kunnen ingezet worden om verontreinigde grond en bodemwater weer gezond te maken. Levende bacteriën, schimmels en gisten rondom de wortels kunnen hier bijvoorbeeld een bijdrage aan leveren

11. Geluidsdemping

Een rij bomen is een uitstekende manier om geluid te dempen. Langs snelwegen of provinciale wegen waar hard gereden wordt, is het een goede manier om het geluid van voorbij razende auto’s te dempen. En zo’n rij bomen ziet er toch ook een stuk gezelliger uit dan een geluidswand vol graffiti?

12. Hogere woningwaarde

Mensen wonen graag in een groene omgeving. Een woning met een groene tuin verkoopt dan ook een stuk makkelijker én voor een hogere prijs. Wel voor 4 tot 15% meer dan een soortgelijke woning met een betegelde tuin.

13. Ontbossing tegengaan

Elke seconde worden er wereldwijd 169 bomen gekapt. Dat zijn ruim 5 miljard bomen per jaar. Nu je weet wat voor bijzondere voordelen bomen allemaal hebben, begrijp je dus ook dat het belangrijk is dat deze bomen weer terugkomen. Dat doen we door nieuwe bomen te planten.

CO₂-compensatie met Trees For All

Neem je bij Vandebron gas af, dan betaal je hier een kleine compensatietoeslag voor. Met deze toeslag investeren we in lokale duurzame initiatieven in Nederland, die helpen ons land te vergroenen.

Sinds 2022 werken we onder andere samen met Trees for All. Trees for All plant bomen in Nederland en in het buitenland. Samen hebben we inmiddels al het eerste Vandebron-bos aangeplant! 

Sluit je aan bij Vandebron

Vind je het ook belangrijk om een groen steentje bij te dragen? Stap dan over naar Vandebron. Samen gaan we voor 100% duurzame energie in Nederland! En dat zo snel mogelijk.

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Deel dit artikel
Tags
VandebronKennisbankKlimaatNatuurGroenDoen