10 maart 2023

Wat is een dynamisch energiecontract en hoe werkt het?

Met een dynamisch energiecontract zijn gas- en stroomprijzen elke dag anders. Ze bewegen mee met de inkoopprijs op de energiemarkt. Lees er alles over!

Wat is een dynamisch energiecontract?

Bij het afsluiten van een energiecontract kun je kiezen tussen verschillende soorten. Het dynamische energiecontract is de nieuwste contractvorm. Bij dit type betaal je de inkoopprijs voor stroom en gas die op het moment van verbruik geldt. De marktprijs noemen we dat. 

Wat is het verschil met vaste en variabele contracten?

Bij vaste contracten ligt de prijs voor een langere periode vast. Eén of drie jaar bijvoorbeeld. Bij variabele contracten staan de energietarieven ook vast, maar dan voor een veel kortere periode. Bijvoorbeeld één of zes maand(en). Bij een dynamisch contract schommelen de tarieven constant. Per dag of zelfs per uur. Daarom kan een aanbod voor een dynamisch contract moeilijk vergeleken worden met een aanbod voor een vast of variabel contract.

Wanneer worden de tarieven bekend?

De stroom- en gastarieven zijn steeds één dag van tevoren bekend. Om 13.00 uur zie je wat de tarieven voor de volgende dag zijn. Dit noemen we de ‘day-ahead prijzen’. Voor stroom gaan die tarieven om 00.00u en voor gas om 06.00u in, en weet je de prijzen voor de 24 uur daarna. Voor stroom variëren de tarieven per uur en voor gas per dag.

Voordelen van een dynamisch energiecontract

 • Het groenste contract. Door de schommelende prijzen ontstaat een stimulans om actief duurzamer om te gaan met energie. Bijvoorbeeld je wasmachine aanzetten of elektrische auto opladen als er een overvloed is aan goedkope groene stroom.

 • Je betaalt nooit teveel voor energie. Zodra de prijzen op de energiemarkt dalen, betaal je minder voor je energie. 

 • Energieleveranciers hoeven geen risicopremie aan de energietarieven toe te voegen. Dat maakt de kosten lager en de prijzen transparant.

 • Op momenten dat er stroom in overvloed is, is het zelfs mogelijk dat er een negatieve energieprijs is. Je krijgt dan geld toe voor het verbruiken van energie.

Nadelen van een dynamisch energiecontract

 • Bij stijgende marktprijzen betaal je tijdelijk meer dan bij vaste en variabele contracten.

 • Minder zekerheid over je tarieven. 

 • Je moet je energieverbruik plannen voor maximaal voordeel en duurzaamheid.

 • Bij negatieve energieprijzen kost het geld om zonne-energie terug te leveren. Dit soort momenten zijn gelukkig erg zeldzaam.

Voor wie is een dynamisch energiecontract interessant?

Draag je het milieu een warm hart toe? Het dynamisch energiecontract is het groenste contract. Je wordt namelijk gestimuleerd én beloond om energie te verbruiken op de groenste en goedkoopste momenten.

Een dynamisch energiecontract is vooral financieel aantrekkelijk voor mensen die hun verbruik goed kunnen sturen. Bijvoorbeeld met een elektrische auto die je op momenten oplaadt wanneer stroomprijzen laag zijn. 

Dit kan trouwens automatisch met een slimme laadpaal. Kan je auto bidirectioneel laden? Dan wordt het helemaal interessant, omdat de accu van je auto dan als een thuisaccu kan fungeren!

Waarom schommelen energieprijzen?

Energieleveranciers kopen energie in op de energiemarkt. Omdat vraag en aanbod constant wisselen, is de prijs ook steeds anders. 

 • Tijdens koud winterweer is de vraag naar gas bijvoorbeeld heel hoog, waardoor het duur is om in te kopen. In de zomer is er veel minder vraag, waardoor het juist goedkoper is. 

 • Als de zon volop schijnt of de wind hard waait, wordt er veel groene energie opgewekt. Het aanbod is dan hoog. Op sommige momenten zelfs zo hoog dat de inkoopprijs negatief is.

 • Bij stroom speelt ook het feit mee dat opgewekte energie meteen verbruikt moet worden. Er zijn nog geen goede manieren om het in grote hoeveelheden op te slaan voor later gebruik.

Zonnepanelen en een dynamisch energiecontract

Groene stroom die je zelf opwekt met zonnepanelen verbruik je direct in huis. Je hoeft dan minder stroom af te nemen bij je energieleverancier. Wek je op piekmomenten meer op dan je verbruikt? Het overschot lever je terug aan het net en mag je salderen. Aan het eind van je contractjaar wordt je teruglevering dan weggestreept tegen je verbruik.

Maar hoe werkt de salderingsregeling wanneer het tarief elk uur anders is? Dat gaat net even anders: je ontvangt het tarief voor stroom dat geldt op het moment van teruglevering, min een verkoopvergoeding. 

Voorbeeld: als de prijs op het moment van teruglevering €1,- is en de verkoopvergoeding is €0,10 dan ontvang je als klant €0,90 voor je teruggeleverde kWh stroom.

Door dit verschil in saldering is een dynamisch energiecontract voor sommige zonnepanelenbezitters interessanter dan voor anderen.

 • Je levert weinig terug - Je gebruikt dus veel zelf en neemt minder af bij een energieleverancier. Een dynamisch energiecontract is dan voordelig, omdat de prijs voor stroom over het algemeen lager is dan bij andere contracten.

 • Je levert ongeveer evenveel terug als je verbruikt - Je saldeert (bijna) alles. In dat geval is een ander contract voordeliger. Het tarief voor teruglevering is namelijk meestal lager dan je gemiddelde verbruikskosten.

 • Je levert meer terug dan je verbruikt - Bij meer teruglevering dan verbruik ontvang je bij andere contracten een terugleververgoeding. Dat is meestal een fractie van de inkoopprijs. Bij een dynamisch contract ontvang je het tarief dat op dit moment geldt. Waarschijnlijk is dat een stuk hoger. Voor deze groep is het dynamische contract dus wél weer interessant.

Prijsplafond en een dynamisch energiecontract

Om energie betaalbaar te houden, heeft het kabinet in 2023 het prijsplafond op energie ingesteld. Je betaalt daarmee € 0,40 per kWh stroom tot aan een totaalverbruik van 2900 kWh. Voor gas betaal je € 1,45 per m³ tot aan een jaarverbruik van 1200 m³. Bij een dynamisch energiecontract wordt voor het prijsplafond gerekend met het gemiddelde maandtarief.

Dynamisch energiecontract van Vandebron

Bij Vandebron kun je binnenkort een dynamisch energiecontract afsluiten. Hiermee worden klanten gestimuleerd en beloond om op de groenste én goedkoopste momenten energie te verbruiken. Wij geloven dat dit een belangrijke stap is om de energietransitie te versnellen.

Wil jij een dynamisch energiecontract van Vandebron? Nog even geduld. Binnenkort delen we meer informatie.

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft zes zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Deel dit artikel
Tags
KennisbankActueel