elektrische auto als thuisbatterij

30 maart 2025

Is het slim om mijn elektrische auto als thuisbatterij te gebruiken?

Nu het einde van de salderingsregeling dichterbij komt, kan het aantrekkelijk zijn om je overtollige zonnestroom op te slaan in plaats van terug te leveren. Zo vragen veel mensen zich af: kun je je elektrische auto daarvoor inzetten?

Bidirectioneel laden

Een elektrische auto laadt normaal gesproken op door een laadkabel aan je huis te koppelen. Sommige elektrische auto’s kunnen niet alleen stroom ontvangen, maar ook weer teruggeven. Dit heet bidirectioneel laden. Je auto werkt dan als een thuisbatterij.

Wat heb je daarvoor nodig?

Om bidirectioneel te kunnen laden, heb je twee dingen nodig:

  1. Een geschikte laadpaal die wisselstroom (AC) omzet in gelijkstroom (DC) én andersom.

  2. Een elektrische auto die bidirectioneel laden ondersteunt.

Je auto laadt op met gelijkstroom, maar je huis en het energienet gebruiken wisselstroom. Een bi-directionele laadpaal zorgt ervoor dat alles in de juiste vorm wordt omgezet. 

Welke auto’s zijn als thuisbatterij te gebruiken?

Bekende auto’s die dit al kunnen, zijn de Renault Zoe, de Kia EV3, de Hyundai IONIQ 9 en de Nissan Leaf. De verwachting is dat het aanbod snel groeit, omdat steeds meer mensen deze technologie willen.

Voordelen van je auto als thuisbatterij

  • Geen of minder terugleveringskosten: je overschot aan zonnestroom gaat rechtstreeks naar je auto, dus je levert minder terug.

  • Oplossing voor einde salderingsregeling: zodra salderen stopt, kun je je zelfopgewekte stroom beter benutten.

  • Help het net balanceren: door niet alles tegelijk terug te leveren, ontstaat er minder piekbelasting.

  • Geen extra thuisbatterij nodig: je auto is al een flinke batterij, dus je hoeft geen los systeem te kopen.

  • Meer capaciteit dan een gemiddelde thuisbatterij: de accu van een elektrische auto is vaak een stuk groter.

  • Noodstroomvoorziening: bij een stroomstoring kun je de energie uit je auto tijdelijk gebruiken.

  • Minder afhankelijk: je gebruikt meer van je eigen stroom, en bent dus zelfvoorzienender.

Nadelen van je auto als thuisbatterij

  • Snellere slijtage batterij: dit is hét grote nadeel. Elke keer dat je op- en ontlaadt, slijt de batterij. Hoeveel slijtage precies wordt nog onderzocht.

  • Laadverlies: bij het omzetten van AC naar DC (en weer terug) verlies je zo’n 10% aan energie. Dat heb je ook bij veel thuisbatterijen, maar het blijft een punt om rekening mee te houden.

  • Beperkte keuze: je hebt een bidirectionele laadpaal én een bidirectionele auto nodig. Die zijn er nog niet voor elk model.

  • Hogere kosten: een bidirectionele laadpaal is duurder dan een normale laadpaal en geschikte auto’s zijn over het algemeen ook prijziger.

  • Minder aanbod op de tweedehandsmarkt: er zijn nog niet veel bidirectionele auto’s en laadpalen, dus tweedehands is de keuze beperkt.

Goed nieuws: minder snelle slijtage dan gedacht

Mooi nieuws! Recent onderzoek laat zien dat elektrische auto-accu’s langer meegaan dan verwacht: tot wel 40% langer. Dagelijks gebruik van een elektrische auto blijkt juist gunstig voor de batterij.

Slim combineren met een dynamisch contract

Met een dynamisch contract kan de stroomprijs elk uur variëren. Op groene momenten is stroom meestal goedkoop. Dit sluit goed aan bij bidirectioneel laden:

  • Overschot opvangen: in plaats van je zonnestroom goedkoop terug te leveren, sla je het liever op in je auto. Je kunt het dan op duurdere momenten zelf verbruiken.

  • Opladen op voordelige momenten: laad je auto op wanneer de stroomprijs laag is. Check de Vandebron Thuis app voor deze momenten.

  • Stroom verbruiken op duurdere momenten: gebruik de stroom uit je auto op duurdere momenten juist weer in huis, zodat je minder dure stroom van het net hoeft af te nemen.

Conclusie

Bidirectioneel laden heeft veel interessante voordelen. Voor jou als consument, maar ook om het energienet te balanceren. Toch blijft de slijtage van de accu een groot nadeel. En zolang niet bekend is hoe nadelig het is, durven we geen advies te geven. Het blijft dus een persoonlijke afweging.

Stefan

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Haal meer uit je zonnepanelen met een slimme laadpaal
Waar moet je in 2025 op letten bij het kopen van zonnepanelen?