hoeveel stroom verbruikt een airco

19 april 2024

Hoeveel stroom verbruikt een airco bij koelen en verwarmen?

Een airco zorgt voor meer comfort in huis. Je kunt er snel een kamer mee verwarmen of koelen. Ideaal! Maar verbruikt zo’n ding niet hartstikke veel stroom? En hoe zit het met duurzaamheid?

Werking van airconditioning in het kort

Airconditioners bestaan er in allerlei soorten en maten. De populairste bestaan uit een buitenunit en één of meer binnenunits die met elkaar verbonden zijn door een buizensysteem. Warme binnenlucht wordt naar buiten gepompt en koele lucht wordt naar binnen geblazen. Moderne airco’s kunnen daarnaast ook verwarmen en ventileren. In het systeem wordt koudemiddel gebruikt om de lucht te koelen. 

Hoeveel stroom verbruikt een airco bij koelen?

Het stroomverbruik van een airconditioner wordt vooral afgemeten aan de binnenunit. Meestal staat in de modelnaam het piekvermogen. De LG PC18SK 5kW heeft bijvoorbeeld een piekvermogen van 5 kWh. Maar niet gevreesd: dit bereikt hij alleen op de allerhoogste koelstand. Op de normale stand, moet je aan zo’n 1 kW per uur denken voor een airco met dit vermogen.

Om de efficiëntie van jouw apparaat te bepalen, kijk je naar de waarde van de Seasonal Energy Efficiency Ratio (SEER). Een hoge score betekent dat je airconditioner veel koelcapaciteit levert per kWh die je erin stopt en dus zuinig is.

stroomverbruik airco koelen

Hoeveel vermogen heb ik nodig?

Hoe groter de ruimte, hoe hoger het vermogen van je airco moet zijn. Even afhankelijk van hoe goed de ruimte geïsoleerd is, kun je over het algemeen uitgaan van deze standaarden:

  • Tot 90 m³: airco met een vermogen tot 2,5 kW

  • Tot 120 m³: airco met een vermogen tot 3,5 kW

  • Tot 180 m³: airco met een vermogen tot 5 kW

  • Tot 210 m³: airco met een vermogen tot 7 kW

Moet de airco de hele dag aan staan?

Nee hoor. Zet in een warme ruimte de airco stevig aan en er is binnen no-time een aangename temperatuur. Je hoeft de airco de ruimte dus niet voor te laten koelen. Zodra een fijne temperatuur bereikt is, kun je hem laag of zelfs uitzetten. Zeker als je huis goed geïsoleerd is en je de zon afwendt met raamdecoratie. Moderne airco’s gaan trouwens automatisch op een lagere stand.

Hoeveel stroom verbruikt een airco bij verwarmen?

Voor het verwarmen is vooral de mate van isolatie van belang. Net als bij andere vormen van verwarmen. Bij een goede isolatie blijft de warmte goed binnen en is er dus minder stroom nodig om de ruimte op temperatuur te houden.

Verder is vooral de waarde van de Seasonal Coefficient of Performance (SCOP) van een airco belangrijk om in de gaten te houden. Dit drukt uit hoeveel kWh warmte je airco levert per kWh die je erin stopt. Bij een moderne airco mag je uitgaan van zo’n 5 kWh warmte per kWh verbruik. Dat is even zuinig als een warmtepomp.

stroomverbruik airco verwarmen

Lees ook: Hoe kan ik mijn huis duurzaam verwarmen?

Hoe zit het met het stroomverbruik van een mobiele airco?

Een mobiele airco herken je aan de afvoerslang die je uit het raam moet hangen. De installatie is een stuk minder ingrijpend, maar het apparaat is ook een veel minder zuinig. Een mobiele airco verbruikt ongeveer 50% meer stroom.

Airco’s en het klimaat

Als het om duurzaamheid gaat, heeft airconditioning niet de beste reputatie. Dat komt vooral door het koudemiddel dat gebruikt wordt: R410a, een sterk broeikasgas en zeer schadelijk voor het milieu. Gelukkig kan het weinig kwaad zolang het in het buizensysteem blijft. Zorg daarom dat je airco goed onderhouden blijft en er geen lekken ontstaan. Dit geldt zowel voor vaste als mobiele airco’s.

Overigens staat de ontwikkeling van koudemiddel niet stil. Propaan (R290), isobutaan (R600a) en CO₂ (R744) zijn bijvoorbeeld veel minder schadelijk en worden steeds vaker in nieuwe airco’s gebruikt. Vanaf 2025 mogen bepaalde schadelijke koudemiddelen overigens helemaal niet meer toegepast worden. Zo worden airco’s steeds duurzamer.

Duurzaam koelen en verwarmen in huis

Na het lezen van dit artikel weet je hoeveel stroom een airco verbruikt om te koelen en verwarmen. Vind je het belangrijk dat de stroom die je hiervoor gebruikt groen is? Stap dan over naar Vandebron. Als échte groene energieleverancier doen we er alles aan om zo snel mogelijk 100% groene energie in Nederland te bereiken!

Stefan

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Energiecontract en een nieuwe woning: waar moet je op letten?
Verwarming aan, maar toch koud in huis: hoe kan dat?