17 februari 2023

Wat is een 3-fasen aansluiting? En wanneer is het nodig?

Met een 3-fasen aansluiting kun je meer stroom in huis gebruiken. Waarom hebben steeds meer mensen hier behoefte aan? We leggen het je graag uit.

Wat is een 3-fasen aansluiting?

Een 3-fasen aansluiting betekent dat er drie stroomkabels van 230 volt je huis binnenkomen. Standaard heeft elke groep een vermogen van 25A. In totaal kun je dus tot 75A stroom tegelijk in huis verbruiken zonder dat je stoppen springen. Huizen met een 1-fase aansluiting kunnen maar 1x25A gebruiken.

Wat heb ik thuis?

In je meterkast zie je welke aansluiting jij thuis hebt. Op je meter zie je dan bijvoorbeeld ‘230 V’ staan bij een 1-fase aansluiting of ‘3 x 230 V’ bij een 3-fasen aansluiting. Je kunt het ook bij je netbeheerder (Liander of Enexis bijvoorbeeld) opvragen.

Van 1-fase naar 3-fasen

De meeste huizen die voor 2010 gebouwd zijn, hebben een 1-fase stroomaansluiting. Dat was lange tijd ook voldoende. We kookten en verwarmden op gas en gebruikten weinig apparaten die veel stroom nodig hadden. Tegenwoordig kiezen we liever voor elektrische alternatieven. En die vragen veel stroom.

De laatste jaren worden nieuwbouwhuizen daarom standaard met een 3-fasen aansluiting opgeleverd. En veel mensen kiezen ervoor om hun meterkast te verzwaren naar drie fasen. Met zonnepanelen, een warmtepomp of een elektrisch kookstel kun je eigenlijk niet zonder als je overbelasting wil voorkomen.

Heb ik 3-fasen nodig?

Heb je nu een 1-fase aansluiting in huis? Als je al je apparaten kunt gebruiken zonder dat je stoppen springen, heb je daar voldoende aan. Maar als je wilt investeren in zware apparaten kun je beter verzwaren naar 3-fasen. Denk aan een inductiekookplaat, een (middel)groot zonnesysteem of een warmtepomp.

Ook als je een elektrische auto hebt gekocht en een laadpaal installeert, is verzwaring aan te raden. Je laadt dan namelijk drie keer sneller je auto vol, wat het verschil betekent tussen 5 en 15 uur wachten.

3-fasen is niet hetzelfde als krachtstroom

Veel mensen verwarren de term ‘krachtstroom’ met 3-fasen. Maar het is niet hetzelfde. Een krachtstroomaansluiting levert 400V en wordt gebruikt voor zware industriële apparaten. Met een 3-fasen aansluiting kun je meer stroom verbruiken dan een 1-fase aansluiting, maar wel gewoon op 230V. Bijna niemand heeft thuis krachtstroom nodig, aangezien alle huishoudelijke apparaten op 230V werken.

3-fasen aansluiting aanvragen?

Een verzwaring van 1-fase naar 3-fasen vraag je aan bij je netbeheerder. Dat doe je via Mijnaansluiting.nl, het samenwerkingsplatform tussen de netbeheerders van Nederland. 

Kosten om te verzwaren naar 3-fasen

Een onafhankelijke installateur voert de voorbereidende werkzaamheden uit en een monteur van je netbeheerder de daadwerkelijke verzwaring aan de hoofdaansluiting. Beiden zijn niet gratis. In sommige gevallen stijgen ook je maandelijkse kosten.

  • Eenmalige kosten erkende installateur: Moet de groepenkast alleen aangepast worden of compleet vervangen? Een simpele aanpassing kost ongeveer € 250. Bij een complete vervanging zijn meer uren en materiaal nodig en is de prijs hoger.

  • Eenmalige kosten netbeheerder: De bedragen kunnen per netbeheerder verschillen. Gemiddeld tussen de € 250 en € 350.

  • Maandelijkse netwerkkosten: Tot 3 x 25A blijven je netwerkkosten gelijk. Dat is zo’n € 20 per maand. Vanaf 3 x 35A betaal je bij Enexis bijvoorbeeld € 55,19 meer en bij 3 x 50 zelfs € 89,30 meer per maand.

Advies nodig?

Overweeg je naar een 3-fasen aansluiting te verzwaren omdat je zonnepanelen of een laadpaal wilt aanschaffen? Onze servicepartners adviseren je graag. Doe een aanvraag en we vertellen je vrijblijvend wat er moet gebeuren en met welke kosten je rekening moet houden.

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Deel dit artikel
Tags
Kennisbank