slimme meter

12 juli 2024

Alles wat je moet weten over de slimme meter

Een slimme meter heeft veel voordelen. Zo kan je energieleverancier je verbruik dagelijks uitlezen, waardoor je inzicht in je verbruik krijgt en je geen meterstanden meer hoeft door te geven. Lees er alles over.

Wat is een slimme meter?

Een slimme meter is een digitale energiemeter die je gas- en stroomverbruik registreert en de eventuele teruglevering van zonnepanelen. De meterstanden kunnen op afstand uitgelezen worden door je netbeheerder en doorgestuurd worden naar je energieleverancier. Daardoor hoef je je meterstanden niet zelf door te geven.

Slimme elektrameter

Voordelen van een slimme meter

  • Je hoeft je meterstanden niet zelf meer door te geven.

  • Inzicht in je energieverbruik via de app of portal van je energieleverancier.

  • Nauwkeurige rekening op basis van je daadwerkelijke verbruik, niet op basis van schattingen.

  • Storingen en problemen worden sneller opgelost.

  • Actuele data maakt het mogelijk om het energienet beter in balans te houden.

  • Energieleveranciers hebben beter inzicht in verbruik waardoor ze scherper kunnen inkopen.

Hoe werkt een slimme meter?

Een slimme meter stuurt de meterstanden naar je energieleverancier via het mobiele telefoonnetwerk. Elke dag wordt de data uitgelezen door de netbeheerder en verstuurd naar je energieleverancier. Of vaker, als je daar als klant toestemming voor geeft. In dit artikel lees je hoe dit in de praktijk in zijn werk gaat.

Slimme meter en privacy

Een slimme meter registreert elk kwartier de meterstand. Maar volgens de wet mogen netbeheerders je data één keer per dag uitlezen en delen met je energieleverancier. Als klant moet je eerst toestemming geven om de meterstanden vaker te versturen. 

De slimme meters hebben vele testen doorstaan van Digital Security van de Radboud Universiteit Nijmegen en zijn zeer veilig beoordeeld. 

De netbeheerders zien streng toe op met wie ze hun data delen. Zo mogen de meterstanden alleen gedeeld worden met energieleveranciers op het moment dat iemand klant is bij die leverancier. Stapt de klant over, dan heeft de leverancier geen toegang meer tot die data. 

Wil je toch liever niet dat je meterstanden verzonden worden? Dan kun je de slimme meter ook ‘administratief’ uitzetten. Neem daarvoor contact op met je netbeheerder. Je moet je meterstanden dan weer zelf doorgeven en je krijgt geen kosten- en verbruiksoverzicht van je energieleverancier meer te zien. Wel kan de netbeheerder nog contact met je meter maken voor onderhoud en beheer. 

Wat kost een slimme meter?

Heb je nog geen slimme meter? Dan zal je netbeheerder deze gratis bij je komen installeren. Op de website van je netbeheerder kun je in de planning zien wanneer jij aan de beurt bent. Eerder kan ook, maar dan zijn de kosten voor je eigen rekening. Wel betaal je maandelijks meterhuur aan je netbeheerder, maar die betaal je bij elke type meter.

Hoe vraag je een slimme meter aan?

Netbeheerders vervangen door heel het land oude conventionele meters door slimme meters. Heb je nog geen slimme meter? Je ontvangt vanzelf bericht wanneer jouw regio aan de beurt is.

Versneld aanvragen kan ook. Dat doe je via de website van je netbeheerder. Het is dan alleen niet gratis. Afhankelijk van je netbeheerder zijn de kosten gemiddeld € 75.

Heb je het aanbod eerder geweigerd? Of de bewoners voor je? Dan kun je hem alsnog aanvragen via de website van je netbeheerder. Hier kan een vergoeding voor gerekend worden.

Weet je niet wie je netbeheerder is? Vul dan hier je postcode in.

Aantal slimme meters in Nederland

In 2015 is het grootschalig aanbieden van slimme meters begonnen. Van de bijna 8,5 miljoen huishoudens in Nederland hebben er inmiddels 7 miljoen een slimme meter. Een overgrote meerderheid heeft er dus inmiddels eentje in de meterkast hangen.

Zelf je energieverbruik uitlezen

Op een slimme meter kun je ook handmatig je meterstanden uitlezen. Dat is handig als je bijvoorbeeld de afrekening van je energieleverancier wilt controleren. Net als bij een digitale meter, lees je ze af op het schermpje. De verschillende standen worden automatisch na elkaar vertoond, of je moet op een knop drukken om de andere standen af te lezen. 

Meer inzicht in je energieverbruik

Het uitlezen van je meterstanden maakt het mogelijk om je verbruiksdata in kaart te brengen en te visualiseren. Per maand, per week en zelfs per dag. De meeste energieleveranciers tonen bijvoorbeeld grafieken van je verbruik over tijd. Deze zijn in te zien in de online omgeving of app van je energieleverancier. 

inzicht mijn vandebron

Door een energieverbruiksmanager te installeren, krijg je nóg meer inzicht. Deze leest de gegevens namelijk rechtstreeks uit de slimme meter en niet via de netbeheerder. Daarmee heb je realtime-inzicht in je verbruik en teruglevering. Je verbindt de manager aan de P1-aansluiting van je slimme meter. 

energieverbruiksmanager p1 installeren

Installatie van een slimme meter

De plaatsing van een nieuwe slimme meter wordt uitgevoerd door je netbeheerder. Soms huren ze hier externe installateurs voor in. Het gaat om een routineklus die ongeveer een uur in beslag neemt. Je netbeheerder neemt contact met je op over wanneer dit plaatsvindt en wat je kunt verwachten.

Is een slimme meter verplicht?

Nee. Als je netbeheerder aanbiedt om je slimme meter te komen installeren, mag je hem ook weigeren. Je houdt dan gewoon je oude meter. Alleen bij blokverwarming en stadsverwarming is een slimme meter wel verplicht.

Wat als uitlezen niet lukt?

Soms hebben slimme meters een storing. De data kan dan niet uitgelezen worden. Bijvoorbeeld omdat er (tijdelijk) geen verbinding gemaakt kan worden met het mobiele telefoonnetwerk. Je verbruik wordt wel gewoon geregistreerd in je slimme meter, maar het uitlezen op afstand lukt niet. 

In de meeste gevallen wordt deze storing op afstand opgelost. Er komt dus geen monteur voor langs. Zodra het probleem verholpen is, wordt niet-verzonden data alsnog verzonden en verwerkt. 

Dubbeltarief en slimme meter

Heb je een slimme meter in je meterkast? Dan mag je zelf beslissen of je stroomgebruik tegen dubbel- of enkeltarief wordt afgerekend. Als je een normale meter hebt met één telwerk geldt er standaard een enkeltarief.

Zonnepanelen en slimme meter

Heb je zonnepanelen? Dan heb je een elektriciteitsmeter nodig die zowel stroomverbruik als teruglevering kan registreren. Een slimme meter kan dit. Als dat met jouw elektriciteitsmeter niet kan, bestaat de kans dat je niet kunt salderen. Dat is natuurlijk zonde!

Wanneer je je zonnepanelen registreert op energieleveren.nl voert je netbeheerder een metercheck uit. Blijkt je meter ongeschikt voor teruglevering? Dan krijg je gratis een slimme meter.

Stadswarmte en slimme meter

Als je woning aangesloten is op stadswarmte krijg je een andere slimme meter. Namelijk een slimme warmtemeter. In dat geval wordt de slimme meter geïnstalleerd door de leverancier en niet door de netbeheerder. Deze meter mag je niet weigeren. Wel kun je ervoor kiezen om je gegevens niet uit te lezen, net als bij een normale slimme meter.

Handleiding van je slimme meter

Een slimme meter hoef je niet in te stellen. Ben je toch benieuwd naar de werking of de verschillende functionaliteiten van jouw model? Op de website van je netbeheerder vind je de handleiding.

Neem ook zo’n slimme meter!

Zoals je in dit artikel kunt lezen, heeft een slimme meter veel voordelen. Daarbij hoef je je geen zorgen te maken over privacy en veiligheid. Dat is goed geregeld. Heb je nog geen slimme meter? Check dan op de website van je netbeheerder wanneer jouw regio aan de beurt is. Of vraag er alvast eentje aan. 

In dit artikelen bundelen we alle veelgestelde vragen over slimme meters. Heb je een vraag die hier niet tussen staat? Neem dan contact op met onze klantenservice!

Stefan

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Aanpassing vaste terugleveringskosten
Veelgestelde vragen over de jaarafrekening van je energieverbruik