
Welk type warmtepomp is geschikt voor mijn woning?
25 juli 2025
Ook zo’n zin om van het gas af te gaan? Een warmtepomp is de duurzaamste manier om je huis te verwarmen. Maar welke warmtepompen zijn er en welke is geschikt voor jouw woning?
Dit artikel is in samenwerking met Cvtotaal tot stand gekomen.
Wat is een warmtepomp?
Een warmtepomp is een systeem dat je woning verwarmt en zorgt voor warm water. Het haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en gebruikt daarbij veel minder energie dan een cv-ketel. Zo bespaar je flink op je energieverbruik en verlaag je je CO₂-uitstoot.
Geschikte warmtepompen voor bestaande bouw
Er bestaan verschillende soorten warmtepompen. Sommige zijn geschikter voor bestaande bouw dan andere. Dit zijn momenteel goede opties.
Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. Het apparaat verwarmt voor een groot deel je huis, maar levert geen warm water om te douchen en koken. Dat doet je cv-ketel. Is het erg koud buiten? Dan springt de cv-ketel ook bij om te verwarmen. Dit systeem heeft een kleine binnenunit die je aan je cv-installatie koppelt en een buitenunit. Het is betaalbaar en kan soms ook koelen. Je bespaart tot wel 70% op je gasverbruik.
All-electric warmtepomp
Een all-electric warmtepomp werkt volledig op elektriciteit. Het gebruikt dus geen gas, zoals een cv-ketel dat doet. Dit type warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en geeft dit door aan het verwarmingssysteem en kraanwater. Er is een buitenunit en een voorraadvat nodig. Het is duurder dan een hybride warmtepomp, maar werkt volledig gasvrij en kan soms ook koelen.
Ventilatiewarmtepomp
Heb je mechanische ventilatie in huis? Een ventilatiewarmtepomp gebruikt de warmte uit ventilatielucht om je woning (en tapwater) te verwarmen. Door het kleinere vermogen kan de ventilatiewarmtepomp niet zelfstandig je hele huis verwarmen, waardoor de cv-ketel bijspringt en je dus niet volledig van het gas af bent. Vooral voor kleine woningen en appartementen kan dit een interessante warmtepomp zijn.
Minder geschikt opties voor bestaande bouw
Sommige warmtepompen zijn minder geschikt voor bestaande bouw, omdat er dure graafwerkzaamheden nodig zijn om ze te installeren. Denk hierbij aan:
Bodem/water warmtepomp
Water/water warmtepomp
Geothermische warmtepompen
Bij nieuwbouwprojecten wordt hier soms wel voor gekozen, omdat deze systemen dan in één keer voor meerdere huizen kunnen worden aangelegd.
Welke type warmtepomp levert het meeste op?
Geothermische warmtepompen zijn het efficiëntst. Ze halen warmte uit diepe aardlagen, verwarmen je woning in de winter en koelen in de zomer. Vergeleken met andere typen warmtepompen verbruiken ze de minste energie.
Helaas zijn ze door de hoge installatiekosten niet zo geschikt voor bestaande woningen.
Voor bestaande huizen is een hybride warmtepomp meestal een goede keuze. Het is betaalbaar en je bespaart tot wel 70% op je gaskosten. Wil je helemaal van het gas af? Kies dan voor een all-electric warmtepomp.
Welke warmtepomp past bij jouw situatie?
Welke warmtepomp je nodig hebt, hangt af van jouw woonsituatie.
1. Ik heb geen ruimte voor een groot voorraadvat
Dan is een hybride warmtepomp een goede keuze. Het buffervat is doorgaans kleiner dan een volledig elektrische warmtepomp en de bestaande cv-ketel wordt gebruikt voor warm water.
2. Ik heb een te kleine/geen tuin voor de buitenunit
Voor appartementen met mechanische ventilatie is een ventilatiewarmtepomp een dan een goede oplossing. Toch is een all-electric warmtepomp meestal ook geen probleem. De buitenunit kan aan de gevel bevestigd worden. Buren mogen alleen niet te veel last hebben van het geluid.
3. Ik heb en wil geen vloerverwarming
Kies dan voor een hybride warmtepomp of een hoogtemperatuur all-electric warmtepomp. Deze zijn geschikt voor radiatoren. De installatie is voordeliger, maar kost meer in verbruik. Doe de 50-graden test om te checken of je woning hier wel geschikt voor is.
4. Ik heb matige isolatie
Als je woning matig tot slecht geïsoleerd is en je wil dit niet eerst veranderen, dan is een warmtepomp niet aan te raden.
5. Ik heb goede isolatie en vloerverwarming
Dan is een all-electric warmtepomp de beste en meest duurzame oplossing. Als je ook nog een elektrisch fornuis aanschaft, kun je daarna helemaal van het gas af.
Weetje van Cvtotaal: “Wist je dat je ook kunt koelen met sommige warmtepompen? Ideaal voor als je bijvoorbeeld vloerverwarming hebt. Bij dit proces stroomt er water van 16 tot 18 graden door je vloerverwarmingssysteem. Dit kan zorgen voor een passieve verkoeling van een aantal graden in huis. Vraag hiervoor altijd advies aan je installateur.”
Waar moet je nog meer op letten?
Ook al zijn er tegenwoordig hoogtemperatuur warmtepompen beschikbaar, is het nog steeds het beste om eerst te isoleren. Goede isolatie helpt warmte binnen te houden en kou buiten. Hierdoor heb je minder energie nodig om je woning te verwarmen en dus een lagere energierekening. Doe de 50-graden test om te checken hoe jouw woning ervoor staat.
Subsidies en besparingen
Er zijn volop subsidies waar je gebruik van kunt maken bij de installatie van een warmtepomp. Met de ISDE-subsidie kun je tot wel 30% van je investeringskosten terugkrijgen. Dit maakt het een stuk interessanter om de overstap te maken.
Nog een bijkomend voordeel: als je geen gasaansluiting meer nodig hebt, kun je deze gratis laten afsluiten. Een gasaansluiting kost je gemiddeld € 250,- per jaar, dus dat is een lekkere extra besparing.
Laat je adviseren
Na het lezen van dit artikel weet je meer over de mogelijkheden en beperkingen van een warmtepomp plaatsen in een bestaande woning. Waarschijnlijk heb je ook al een idee welke warmtepomp je het beste kunt kiezen. Laatste tip: vraag altijd persoonlijk advies aan bij een ervaren installateur die meerdere oplossingen aanbiedt. Het blijft toch maatwerk.

Geschreven door Stefan van de Wetering
Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.