30 maart 2023

Vandebron betreedt als eerste ‘spotmarkt’ met groen en dynamisch energiecontract

Energieplatform Vandebron lanceert het eerste groene dynamisch energiecontract, met actuele prijzen die per uur variëren. De pilot geeft - als eerste in Nederland - gebruikers inzicht in hoeveel groene stroom er op specifieke momenten opgewekt wordt.

Energieplatform Vandebron lanceert het eerste groene dynamisch energiecontract, met actuele prijzen die per uur variëren. Deze nieuwe contractvorm geeft - als eerste in Nederland - gebruikers inzicht in hoeveel groene stroom er op specifieke momenten opgewekt wordt. Klanten kunnen bijvoorbeeld extra voordelig wassen of stofzuigen als de wind waait of de zon schijnt. Met deze toetreding tot de opkomende ‘spotmarkt’ zet het platform een volgende stap in de energietransitie. De eerste geïnteresseerden kunnen zich vanaf nu aanmelden voor de pilot via een wachtlijst. In de loop van mei worden de eerste wachtenden overgezet op het dynamisch contract. Ook niet-klanten van Vandebron kunnen, naast de opties van het variabele- of vaste contract, kiezen voor deze primeur.

Run verwacht op nieuwe contractvorm

Met deze pilot tackelt Vandebron één van de grootste uitdagingen van de energietransitie: de mismatch tussen het gebruik en de productie van groene stroom. Er wordt op piekmomenten, in de ochtend en avond, nog te veel stroom gebruikt op momenten dat de zon niet schijnt of het niet waait. Dit houdt de afhankelijkheid van fossiele energie in stand. Vandebron gaat als eerste leverancier in Nederland inzicht geven in hoeveel groene stroom er op die momenten wordt opgewekt in combinatie met de uurprijs. Hierdoor wordt niet alleen de onbalans tussen vraag en aanbod verminderd, maar worden consumenten, door inzicht in de energieprijzen, gestimuleerd om stroom te gebruiken op de groenste momenten. Paul de Raad, CEO van Vandebron verwacht veel animo voor dit energiecontract van de toekomst: “We geven mensen meer grip op hun energieverbruik en bijbehorende kosten. Vraag en aanbod van groene energie worden beter op elkaar afgestemd en klanten profiteren van dynamische uurprijzen. Door op deze manier bewuster om te gaan met het aanbod van  groene energie, lever je actief een bijdrage aan het tweede hoofdstuk in de energietransitie.”

Realtime profiteren van groene energiepiek

Een dynamisch energiecontract bij Vandebron werkt als volgt: klanten met dit nieuwe contract krijgen inzicht in de energietarieven op de ‘day-ahead markt’. Tussen 13.00 en 15.00 uur op de dag ervoor kunnen klanten zien wat de stroom- en gasprijzen voor de dag erna zijn. Als het aanbod hoog is en er veel groene en dus goedkope stroom beschikbaar is, kunnen ze er bijvoorbeeld voor kiezen om hun auto op te laden. Het duurzame energieplatform blijft, in tegenstelling tot andere aanbieders van dynamische contracten, ook variabele en vaste contracten aanbieden. De Raad: “Ondanks dat we geloven dat dit het contract van de toekomst is, weten we ook dat deze vorm op dit moment nog niet voor iedereen geschikt is. Om er alles uit te halen en op duurzaam en financieel vlak effecten te zien, moet je bereid zijn een stuk bewuster energie te gebruiken en je gedrag daarop aanpassen. Daarom adviseren we klanten graag wat het beste bij hen past.” 

Hoe is de prijs van het dynamische contract opgebouwd? Klanten betalen maandelijks een vast bedrag aan Vandebron. Verder betaal je de prijs van energie zoals die op de markt; met actuele prijzen die per uur variëren. Deze prijs is inclusief een kostendekkende inkoopvergoeding, zonder risico-opslagen die gebruikelijk zijn bij traditionele contractvormen voor energie. 

Meer weten over het dynamisch energiecontract?

Geschreven door Vandebron

Deel dit artikel
Tags
VandebronActueelTechGoeie energie