
24 juli 2024
Slimme sturing van zonnepanelen: zo lever je minimaal terug
Door de stroom die je zonnepanelen opwekken zoveel mogelijk zelf te verbruiken, lever je minimaal terug. Dit komt je portemonnee ten goede, zeker wanneer de salderingsregeling stopt. In dit artikel laten we zien hoe je ze slim stuurt.
Waarom zonne-energie zelf verbruiken?
In 2027 stopt de salderingsregeling. Vanaf dat moment krijg je minder terug voor je teruggeleverde stroom en verbruik je het dus liever zoveel mogelijk zelf. Maar ook nu is het al de moeite waard. Door vooral zelf te verbruiken, lever je minder terug en betaal je dus minder terugleveringskosten. Zo haal je meer uit je zonnepanelen.
Plannen en sturen stroomverbruik in huis
Om de stroom die je zonnepanelen opwekken maximaal te benutten, zul je aanpassingen moeten maken in huis én in je gedrag.
Een goede eerste stap is om je stroomverbruik te plannen. Bijvoorbeeld door je wasmachine, vaatwasmachine en droger aan te zetten, of je elektrische auto op te laden, op momenten dat je zonnepanelen opwekken.
Met een energieverbruiksmanager kun je het moment van teruglevering inzichtelijk maken. Je krijgt een notificatie op je smartphone wanneer het zover is.
Lees verder: 8 tips om je stroomverbruik te sturen en plannen

Slimme sturing van zonnepanelen
Je kunt je zonnepanelen ook slim aansturen. Daarmee bedoelen we dat je het thuis zo inregelt dat je teruggeleverde stroom zoveel mogelijk naar je eigen apparaten gaat. Je elektrische auto en thuisbatterij laden bijvoorbeeld automatisch op met stroom die anders teruggeleverd wordt en je wasmachine gaat pas aan bij teruglevering. Stroom wordt direct verbruikt, waardoor je geen thuisbatterij nodig hebt om het op te slaan.
Manieren om zonnepanelen slim te sturen
1. Witgoed-apparaten automatisch aanzetten
Moderne witgoed-apparaten van o.a. Miele en Bosch beschikken tegenwoordig over Home Connect. Hiermee verbind je ze met internet en kun je ze op afstand aansturen vanaf je smartphone.
In combinatie met een energieverbruiksmanager kun je ze automatisch laten starten op het moment dat je teruglevert. En als je een Enphase omvormer hebt, kun je ze ook direct met elkaar laten communiceren.
Ouder apparaat zonder Home Connect? Dan kun je ze in combinatie met een slimme stekker toch verbinden met internet en automatiseren. Het enige wat je dan nog hoeft te doen, is je vaatwasser inruimen en je was in de wasmachine doen. Zodra je zonnepanelen terugleveren starten ze automatisch.

Je kunt natuurlijk ook de timerfunctie van je wasmachine gebruiken. Stel hem zo in dat het programma om 12 uur start. Dan staat de zon het hoogst en is de kans op teruglevering het grootst. Niet zo ‘slim’ en minder accuraat, maar wel eenvoudig.
2. Slimme laadpaal met zonnestroomverdeler
Heb je zonnepanelen én een elektrische auto? Dan is een slimme laadpaal een slimme stap. Daarmee laad je automatisch op wanneer je méér opwekt dan verbruikt, dus met stroom van je eigen dak.
Nog geen laadpaal? De Alfen Eve Single Pro-line een goede keuze. Die werkt direct samen met je zonnepanelen en heeft een handige app waarin je een ‘groene modus’ instelt. Je auto laadt dan alleen op als de zon schijnt.
Heb je al een laadpaal? Ook dan kun je nog slimmer laden. Bijvoorbeeld met een energiebeheerder, zoals de Sunny Home Manager (SMA) of de SolarEdge EV. Die meten continu wat je opwekt en verbruikt en sturen je laadpaal aan wanneer er zonnestroom ‘over’ is.
Tip: hang je auto zoveel mogelijk aan de kabel als je thuis bent. Dan pikt ’ie vanzelf de zonnige momenten mee. Wel zo makkelijk.

3. Elektrische boiler verwarmen met zonnestroom
Boilers houden een voorraad warm water de hele dag door op temperatuur. Zodra de temperatuur onder een bepaalde waarde komt, wordt het vat verwarmd. Er wordt dan tijdelijk veel stroom verbruikt.
Met een wateraccu kun je deze verwarming laten plaatsvinden op het moment dat je meer stroom opwekt dan nodig hebt. Een sensor in de meterkast geeft een signaal naar je boiler zodra er wordt teruggeleverd, waarna verwarming begint.

4. Accu’s opladen met slimme stekkers
Steeds meer huishoudens bezitten tegenwoordig één of meer elektrische fietsen. Maar ook laptops, smartphones en andere apparaten met een accu moeten opgeladen worden. Door de combinatie van een slim stekkerblok en een energieverbruiksmanager kun je ze opladen met overtollige zonne-energie.
Het slimme stekkerblok verbindt je via internet aan je energieverbruiksmanager. Zodra je zonnepanelen terugleveren, gaat je slimme stekkerblok aan. Prik je opladers in het slimme stekkerblok en ze laden alleen nog op wanneer je teruglevert. Heb je een accu echt snel nodig, dan prik je de oplader gewoon in een normaal stopcontact.

Groene stroom van Vandebron
Slimme sturing van zonnepanelen is een manier om goed bezig te zijn. En om geld te besparen! Voor de momenten dat je niet voldoende opwekt, heb je natuurlijk nog wel een energieleverancier nodig. En de stroom die je afneemt moet ook groen zijn, toch? Kies daarom voor groene stroom van Vandebron!

Geschreven door Stefan van de Wetering
Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.