Aanpassing vaste terugleveringskosten

1 juli 2024

Aanpassing vaste terugleveringskosten

Sinds augustus vorig jaar betalen eigenaren van zonnepanelen vaste terugleveringskosten voor het terugleveren van energie aan het net. We vinden dat het beter en eerlijker kan. Daarom hebben we de vaste terugleveringskosten aangepast.

Terugleveren kost geld

Het terugleveren van energie aan het net kost energieleveranciers veel geld. Doordat steeds meer mensen zonnepanelen installeren, worden deze kosten steeds hoger. 

Zonnepanelen en de stroom die ermee opgewekt wordt, blijven enorm belangrijk voor de energietransitie. Maar de kosten van teruglevering werden door ons en andere energieleveranciers verwerkt in het stroomtarief. Door die constructie betaalden mensen die géén zonnepanelen hebben dus indirect veel mee aan de teruglevering van zonnepaneleneigenaren.

Dat vonden we niet langer eerlijk en houdbaar. Helemaal doordat er in korte tijd extreem veel zonnepanelen bijkwamen. We besloten daarom om de kosten los te trekken en deze enkel bij zonnepaneelbezitters te leggen die terugleveren. Daardoor werd het stroomtarief fors lager voor iedereen. 

Lees voor meer informatie ook ons eerdere artikel waarin we onze vaste terugleveringskosten voor het eerst introduceren.

Ontwikkelingen sindsdien

Vandebron was vorig jaar de eerste energieleverancier die kosten introduceerde voor het terugleveren van zonne-energie. Een moeilijke beslissing die veel losmaakte en de energiemarkt opschudde.

Sindsdien is er veel gebeurd:

  • de Eerste Kamer stemde in februari 2024 tegen de afbouw van salderen;

  • de Autoriteit Consument en Markt onderzocht in maart 2024 de kosten van terugleveren

  • bijna alle energieleveranciers volgden ons voorbeeld en brengen nu terugleveringskosten in rekening;

  • en het nieuwe kabinet heeft bekendgemaakt dat ze toch de salderingsregeling in 2027 in één keer willen afschaffen.

Ook bij Vandebron zaten we niet stil. We hebben kritisch gekeken hoe onze vaste terugleveringskosten in de praktijk uitpakten, wat andere leveranciers deden en hebben geluisterd naar onze klanten. Zo zijn we tot het inzicht gekomen dat het beter en eerlijker kan. 

Schaalverdeling tot nu toe

Vorig jaar introduceerden we vijf schalen van 1000 kWh en één schaal voor alles boven de 5000 kWh. Aan elke schaal is een vast bedrag per dag gekoppeld, wat je betaalt voor de teruglevering van jouw zonnestroom. Dus wekte je bijvoorbeeld 1200 kWh per jaar op, dan betaalde je daar € 0,41 per dag voor.

Door de grote schalen van 1000 kWh betaalt een klant die 1999 kWh teruglevert evenveel als iemand die maar 1050 kWh teruglevert. Dat loopt dus een beetje scheef.

Ook stimuleren deze grote schalen niet voldoende om je opgewekte zonnestroom direct zelf te gebruiken, zodat je in een lagere schaal terechtkomt en minder betaalt. Want als je 1999 kWh teruglevert, moet je dus 1000 kWh meer zelf gebruiken op momenten dat de zon schijnt om in een lagere schaal te komen.

Nieuwe schaalverdeling

Om onze vaste terugleveringskosten beter en eerlijker te maken, hebben we besloten om de schalen te veranderen. In de nieuwe verdeling worden het 51 schalen met kleinere stapjes. De eerste 10 schalen zie je hieronder:

Eerste 10 schalen vaste terugleveringskosten

Bekijk deze pdf voor het volledige overzicht met alle schalen.

Zoals je kunt zien, gaan mensen die heel veel terugleveren veel vaste terugleveringskosten betalen. Voorheen betaalde iemand die 20.000 kWh terugleverde namelijk hetzelfde bedrag als iemand die 5.001 kWh terugleverde. Met deze wijziging worden die kosten evenrediger verdeeld.

Hoeveel betaal ik?

Bij het afsluiten van een contract schatten we in welke schaal je valt. Als klant kun je alvast een kijkje nemen hoe hoog je vaste terugleveringskosten mogelijk worden. Dat doe je zo:

  1. Ga naar de contractpagina in Mijn Vandebron en bekijk hoe hoog je verwachte teruglevering is.

  2. Bekijk in deze tabel de schaal en bijbehorende kosten waar jouw verwachte teruglevering in valt.

Wanneer gaat de nieuwe schalenverdeling in?

  • Sluit je een nieuw vast contract af bij Vandebron na 15 juli 2024? Dan geldt de nieuwe schaalverdeling zoals beschreven in dit artikel.

  • Heb je een lopend vast contract bij Vandebron? Dan verandert er voor jou tijdens je huidige contract niets. 

  • Heb je een lopend variabel contract bij Vandebron? Dan gaan de nieuwe schalen per 1 oktober 2024 in, samen met de nieuwe variabele tarieven.

  • Heb je geen zonnepanelen of lever je niets terug? Dan heb je geen vaste terugleveringskosten. 

  • Heb je een dynamisch contract? Vaste terugleveringskosten zijn dan niet van toepassing. De vergoeding voor teruglevering is namelijk altijd gelijk aan de inkoopprijs op dat moment.

Zonnestroom zoveel mogelijk zelf verbruiken loont

Om minder vaste terugleveringskosten te betalen, moet je minder terugleveren. Eigenlijk heel simpel. Een paar tips die je direct kunt toepassen:

  • Gebruik energievreters tijdens piekuren: Om je eigen groene stroom maximaal te benutten is gedragsverandering nodig. Gebruik apparaten die veel energie verbruiken vooral wanneer de zon volop schijnt. Denk aan de vaatwasser, wasmachine, droger en airconditioning.

  • Programmeer je vaatwasser en wasmachine: Gebruik de timerfunctie om deze apparaten tijdens piekmomenten te laten draaien. 

  • Laad je elektrische auto op de juiste momenten op: Laad je elektrische auto op wanneer de zon schijnt.

Lees verder: 8 tips om je stroomverbruik te sturen en plannen

Wat doet Vandebron zelf?

Bij Vandebron zetten we ons elke dag in om de energietransitie te versnellen. Door het eerlijke verhaal te vertellen, maar ook door slimme technologie te ontwikkelen. Hier zijn we momenteel mee bezig:

  • Doorontwikkelen van Slim Laden: Slim Laden is een oplossing die het mogelijk maakt om laadsessies van Vandebron-laadpalen op afstand tijdelijk te vertragen. Deelnemende klanten ontvangen hier een vergoeding voor en helpen bij het balanceren van het net. Win-win! Momenteel zijn we bezig om ook dit ook mogelijk te maken voor andere laadpalen.

  • Inzicht in groenste momenten om stroom te verbruiken: Met onze Groene stroom-voorspeller maken we inzichtelijk wanneer stroom groen en voordelig is om te verbruiken bij een dynamisch contract. Dit is op momenten dat de zon flink schijnt of de wind hard waait.

  • Productie tijdelijk afschalen: Grote wind- en zonneparken schakelen we automatisch uit op momenten dat er teveel groene stroom wordt geproduceerd. Dit heet curtailment en helpt om het elektriciteitsnet in balans te houden.

  • Zonnepanelen automatisch uitschakelen: We zijn een proef gestart om zonnepanelen bij klanten thuis op afstand uit te zetten, wanneer de prijzen te negatief zijn.

Betalen zonneparken ook vaste terugleveringskosten?

Voor zonneparken gelden andere spelregels dan voor jou als consument. Ze mogen de stroom die ze “terug”leveren niet salderen. Logisch, want ze gebruiken ook geen stroom. Zonneparken krijgen de marktprijs voor de stroom die ze leveren en die is elk uur anders. En ja, op zonnige dagen kan die prijs behoorlijk laag of zelfs negatief zijn. 

Daarom kunnen zonneparken ervoor kiezen om hun productie tijdelijk te minderen als er te veel zonnestroom is. Bovendien rekent de netbeheerder een boete als ze meer stroom leveren dan afgesproken. Een uitdaging, maar wel eentje waar we samen aan werken voor een duurzame toekomst!

Samen naar 100% groene energie

De energietransitie is in volle gang. Vorig jaar werd 50% van de stroom in heel Nederland groen opgewekt. Een fantastische prestatie! Tegelijkertijd is er nog een flinke weg te gaan en moeten we de nodige tegenslagen overkomen. 

De kosten die komen kijken bij het terugleveren van zonnestroom zijn daar helaas een voorbeeld van. We kunnen ze niet voor eigen rekening nemen, maar ze wel zo eerlijk mogelijk verdelen.

Stefan

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Wat is een Home Energy Management Systeem (HEMS)?
Veelgestelde vragen over de jaarafrekening van je energieverbruik