wat is een dynamisch energiecontract

9 oktober 2023

Wat is een dynamisch energiecontract en hoe werkt het?

Met een dynamisch energiecontract zijn gas- en stroomprijzen elke dag anders. Ze bewegen mee met de inkoopprijs op de energiemarkt. Lees er alles over!

Geïnteresseerd in een dynamisch contract van Vandebron? Stap dan nu over! Dynamisch energiecontract.

In het kort

  • Bij een dynamisch energiecontract kunnen je stroomtarieven elk uur anders zijn en je gastarieven elke dag.

  • Je energietarieven zijn steeds één dag van tevoren bekend.

  • Door je energieverbruik te plannen, kun je financieel voordeel behalen aan dit type contract.

  • Je wordt gestimuleerd én beloond om energie te verbruiken op de groenste en voordeligste momenten.

  • Bij saldering en teruglevering ontvang je de marktprijs op het moment van teruglevering.

Wat is een dynamisch energiecontract?

Bij het afsluiten van een energiecontract kun je kiezen tussen verschillende soorten: vast, variabel en dynamisch. Het Dynamisch energiecontract is de nieuwste contractvorm. Bij dit type betaal je de inkoopprijs voor stroom en gas die op het moment van verbruik geldt. De marktprijs noemen we dat. 

Verschillen met vaste en variabele contracten

De grootste verschillen hebben te maken met je energieprijzen en de flexibiliteit om je contract te beëindigen.

  1. Dynamisch contract: Bij een dynamisch contract schommelen je energietarieven constant. Per dag of zelfs per uur. Het ene moment betaal je dus minder voor een kWh stroom of een m³ gas dan het andere. Je kunt elke dag kosteloos overstappen.

  2. Vaste contract: Bij vaste energiecontracten leg je de stroom- en gasprijs voor een langere periode vast. Eén of drie jaar bijvoorbeeld. Je gehele contractperiode betaal je dezelfde prijs voor een kWh stroom en een m³ gas. Kosteloos overstappen kan alleen wanneer je contractperiode afloopt, anders betaal je een opzegvergoeding.

  3. Variabel contract: Bij variabele contracten staan je energietarieven ook vast, maar dan voor een veel kortere periode. Bijvoorbeeld één, drie of zes maand(en). Je kunt elke maand kosteloos overstappen.

Voordelen van een dynamisch energiecontract

  • Het groenste contract. Door de schommelende prijzen ontstaat een stimulans om actief duurzamer om te gaan met energie. Bijvoorbeeld je wasmachine aanzetten of elektrische auto opladen als er een overvloed is aan goedkope groene stroom.

  • Je betaalt nooit teveel voor energie. Zodra de prijzen op de energiemarkt dalen, betaal je minder voor je energie. 

  • Energieleveranciers hoeven geen risicopremie aan de energietarieven toe te voegen. Dat maakt de kosten lager en de prijzen transparant. Vaste terugleveringskosten vallen daar ook onder. Zonnepaneelbezitters met een dynamisch contract hoeven deze dus ook niet te betalen.

  • Op momenten dat er stroom in overvloed is, is het zelfs mogelijk dat er een negatieve energieprijs is. Zijn ze zelfs inclusief energiebelasting en inkoopvergoeding negatief? Dan krijg je geld toe voor het verbruiken van energie.

Nadelen van een dynamisch energiecontract

  • Bij stijgende marktprijzen betaal je tijdelijk meer dan bij vaste en variabele contracten.

  • Minder zekerheid over je tarieven. 

  • Je moet je energieverbruik plannen voor maximaal voordeel en duurzaamheid.

  • Bij negatieve energieprijzen kost het geld om zonne-energie terug te leveren. Dit soort momenten zijn gelukkig erg zeldzaam.

Wanneer worden de tarieven bekend?

De stroom- en gastarieven zijn steeds één dag van tevoren bekend. Om 15.00 uur zie je wat de tarieven voor de volgende dag zijn. Dit noemen we de ‘day-ahead prijzen’. Voor stroom gaan die tarieven om 00.00u en voor gas om 06.00u in, en weet je de prijzen voor de 24 uur daarna. Voor stroom variëren de tarieven per uur en voor gas per dag.

Lees ook: Gebruik de Groene stroom-voorspeller om het groenste moment van de dag te ontdekken

Wat heb je nodig voor een dynamisch contract?

Ten eerste heb je een energieleverancier nodig die dit type contract aanbiedt, zoals Vandebron. Ook moet je een slimme meter hebben en moet je je leverancier toestemming geven om de gegevens uit te lezen. Anders kan de energieleverancier niet zien op welk moment je stroom en gas verbruikt hebt.

Lees ook: Zo krijgt Vandebron inzicht in jouw energieverbruik

Heb je nog geen slimme meter? Dan zal de netbeheerder deze gratis bij je komen installeren. Op de website van je netbeheerder kun je in de planning zien wanneer jij aan de beurt bent. Eerder kan ook, maar dan zijn de kosten voor jouw rekening.

Voor wie is een dynamisch energiecontract interessant?

Draag je het milieu een warm hart toe? Het dynamisch energiecontract is het groenste contract. Je wordt namelijk gestimuleerd én beloond om energie te verbruiken op de groenste en goedkoopste momenten.

Een dynamisch energiecontract is vooral financieel aantrekkelijk voor mensen die hun verbruik goed kunnen sturen. Bijvoorbeeld met een elektrische auto die je op momenten oplaadt wanneer stroomprijzen laag zijn. Of door op de juiste momenten de wasmachine en vaatwasser aan te zetten.

Dit kan trouwens automatisch met een slimme laadpaal. Kan je auto bidirectioneel laden? Dan wordt het helemaal interessant, omdat de accu van je auto dan als een thuisaccu kan fungeren!

Lees verder: Welk soort energiecontract past het beste bij mij?

Waarom schommelen energieprijzen?

Energieleveranciers kopen energie in op de energiemarkt. Omdat vraag en aanbod constant wisselen, is de prijs ook steeds anders. 

  • Tijdens koud winterweer is de vraag naar gas bijvoorbeeld heel hoog, waardoor het duur is om in te kopen. In de zomer is er veel minder vraag, waardoor het juist goedkoper is. 

  • Als de zon volop schijnt of de wind hard waait, wordt er veel groene energie opgewekt. Het aanbod is dan hoog. Op sommige momenten zelfs zo hoog dat de inkoopprijs negatief is.

  • Bij stroom speelt ook het feit mee dat opgewekte energie meteen verbruikt moet worden. Er zijn nog geen goede manieren om het in grote hoeveelheden op te slaan voor later gebruik.

Zonnepanelen en een dynamisch energiecontract

Groene stroom die je zelf opwekt met zonnepanelen verbruik je direct in huis. Je hoeft dan minder stroom af te nemen bij je energieleverancier. Wek je op piekmomenten meer op dan je verbruikt? Het overschot lever je terug aan het net en mag je salderen. Aan het eind van een periode wordt je teruglevering dan weggestreept tegen je verbruik.

Maar hoe werkt de salderingsregeling wanneer het tarief elk uur anders is? Dat gaat net even anders: je ontvangt het tarief voor stroom dat geldt op het moment van teruglevering.

Lees verder: Hoe werkt salderen bij een dynamisch contract?

Is een dynamisch contract interessant met zonnepanelen?

Door het verschil in saldering is een dynamisch energiecontract voor sommige zonnepanelenbezitters interessanter dan voor anderen.

  • Je levert weinig terug - Je gebruikt dus veel zelf en neemt minder af bij een energieleverancier. Een dynamisch energiecontract is dan voordelig, omdat de prijs voor stroom over het algemeen lager is dan bij andere contracten.

  • Je levert ongeveer evenveel terug als je verbruikt - Je saldeert (bijna) alles. In dat geval is een ander contract voordeliger. Het tarief voor teruglevering is namelijk meestal lager dan je gemiddelde verbruikskosten.

  • Je levert meer terug dan je verbruikt - Bij meer teruglevering dan verbruik ontvang je bij andere contracten een Hoe werkt de terugleververgoeding?. Dat is meestal een fractie van de inkoopprijs. Bij een dynamisch contract ontvang je het tarief dat op dit moment geldt. Waarschijnlijk is dat hoger. Voor deze groep is het dynamische contract dus wél weer interessant. Daarnaast betaal je met een dynamisch contract ook geen vaste terugleveringskosten.

Prijsplafond en een dynamisch energiecontract

Om energie betaalbaar te houden, heeft het kabinet in 2023 het In 2024 verdwijnt het prijsplafond. Wat komt er voor in de plaats? ingesteld. Je betaalde daarmee € 0,40 per kWh stroom tot aan een totaalverbruik van 2900 kWh. Voor gas betaalde je € 1,45 per m³ tot aan een jaarverbruik van 1200 m³. In 2024 is het prijsplafond weer gestopt.

Bij een dynamisch energiecontract werd voor het prijsplafond gerekend met het gemiddelde maandtarief. Kwam je boven het gemiddelde uit? Dan dekte de overheid het verschil.

Dynamisch energiecontract van Vandebron

Bij Vandebron kun je een dynamisch energiecontract afsluiten. Hiermee worden klanten gestimuleerd en beloond om op de groenste én goedkoopste momenten energie te verbruiken. Die momenten vinden ze in de Thuis app. Wij geloven dat dit een belangrijke stap is om de Energietransitie: Wat is het en wat zijn de grote uitdagingen? te versnellen!

De eerste twee maanden

Op je dynamische factuur worden je ingeschatte kosten voor de betreffende maand berekend aan de hand van je ingeschatte verbruik en de verwachte marktprijs. Vanaf je tweede dynamische factuur wordt er gekeken naar je daadwerkelijke verbruik en de marktprijs van die maand en worden je ingeschatte kosten gecorrigeerd met je daadwerkelijke kosten.

Geïnteresseerd in een dynamisch contract van Vandebron? Stap dan nu over! Dynamisch energiecontract.

Stefan

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Waar haalt Nederland zijn energie vandaan?
Veelgestelde vragen over de jaarafrekening van je energieverbruik