energielabel van een huis

29 oktober 2022

10 veelgestelde vragen over het energielabel van een huis

Met het energielabel maak je de duurzaamheid van je woning aantoonbaar. In dit artikel zetten we de meestgestelde vragen en antwoorden voor je op een rij.

1. Wat is een energielabel?

Net als elektronische apparaten hebben ook woningen een energielabel. Het energielabel laat zien hoe duurzaam een huis is én welke mogelijkheden er zijn om (verder) te verduurzamen. Kopers en huurders zien daarmee direct hoe energiezuinig of energieverslindend een woning is.

2. Waar staan de letters op het energielabel voor?

Het energielabel loopt van de letters A t/m G. Daarbij kan aan de letter A tot vier plusjes toegevoegd worden. Zo’n letter wordt ook wel de ‘labelklasse’ genoemd. Een woning met labelklasse A++++ is zeer energiezuinig, terwijl G juist heel onzuinig is.

Bij het bepalen van het energielabel wordt vooral gekeken hoeveel energie nodig is om de woning te verwarmen en/of koelen. Daarbij wordt gelet op de isolatie, aanwezige energiezuinige installaties (zoals zonnepanelen en een warmtepomp) en ventilatie. Energieverbruik voor licht en apparaten wordt niet meegenomen in de berekening.

Daarnaast is ook het type huis van belang. Een appartement of rijtjeshuis zit bijvoorbeeld ingesloten tussen andere huizen, waardoor het vanzelf energiezuiniger is. Een vrijstaande woning zal daarom een lager energielabel toebedeeld krijgen dan een rijtjeshuis waar dezelfde duurzaamheidsinvesteringen zijn gedaan.

Sinds 2021 geldt deze verdeling:

energielabel letters

3. Is een energielabel verplicht?

Een energielabel is verplicht wanneer je je woning of kantoorpand wil verkopen of verhuren. Ook bij de oplevering van nieuwbouwwoningen en appartementen is een energielabel verplicht. Slechts voor enkele gebouwen is het niet verplicht, zoals bijvoorbeeld beschermde monumenten of kerken.

4. Wat is het energielabel van mijn huis?

Het energielabel van elke woning in Nederland is openbaar inzichtelijk. Gebruik deze tool om het energielabel van jouw huis te bekijken. Of die van je buurman.

Heb je het idee dat het niet klopt? Dan is je energielabel waarschijnlijk verouderd. Wanneer je investeringen doet om je woning te verduurzamen, wordt je energielabel niet automatisch aangepast. Je zult dan een nieuw label moeten aanvragen.

5. Hoe kan ik een nieuw energielabel aanvragen?

Voorheen kon dit online, maar tegenwoordig moet je een afspraak maken met een energieadviseur. Op deze website vind je een overzicht van erkende adviseurs. De energieadviseur komt thuis bij je langs en inventariseert de woning. Vervolgens ontvang je je nieuwe energielabel.

6. Hoe wordt mijn energielabel bepaald?

Tijdens de afspraak met de energieadviseur wordt onder andere gekeken naar de afmetingen van de woning, de mate en kwaliteit van isolatie en de aanwezigheid van duurzame installaties en ventilatie. Zo’n afspraak duurt ongeveer 1 á 2 uur.

7. Hoeveel kost een nieuw energielabel?

Adviseurs mogen zelf hun uurprijs bepalen. Bij een grotere woning is een adviseur langer bezig en zal de prijs dan ook hoger uitvallen. Bij een klein appartementje ben je zo klaar. In 2025 kost een nieuw energielabel € 250 voor een gemiddelde woning.

Tip: Om tijd (= kosten) te besparen, kies je een adviseur uit de buurt en zorg je dat je alle documentatie klaar hebt liggen. Plattegronden van het huis en de facturen van je zonnepanelen en isolerende maatregelen bijvoorbeeld. Zo kan de controle snel uitgevoerd worden.

8. In 2021 is het energielabel herzien. Wat is er anders?

De manier waarop het energielabel wordt berekend, sluit sinds 2021 aan bij de rekenmethode die andere EU-landen gebruiken. 

Het grootste verschil is dat het energielabel uitgebreider is. Voorheen kon je een energielabel aanvragen door online je gegevens in te vullen, maar nu komt er een adviseur persoonlijk bij je langs voor een inventarisatie. Dat maakt het nieuwe label nauwkeuriger. Daarbij ontvang je verbetermogelijkheden op maat die ook op het label komen te staan. Eerder was dat niet het geval.

Energielabels zijn tien jaar geldig. Ondanks dat het energielabel is herzien, ben je niet verplicht om een nieuw energielabel aan te vragen. Tot 2025 zijn er daarom nog drie verschillende labels in omloop. 

9. Hoe kan ik mijn energielabel verbeteren?

Om je energielabel te verbeteren, moet je je woning verduurzamen. Dat doe je allereerst door je isolatie te verbeteren. Daardoor blijft warmte beter binnen en hoef je minder te stoken. Daarnaast kun je duurzame installaties plaatsen, zoals een warmtepomp, zonnepanelen of een zonneboiler om je labelklasse verder te verbeteren.

Apparaten in huis tellen niet mee voor het energielabel. Een stroomslurpende Amerikaanse koelkast vervangen heeft dus geen zin. Tenminste, niet voor je energielabel. Het is natuurlijk wel een goede manier om energie te besparen in huis en daarmee je kosten te verlagen.

10. Zijn er subsidies om mijn energielabel te verbeteren?

Er zijn verschillende subsidies en regelingen waar je in 2025 gebruik van kunt maken om je energielabel te verbeteren. 

  • ISDE: De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing is een subsidie vanuit de overheid voor alle woningbezitters in Nederland. Je bespaart er tot 30% mee op investeringen in isolatie en duurzame installaties.

  • SVVE: VvE’s kunnen gebruikmaken van de Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars om isolatiemaatregelen toe te passen op hun woonblok. 

  • Energiebespaarlening: Via het Warmtefonds kun je een lening afsluiten voor investeringen in duurzaamheid tegen gunstige voorwaarden. Op jaarbasis betaal je gemiddeld 2,9% rente en bij een laag inkomen zelfs 0%. Het Warmtefonds opereert in opdracht van de overheid.

  • Btw terugvragen op zonnepanelen: Op aanschaf en installatie van zonnepanelen zit sinds 1 januari 2023 geen btw meer. Je hoeft het dus niet meer terug te vragen via je belastingaangifte.

Ga voor duurzaam met Vandebron!

Ben je van plan om je energielabel te verbeteren? Goed bezig! Dan vind je het waarschijnlijk ook belangrijk dat je goeie energie afneemt. Stap daarom over naar Vandebron. Als klant helpen we je ook graag om professioneel je huis te isoleren, zonnepanelen te installeren en zo je energielabel te verbeteren.

Stefan

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

14 mogelijkheden voor snellere CO₂-reductie in Nederland
Alles wat je in 2025 moet weten over salderen