8 september 2022

Verlaag je CO₂-uitstoot tijdens het koken met de EcoStoof

Bij Vandebron denken we graag met je mee hoe je minder energie en dus CO₂ kunt verbruiken. Beter voor het milieu én beter voor je portemonnee.

Eerder schreven we al een artikel over hoe je de overstap van koken op gas naar elektrisch kunt maken. Maar qua CO₂-uitstoot is er momenteel nog weinig verschil in koken op gas en elektrisch koken. Bij koken op gas is dit zo’n 80 kilo per jaar, inductie 70 kilo en bij keramisch koken stoot je ongeveer 100 kilo CO₂ uit. Pas als de energiemix in Nederland groener wordt, neemt de CO₂-uitstoot van elektrisch koken verder af. Toch kun je - ongeacht je soort kookplaat - je uitstoot makkelijk verminderen. Namelijk met de EcoStoof.

Hooikist in modern jasje

Misschien heb je er nog nooit van gehoord: de hooikist. Dit was letterlijk een kist met hooi erin die in de 20e eeuw werd gebruikt voor het garen van voedsel en om brandstof te besparen. Een warme pan werd in de hooikist gestopt en het eten gaarde op een hoge, constante temperatuur verder. De EcoStoof werkt volgens dezelfde principes, maar dan in een modern jasje. Door de isolerende werking wordt je eten langzaam gaar, zonder dat het continu op een warmtebron hoeft te staan. Niet alleen duurzaam, maar ook handig voor als je tien dingen tegelijk wil doen. 

Energie én CO₂ besparen

De EcoStoof kun je dus eigenlijk vergelijken met een slowcooker, maar dan zonder elektriciteit. De makers van de EcoStoof hebben berekend dat je met het gebruik van de EcoStoof zo’n 30% van je energieverbruik tijdens het koken kunt besparen. Dat betekent ook 30% minder CO₂-uitstoot bij het bereiden van je maaltijd. En qua smaakbehoud hoef je niets te vrezen, deze blijft 100% behouden. 

De EcoStoof is ontwikkeld vanuit een duurzame gedachte. Daarom is er voor het ontwerp ook enkel gebruikgemaakt van eco-materialen. Ze worden duurzaam, eerlijk en handgemaakt in Europa. Met een EcoStoof kun je dus met een goed gevoel de keuken in. Benieuwd wat je er allemaal mee kunt maken? Op hun website vind je een verzameling van allerlei gerechten, speciaal voor de EcoStoof.

Benieuwd wat je kunt doen om nóg duurzamer te koken?

Gebruik een deksel. Een simpele maar doeltreffende tip. Met een deksel op je pan gaat er driekwart minder warmte verloren. Hierdoor kun je dus je eten bereiden met minder gas of stroom. 

Zet het vuur of de temperatuur lager als je water kookt. Ook dan blijft je water heet genoeg.

Gebruik grote pannen. Dit klinkt misschien gek, maar als je pan kleiner is dan de vlam of kookzone eronder dan gaat er veel warmte verloren langs de zijkant van de pan. Bij inductiekoken maar de grootte niet uit: door de magnetische werking gaat de warmte enkel naar de pan en niet erlangs.

Geschreven door Margo van Gils

Margo is brand marketeer bij Vandebron en enthousiasmeert anderen graag over de energietransitie.

Deel dit artikel
Tags
InspiratiebronnenGroenDoen