24 augustus 2022

4 manieren om CO₂-uitstoot te compenseren

Om de planeet te redden, zullen we CO₂-uitstoot tot een minimum moeten beperken. Uitstoot die écht niet te vermijden is, zou je kunnen compenseren.

Over CO₂-uitstoot

CO₂-uitstoot wordt vooral veroorzaakt door de verbranding van fossiele brandstoffen als kolen, olie en gas. Door de toename van CO₂ in de atmosfeer neemt de opwarming van de aarde toe. Dit heeft allerlei nare gevolgen. Zoals extreem weer, hittegolven, overstromingen, droogte, tekort aan drinkwater, uitstervende diersoorten en nog veel meer. 

Samen moeten we de verdere opwarming van de aarde voorkomen. Dat doen we door duurzaam te leven en onze CO₂-uitstoot zoveel mogelijk te beperken. Maar sommige uitstoot is nu nog niet te vermijden. Dus doen we the next best thing: compenseren. 

Wat is CO₂-compensatie?

Bij CO₂-compensatie betaal je een vergoeding voor jouw CO₂-uitstoot. Met dit geld wordt een investering gedaan in projecten of activiteiten die de uitstoot van broeikasgassen ergens anders tegengaan. Bij compensatie komt er alsnog CO₂ in de lucht, maar je zorgt er tenminste voor dat er ergens anders minder wordt uitgestoten. 

Een voorbeeld dat iedereen kent, is het compenseren van je vliegreis. Tijdens het boeken van je reis heb je de optie om voor een klein extra bedrag je vliegreis te compenseren. Met een rekenmethode wordt de CO₂-uitstoot per passagier berekent voor een specifieke vlucht, waar vervolgens een bedrag aan wordt gekoppeld voor de compensatie die nodig is.

Manieren om CO₂ te compenseren

CO₂ compenseren kan op allerlei verschillende manieren. Hieronder beschrijven we enkele populaire vormen:

1. Bomen planten

Bomen zijn onmisbaar. Ze voorzien ons van zuurstof, filteren de lucht en zorgen voor verkoeling. En ze halen ook nog eens CO₂ uit de lucht. Dat is de reden dat bomen planten de populairste vorm van CO₂-compensatie is. Treesforall is bijvoorbeeld een bekende organisatie die dit doet en waar ook Vandebron al lang mee samenwerkt. 

2. Bosbescherming

Nieuwe bomen planten is één, maar behoud van bestaande bomen is net zo belangrijk. Als mede dankzij jou meer bos behouden blijft, heeft dit een positieve impact op het milieu. Bosbescherming is daarom ook een manier om je CO₂-uitstoot te compenseren. 

3. Investeren in duurzame energie

Naast CO₂ uit de lucht halen, kunnen we er ook voor zorgen dat we minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen. Namelijk door het opwekken van groene energie te stimuleren. Investeren in zonnepanelen- en windmolenparken behoort daarom ook tot de compensatiemogelijkheden.

4. Investeren in ontwikkelingslanden

Ook projecten in ontwikkelingslanden kunnen soms onder CO₂-compensatie geschaard worden. Oude energieslurpende apparaten worden bijvoorbeeld vervangen door duurzame modellen, zodat energie bespaart wordt en er minder CO₂-uitstoot plaatsvindt. Of er worden bijvoorbeeld schone kookstellen geleverd.

Voorkomen is beter dan compenseren

We moeten verantwoordelijkheid nemen voor onze uitstoot. Door de mogelijkheid te bieden om CO₂-uitstoot te compenseren, zijn mensen zich meer bewust van de gevolgen van hun acties. 

Dat is natuurlijk positief, maar uiteindelijk is het geen duurzame oplossing. Door compensatie verleg je het probleem en neemt de uitstoot niet af. CO₂-reductie is daarom altijd beter en moet de voorkeur hebben boven compenseren.

Dat doe je door bewuster om te gaan met mobiliteit, energie besparen in huis en overstappen naar een échte duurzame energieleverancier.

Lokaal compensatieproject van Vandebron

Al onze stroom is 100% groen. Geen grijze sjoemelstroom die kunstmatig groen gemaakt is met certificaten, maar échte duurzaam opgewekte stroom van Nederlandse bodem. Kijk maar: hier vind je al onze duurzame energiebronnen in één overzichtelijke lijst.

Maar aardgas is niet groen te krijgen. En zolang 91% van de huishoudens in Nederland nog aangesloten is op gas, ontkomen we er als energieleverancier niet aan om ook dit te verkopen. Daarom kiezen we ervoor om aardgas te compenseren.

Hoe we dat doen? Samen met Trees for All zijn we nu aan de slag om een echt Vandebron-bos aan te planten en ondersteunen we hen financieel in andere Nederlandse projecten. Zo maken we impact, dichtbij huis.

Elk jaar zullen we opnieuw kijken met welke partij(en) we willen samenwerken. Als klant kun je ideeën en projecten insturen.  Zo beslissen we samen waar we uiteindelijk in zullen investeren.

Maak impact met échte groene stroom

Vandebronners maken samen impact! Ze dragen actief bij aan een groener en duurzamer Nederland en weten precies waar hun geld in wordt geïnvesteerd. Dat noemen we impact maken met een goed gevoel! Wil je meebouwen aan een duurzame toekomst? Stap dan over naar Vandebron.

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Deel dit artikel
Tags
Kennisbank