meterstanden doorgeven

2 februari 2024

Meterstanden doorgeven: wanneer en hoe moet het?

Met een slimme meter worden je meterstanden automatisch doorgegeven. Heb je die niet? Dan moet je ze zelf doorgeven. In dit artikel leggen we uit wanneer, waarom en hoe je dat doet.

Wanneer moet ik mijn meterstanden doorgeven?

Op verschillende momenten moet je je meterstanden aan ons doorgeven.

  • Wanneer je nieuwe klant bij ons wordt

  • Bij het opmaken van je jaar- of eindnota

  • Wanneer je tarieven wijzigen

  • Als je verhuist

Je energieleverancier laat het je vanzelf weten wanneer je je energiestanden door moet geven. Bij Vandebron gebeurt dat per e-mail. Je hebt dan twee weken de tijd om ze door te geven.

Waarom moet ik ze doorgeven?

Maandelijks betaal je een termijnbedrag voor het verbruik van energie. Dit bedrag is gebaseerd op je verwachte jaarlijkse energieverbruik. Deze schatting wordt zo goed mogelijk gemaakt, maar komt waarschijnlijk niet 100% overeen met je werkelijke verbruik in een jaar. 

Je werkelijke verbruik is af te lezen in de meterstanden en die moet je dus aan ons doorgeven. Afhankelijk van je verbruik, moet je bijbetalen of krijg je geld terug.

De eindstand wordt van de beginstand afgetrokken en daarmee is je werkelijke verbruik bekend. Om de beginstand te weten, wordt bij verhuizing of het afsluiten van een nieuw contract daarom ook naar je meterstanden gevraagd. 

Automatisch doorgeven met slimme meter

Als je een slimme meter hebt, lezen we de meterstanden automatisch uit. Je hoeft ze dan zelf niet door te geven. 

Twijfel je of jij een slimme meter hebt? 

  • Als je een analoge meter hebt, met een draaischijf waarop cijfers worden afgebeeld, dan is je meter niet slim. Een slimme meter is altijd digitaal. Maar let op: een digitale meter is niet altijd slim. 

  • Ontvang je elke maand een verbruiksrapport van je energieleverancier? Dan kan je leverancier je gegevens uitlezen en heb je dus een slimme meter.

  • Bekijk deze blog van HomeWizard waarin afbeeldingen van verschillende slimme meters staan.

  • Of vraag het op bij je netbeheerder. Dat is bijvoorbeeld Liander of Enexis. Zoek hier op wie je netbeheerder is.

Vind je het niet fijn als je meterstanden automatisch worden afgelezen? Geen probleem. Je kunt je netbeheerder vragen om geen gegevens te verzamelen. Je moet dan wel zelf je meterstanden doorgeven en je energieleverancier heeft geen inzicht in je energieverbruik.

Slimme elektrameter

Voorbeeld van een slimme meter

Meterstanden aflezen

Je elektrameter, gasmeter en watermeter vind je in de - hoe kan het ook anders - meterkast. Op de teller of het display zijn de meterstanden af te lezen. Hieronder leggen we uit hoe je ziet welke teller bij wat hoort.

1. Elektrameter

Je elektrameter geeft je verbruik in kWh aan. Daar is er maar eentje van in je meterkast, dus die heb je snel gevonden. 

elektrameter

Wel kan het zijn dat je één of twee tellers op je elektrameter hebt. Bij twee tellers moet je ze beiden doorgeven. Meer hierover verder in dit artikel.

elektrameter met twee telramen

Ook kan je elektrameter analoog of digitaal zijn. Bij een analoge meter lees je de stand af in het telraam en bij een digitale meter op het schermpje. De verschillende standen worden automatisch na elkaar vertoond, of je moet op een knop drukken om de andere standen te af te lezen. 

digitale meter

2. Watermeter

De watermeter geeft het verbruik aan in m³. Net als de gasmeter. Gelukkig zijn ze gemakkelijk uit elkaar te houden: de watermeter is altijd klein en rond

Watermeter vooraanzicht

3. Gasmeter

Je gasmeter geeft ook het verbruik aan in m³. Maar de gasmeter is altijd vierkant.

Conventionele gasmeter

Twijfel je toch nog tussen de verschillende meters? Zoek dan het merk en typenummer op via Google en je ziet het waarschijnlijk meteen.

Hoe moet ik mijn meterstanden doorgeven?

Je kunt je meterstanden het gemakkelijkst doorgeven via Mijn Vandebron. Het is ook mogelijk om je meterstanden door te geven per e-mail of telefoon, maar dit kan iets langer duren. 

  • Heb je een analoge meter en staat het laatste getal van de teller tussen twee cijfers in? Kies dan één van die twee cijfers. 

  • Staat het display van je digitale meter uit? Via een knop op de meter kun je het display aanzetten om de meterstand te bekijken.

  • Sommige meters laten ook een cijfer achter de komma of in het rood zien. Die hoef je niet door te geven.

De meterstanden zijn verwerkt wanneer je daarvan per e-mail een bevestiging ontvangt.

Welke meterstanden moet ik doorgeven?

De tellers van je gasmeter en elektrameter geef je door aan je energieleverancier. De stand van je watermeter geef je door aan je waterleverancier.

Er staan twee telramen op mijn elektrameter. Welke moet ik doorgeven?

Meestal geeft het bovenste of linker telraam het daltarief weer en de andere het normale tarief. Maar er zijn ook meters die met een totaal- en een daltelwerk werken. Kijk daarom goed welke tekst er bij de meter staat of zoek je type meter online op voor meer verduidelijking. 

Bij het doorgeven van meterstanden met een dubbeltarief wordt het normaaltarief aangeduid met ‘meterstand normaal’ en het daltarief met ‘meterstand dal’. 

In een energiecontract kan er namelijk met één of met twee tarieven gerekend worden. 

  1. Bij enkeltarief geldt één tarief. Tegen dat tarief wordt al je energieverbruik afgerekend. 

  2. Bij dubbeltarief geldt een normaaltarief en een daltarief. Het daltarief betaal je in de zogenoemde daluren: ’s nachts, in het weekend en tijdens feestdagen. Bij Vandebron is het enkeltarief voordeliger wanneer meer dan 45% van je totale verbruik in het normaaltarief plaatsvindt.

Lees verder: Wat is het verschil tussen het daltarief en het normaaltarief?

Welke code hoort bij welke meterstand bij mijn digitale meter?

Op een digitale meter worden de standen automatisch na elkaar vertoond, of moet je op een knop drukken om de andere standen te af te lezen. Bij veel meters worden codes bij de waardes getoond.

  • De code 1.8.1 geeft het normaaltarief weer

  • De code 1.8.2 geeft het daltarief weer

  • De code 2.8.1 geeft de teruglevering van zonnepanelen weer tijdens het normaaltarief

  • De code 2.8.2 geeft de teruglevering van zonnepanelen weer tijdens het daltarief

Hoe vaak moet ik mijn meterstanden doorgeven?

  • Bij een vast energiecontract hoef je in principe slechts één keer per contractjaar je meterstanden door te geven. Aan het eind van elk contractjaar vragen we om je meterstanden door te geven, zodat we de jaarrekening kunnen opmaken. Tenzij de energiebelasting of andere vaste kosten wijzigen, dan kan er vaker om de actuele meterstanden gevraagd worden.

  • Bij een variabel energiecontract moet je telkens wanneer de tarieven wijzigen je meterstanden doorgeven. Bij Vandebron is dit elke drie maanden.

  • Bij verhuizing of een nieuw energiecontract moet je ook eenmalig je meterstanden doorgeven, zodat we de beginstand weten. Stap je over naar Vandebron? Wij geven je beginstand dan door aan je netbeheerder, die ze weer doorgeeft aan je oude energieleverancier. Zo zorgen we ervoor dat de beginstand gelijk is aan de eindstand.

Wat gebeurt er als ik mijn meterstanden niet doorgeef?

Dan worden je meterstanden berekend op basis van een schatting. Daardoor kan er of te veel of te weinig verbruik in rekening worden gebracht. Wanneer je daarna je daadwerkelijke standen weer doorgeeft, wordt het effect van een eerdere schatting gecorrigeerd.

Zit je toch nog met een vraag over meterstanden die niet is beantwoord in dit artikel? Check de FAQ-pagina of neem contact op met onze klantenservice.

Stefan

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Met je elektrische auto op wintersport: 22 tips
Verwarming aan, maar toch koud in huis: hoe kan dat?