8 december 2023

Dit verandert er voor je energierekening in 2024

Vanaf 1 januari 2024 staan er belangrijke wijzigingen gepland die effect kunnen hebben op de hoogte van je energierekening. Ook met een vast contract kan dit voor hogere óf lagere kosten zorgen. We zetten de veranderingen voor je op een rij.

Wijzigingen in 2024

1. Geen prijsplafond meer

Het prijsplafond voor energie zal in 2024 niet verlengd worden. Deze maatregel stelde een maximumtarief van € 0,40 per kWh stroom en € 1,45 per m³ gas tot aan een bepaald maximumverbruik. Doordat de meeste energieleveranciers momenteel tarieven onder het prijsplafond aanbieden voor vaste contracten, heeft het kabinet besloten dat het prijsplafond niet meer nodig is. 

2. Hogere energiebelasting op gas

Het plan van het kabinet is om de energiebelasting op gas met € 0,093 per m³ te verhogen. Bij een gemiddeld gasverbruik van 1169 m³ gas per jaar betekent dit een verhoging van € 108,77 op de energierekening. De overheid hoopt Nederlanders zo te stimuleren om minder gas te verbruiken.

3. Lagere energiebelasting op stroom

Volgens dezelfde plannen van het kabinet wordt de energiebelasting op stroom juist lager. De energiebelasting daalt met € 0,017 per kWh. Bij een gemiddeld stroomverbruik van 2.760 kWh per jaar betekent dit een besparing van € 46,92 op je energierekening. Ook op deze manier wil het kabinet de overstap van gas naar stroom stimuleren.

4. Hogere heffingskorting

Een deel van je energieverbruik ziet de overheid als basisbehoefte. Daar hoef je geen belasting over te betalen en noemen we een ‘heffingskorting’. Het is de bedoeling dat deze korting van € 596,86 naar € 631,39 omhoog gaat. Dat is een extra voordeel van € 34,53. Dit wordt verrekend in je energierekening.

5. Hogere netbeheerkosten

Omdat er meer geïnvesteerd moet worden in het stroomnet, verwacht de ACM dat de netbeheerkosten met 8 euro per maand omhoog gaan. Netbeheerkosten betaal je, via je energieleverancier, aan je netbeheerder (Liander of Enexis bijvoorbeeld) voor gebruik en onderhoud van het energienet.

6. Geen energietoeslag meer

Inkomens met een laag inkomen konden in 2022 en 2023 op een eenmalige energietoeslag rekenen. Deze toeslag was 800 euro, al kon het exacte bedrag per gemeente verschillen. In 2024 zal er geen nieuwe energietoeslag worden overgemaakt. Steun voor minima via het Tijdelijk Noodfonds Energie blijft wel beschikbaar en er komen gerichte maatregelen om de koopkracht te verbeteren.

Betaal ik in 2024 meer of minder voor energie?

Dat hangt af van je stroom- en gasverbruik. Als we van een gemiddeld stroomverbruik van 2.760 kWh en een gasverbruik van 1169 m³ per jaar uitgaan, kunnen we deze rekensom maken.

  • - € 46,92 energiebelasting op stroom

  • + € 108,77 energiebelasting op gas

  • - € 34,53 vanwege hogere heffingskorting

  • + € 96,- vanwege hogere netbeheerkosten

  • Totaal: € 123,32 extra kosten per jaar

Maar wat nou als je in een gasloos huis woont? Het gemiddelde jaarverbruik is dan 5.430 kWh stroom en 0 m³ gas.

  • - € 92,31 energiebelasting op stroom

  • + € 0 energiebelasting op gas

  • - € 34,53 vanwege hogere heffingskorting

  • + € 96,- vanwege hogere netbeheerkosten

  • Totaal: € 30,84 minder kosten per jaar

Let op: de meeste wijzigingen zijn nog niet definitief.

Veelgestelde vragen

Gelden deze wijzigingen ook voor vaste contracten?

Ja. In een vast energiecontract staan je energietarieven voor een bepaalde tijd vast. Belastingen en netbeheerkosten kunnen wel wijzigen. In ons artikel ‘Hoe wordt mijn energierekening opgebouwd?’ lees je hier meer over.

Verandert de verkiezingsuitslag iets aan deze wijzigingen?

Daar is nu nog niets over te zeggen. Hoewel de PVV en NSC allebei minder energiebelasting op gas willen, moet nog blijken of deze plannen ook daadwerkelijk doorgevoerd worden. En op welke termijn.

Blijven de energietarieven wel gelijk?

Zolang je een vast energiecontract hebt, blijven je energietarieven gelijk. Maar voor dynamische en variabele contracten blijft het koffiedik kijken. In ons artikel ‘Ontwikkeling van de energieprijzen’ geven we elke maand een update van de energietarieven.

Hoe kan ik minder gas verbruiken?

Door de verhoging van energiebelasting op gas wordt het financieel nóg interessanter om minder gas te verbruiken. Dat steunen we bij Vandebron maar al te graag! Bekijk deze energiebesparende tips en deze tips speciaal voor huurhuizen. We vertellen je alles wat je moet weten om je gasverbruik omlaag te brengen. Van simpele DIY-trucjes tot investeringen.

Ga voor groene energie

Energiebelasting en netbeheerkosten betaalt iedereen. Of je nu een groene of een grijze energieleverancier hebt. Daar kunnen we niet zoveel aan doen. Waar we wél iets aan kunnen doen is het aandeel groene stroom in Nederland vergroten. Sluit je bij ons aan en we gaan samen voor 100% groene energie in Nederland!

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Deel dit artikel
Tags
BeleidActueel