26 juli 2024
Hoeveel stroom wekken je zonnepanelen in de praktijk op?
De maximale jaaropbrengst van een zonnepaneel staat op de verpakking en wordt uitgedrukt in watt-piek (wp). Maar hoeveel kWh leveren zonnepanelen op een Nederlands dak nu in werkelijkheid op?
Zonnestroom opwekken
Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dit (met behulp van een omvormer) om in elektriciteit die je in huis kunt gebruiken. Hoe meer daglicht de panelen bereikt, hoe meer stroom ze opwekken.
Lees verder: Zo werken zonnepanelen (en de rest van de installatie)
Zonnepanelen onder ideale omstandigheden
Het vermogen van een zonnepaneel wordt, net als bij andere elektrische apparaten, uitgedrukt in watt. Maar omdat de opwekking gedurende de dag en het jaar nogal wisselt, wordt het bij zonnepanelen uitgedrukt in watt-piek (wp). Dit is het maximale vermogen dat een paneel in een jaar kan opleveren, onder ideale omstandigheden. Een zonnepaneel van 450 wp kan onder ideale omstandigheden jaarlijks 450 kWh stroom opwekken.
Hoeveel kWh levert één zonnepaneel in Nederland op?
Zonnepanelen worden onder ideale omstandigheden getest. De praktijk is vaak anders. Daarom wordt door zonnepaneleninstallateurs over het algemeen een correctie van 85% gebruikt om het werkelijke vermogen te berekenen van een zonnepaneel op een Nederlands dak. Een 400 wp zonnepaneel levert in Nederland dus gemiddeld 340 kWh aan stroom per jaar op.
Wat bepaalt het rendement van zonnepanelen?
Er zijn verschillende factoren die meespelen.
Hellingshoek en stand van het dak
Zonnepanelen die in een hellingshoek van 40 graden staan, op een dak gericht op het zuiden, leveren over het algemeen het meeste op. Met die omstandigheden vangt het zonnepaneel het meeste daglicht. Hieronder zie je een overzicht van de gemiddelde correctie per stand en hellingshoek.
Helaas ben je dus afhankelijk van de dakconstructie van je huis. Heb je een plat dak? Dan kun je met behulp van schansjes de panelen in de perfecte richting en helling plaatsen.
Schaduwvorming
Vallen de schaduwen van grote bomen of gebouwen op je zonnepanelen? Ook dan is je rendement lager. Op de momenten dat je zonnepanelen in de schaduw staan, leveren ze namelijk veel minder op. Door te werken met micro-omvormers of optimizers is dit probleem deels te verhelpen.
Zonne-uren
Natuurlijk zijn we ook afhankelijk van het aantal zonne-uren dat we in een jaar te zien krijgen. Het ene jaar schijnt de zon nu eenmaal meer dan het andere jaar en dat zie je terug in de opbrengst van je zonnepanelen.
Lees ook: Hoeveel leveren zonnepanelen in de winter op?
Hoe bereken je de opbrengst?
Voor een snelle indicatie kun je het aantal zonnepanelen vermenigvuldigen met het wp van een individueel paneel en dit vervolgens vermenigvuldigen met de correctie van 85%.
Voorbeeld: 12 zonnepanelen x 400 wp x 0,85 = 4080 kWh opbrengst per jaar
Voor een nauwkeurige berekening kijk je hoe je dak gepositioneerd is ten opzichte van de zon en welke helling je dak heeft. De juiste correctie vind je dan in de tabel hierboven.
Hoeveel leveren mijn zonnepanelen nu ‘echt op?
Heb je al zonnepanelen en wil je weten hoeveel ze in de praktijk opleveren? Dat kan op verschillende manieren. Zo kun je bijvoorbeeld:
Op het display van je omvormer kijken,
in de app van je omvormer,
of door je energieverbruiksmanager uit te lezen.
Via je energieleverancier kun je deze gegevens niet achterhalen. Wat betreft zonnepanelen heeft die alleen gegevens over je teruglevering, niet over de totale opwek.
Zonnepanelen in de praktijk
Komt de theorie overeen met de praktijk? Laten we de werkelijke opbrengst eens vergelijken met de rekensom uit dit artikel.
Ik heb sinds november 2022 twaalf zonnepanelen met een vermogen van 350 wp per stuk. In totaal ligt er 4200 wp op het dak. De zonnepanelen staan op een schans op het zuiden gericht. Ideale ligging. Volgens de tabel is dat een correctie van 0,91.
Dit zou een opbrengst van 4200 x 0,91 = 3822 kWh moeten opleveren per jaar.
Als ik op het display van mijn omvormer kijk, staat er 3199 + 3222 kWh (ik heb twee omvormers) totale opwekking geregistreerd over de afgelopen 20 maanden.
Per jaar is dit gemiddeld: 6421 / 20 x 12 = 3853 kWh. Komt bijna precies overeen dus!
Conclusie
Wil je de opbrengst van zonnepanelen op jouw dak berekenen? Check je daksituatie en gebruik de formules uit dit artikel om jouw werkelijke opbrengst te berekenen. Heb je al zonnepanelen? Check dan gewoon even je omvormer of app.
Ook zonnepanelen laten installeren? Laat je adviseren door onze zonnepartners. Vul dit formulier in en ontdek meteen hoeveel jij kunt besparen!
Geschreven door Stefan van de Wetering
Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.