hebben zonnepanelen onderhoud nodig

6 oktober 2024

Hoeveel onderhoud hebben zonnepanelen nodig?

Zonnepanelen worden geplaatst op de daken van woningen. Vogelpoep, stof, smerigheid en sneeuw kunnen er allemaal op terechtkomen. Betekent dit dat je ze regelmatig moet schoonmaken?

Zonnepanelen zijn onderhoudsarm

Zonnepanelen hebben in principe geen onderhoud nodig. De panelen staan schuin en zijn glad, waardoor water, sneeuw en vuil niet (lang) blijft liggen. Bovendien bezitten zonnepanelen een vuilafstotende toplaag, waardoor groene aanslag en viezigheid niet hecht. Een goede regenbui doet het schoonmaakwerk voor je. 

Sneeuw blijft nooit lang liggen

In de winter wekken zonnepanelen veel minder op. De dagen zijn korter en de zon staat lager, waardoor pv-panelen minder zon zien. Ook kunnen ze onder een laag sneeuw komen te liggen. Maar nooit voor lang.

Zodra al een klein gedeelte van de sneeuw smelt, glijdt de sneeuw er al snel weer vanaf en is je zonnepaneel in staat om weer energie op te wekken. Deze opwek gaat gepaard met warmte, waardoor ook de rest van de sneeuw op het paneel snel zal smelten. Lekker laten liggen dus!

Toch schoonmaken?

Hou je duiven op het dak of wil je om een andere reden tóch graag je zonnepanelen eens reinigen? Ga dan voorzichtig te werk. Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten:

  • Spuit de zonnepanelen vanaf de grond schoon met een gewone tuinslang. Gebruik onverwarmd water met een normale waterdruk. Geen hogedrukspuit dus!

  • Reinig alleen in de vroege ochtend of avond. Niet wanneer de zon hoog staat of het erg warm is. 

  • Ga je het dak op? Doe dit alleen met een veilige ladder en valbeveiliging. 

  • Vermijd contact met de panelen en de bedrading. Zet de installatie eerst uit voordat je in de buurt komt.

  • Vlekken of vingerafdrukken kunnen verwijderd worden door het zonnepaneel af te spoelen, kort te laten weken en vervolgens af te vegen met een zachte spons in draaiende bewegingen. 

  • Gebruik geen bijtende reinigingsmiddelen of materialen die schuren. Dit kan de beschermende toplaag beschadigen, waardoor vuil juist beter blijft liggen.

Zonnepanelen professioneel laten reinigen

Uitbesteden kan natuurlijk ook. Er zijn door het hele land bedrijven die gespecialiseerd zijn in het reinigen van zonnepanelen. Met zachte borstels en mineraal- en kalkvrij water maken ze je zonnepanelen weer blinkend schoon. Kosten zijn gemiddeld € 100,-.

Opbrengst controleren vanaf de bank

Heb je een plat dak? Dan kun je niet zien of er viezigheid op je zonnepanelen zit die er maar niet af wil. Hou in dat geval vooral het rendement in de gaten. 

1. Via je zonnepanelen-app

Alle bekende omvormers hebben tegenwoordig een eigen app waarmee je het verbruik kunt monitoren. Meestal in de vorm van een grafiek, waardoor je de opwekking per dag kunt zien. Merk je opeens een onverklaarbare dip? Dan kan er iets mis zijn. Wacht wel de eerste stevige regenbui nog even af, voordat je actie gaat ondernemen.

omvormer app

2. Via je energieverbruiksmanager

Met een energieverbruiksmanager breng je je energieverbruik in huis en opwekking op het dak in kaart. Ook zo kun je de opwekking van je zonnepanelen in de gaten houden. Bij sommige verbruiksmanagers krijg je automatisch een melding wanneer het verbruik minder dan normaal is.

energieverbruiksmanager

3. In de onlineomgeving van je energieleverancier

Heb je een slimme meter? Dan kun je in de onlineomgeving van de meeste energieleveranciers je energieverbruik en teruglevering inzien. Maar let op: energieleveranciers hebben alleen inzicht in je teruglevering, niet je totale opwekking. Gebruik het dus vooral als indicatie.

online omgeving energieleverancier vandebron

Overig onderhoud zonnepanelen

Naast schoonmaakwerk hebben zonnepanelen ook geen ander onderhoud nodig. Ze bevatten geen bewegende onderdelen en ook geen delen die vervangen of gereinigd moeten worden. Wel is het goed om de opwekking te blijven monitoren. Er kan natuurlijk altijd iets misgaan. Trek in dat geval aan de bel bij je installateur.

Conclusie

Zonnepanelen hebben in principe geen onderhoud nodig. De regen, de beschermende toplaag en de helling waarin ze staan doen het zware werk voor je. Zie je toch hardnekkig vuil en merk je een lagere opbrengst? Dan kun je ervoor kiezen om ze te reinigen. Ga voorzichtig te werk of besteedt dit klusje uit aan een professionele zonnepaneelschoonmaker.

Stefan

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Prinsjesdag 2024 en de gevolgen voor je energierekening
Veelgestelde vragen over de jaarafrekening van je energieverbruik