16 april 2024
Energiecontract en een nieuwe woning: waar moet je op letten?
Ga je verhuizen, op jezelf wonen of heb je een tweede woning gekocht? Wat de situatie ook is: je moet iets met je energiecontract. In dit artikel bespreken we verschillende scenario’s en delen we onze tips.
Energiecontract is persoonsgebonden
Gas en stroom gebruik je in huis. Toch is een energiecontract niet gekoppeld aan een adres. Het is persoonsgebonden en kan dus met je meeverhuizen naar een nieuwe woning. Je kunt je energiecontract niet achterlaten voor de volgende bewoner, tenzij het huis in jouw beheer blijft.
Energiecontract afsluiten voor je eigen woning
Ga je voor het eerst op jezelf wonen? Verhuis je van het ene huis naar het andere? Of heb je een vakantiewoning gekocht? De situatie heeft invloed op je energiecontract.
Op jezelf gaan wonen
Wanneer je voor het eerst op jezelf gaat wonen, heb je nog geen energiecontract. Dit moet je aanvragen voor je nieuwe woning. Anders heb je geen verwarming en kun je ‘s avonds niet eens een lichtje aanzetten. Geef je adres uiterlijk twee weken voor de startdatum door aan de energieleverancier van je keuze. Verder hoef je waarschijnlijk niets te doen.
Verwacht je er maar kort te wonen? Of weet je nog niet zeker of op jezelf wonen wel de juiste stap voor jou is? Dan is het slim om een variabel of dynamisch energiecontract af te sluiten. Een vast contract (een 1-jarig energiecontract, 2-jarig energiecontract of 3-jarig energiecontract) kun je namelijk niet zomaar opzeggen zonder boete.
Verhuizen
Je verlaat de ene woning en gaat door naar de volgende. Je kunt je energiecontract dan meenemen naar je nieuwe woning. Geef dit uiterlijk twee weken van tevoren door aan je energieleverancier.
Let op: vanaf de dag dat je de sleutel krijgt van je nieuwe woning moet je een energiecontract hebben op je nieuwe adres. Of het nu om koop of huur gaat. Maar je behoudt ook het contract op je oude adres totdat je daar de sleutel inlevert. Grote kans dat je tijdelijk een energiecontract op twee adressen hebt. Meer hierover verderop in dit artikel.
Samenwonen
Jullie hebben twee energiecontracten, maar hebben er maar eentje nodig. Als je in het huis van je partner gaat wonen, zeg je je eigen energiecontract op. Gaan jullie samen naar een nieuwe woning? Dan kun je kiezen welk contract je meeneemt en welke je opzegt. Zeg je het contract voortijdig op, dan betaal je mogelijk een opzegboete. Meer hierover verderop in dit artikel.
Tweede woning voor de verhuur
Je hebt een tweede woning die je gaat verhuren. Je mag niet permanent één energiecontract op twee adressen hebben, maar kunt er wel voor kiezen om twee energiecontracten af te sluiten en de woning inclusief energiekosten te verhuren. Maar de meeste verhuurders kiezen ervoor om hun huurders zelf een eigen energiecontract te laten afsluiten.
Vakantiewoning
Een recreatiewoning op een vakantiepark is meestal aangesloten op de energieaansluiting van het vakantiepark. De energie die je verbruikt betaal je dus aan de beheerder van het vakantiepark. Heb je een eigen energieaansluiting? Dan kun je een tweede energiecontract afsluiten voor je vakantiewoning.
Bij veel vakantieparken is het overigens gebruikelijk dat gas of verwarming centraal geregeld is en dat elke vakantiewoning zelf verantwoordelijk is voor de stroomaansluiting. In dat geval sluit je dus alleen een contract af voor de levering van stroom.
Emigratie naar het buitenland
Wanneer je emigreert naar het buitenland moet je een energiecontract afsluiten in het land waar je naartoe verhuist. Nederlandse energieleveranciers kunnen alleen leveren op Nederlandse adressen. Je zult dan je energiecontract moeten opzeggen, mogelijk met een opzegboete. Bij Vandebron betaal je in dit geval overigens geen opzegboete.
Aandachtspunten en tips
1. Nieuwe leverancier zegt je oude contract op
Overstappen naar een nieuwe leverancier is eigenlijk heel eenvoudig. Je geeft je gegevens door aan je nieuwe energieleverancier en deze zegt je oude energiecontract op. Zelf hoef je eigenlijk alleen de eindafrekening te controleren en mogelijk je energiestanden door te geven.
2. Let op de ingangsdatum
Bij het afsluiten van een nieuw energiecontract moet je de startdatum doorgeven. Zorg dat dit de dag is van de sleuteloverdracht. Ben je van plan om pas later naar de woning te verhuizen? Ook dan heb je vanaf dat moment al een energiecontract nodig. Buitenverlichting en apparatuur als het ventilatiesysteem en de koelkast verbruiken dan namelijk al energie en die moet jij betalen.
3. Zorg voor een goede verbruiksindicatie
Wat verwacht je kwijt te zijn aan energiekosten? Het is fijn om dit voor jezelf inzichtelijk te maken. De makkelijkste manier is om het werkelijke verbruik op te vragen bij de vorige bewoners. Dat geeft een goede indicatie.
Denk ook aan de toekomst. Ben je bijvoorbeeld van plan om zonnepanelen te installeren? Dan zul je een deel van je energieverbruik zelf opwekken en neem je dus minder af bij je energieleverancier.
4. Geef je verhuizing op tijd door
Uiterlijk twee weken voor de sleuteloverdracht moet je je verhuizing doorgeven bij je energieleverancier. Eerder mag altijd. Meestal kan dit eenvoudig via de website van je leverancier.
5. Meterstanden doorgeven
Heeft de woning die je verlaat en/of betrekt een slimme meter? Dan hoef je waarschijnlijk niets te doen. Je energieleverancier kan de meterstanden dan op afstand uitlezen. Is dat niet het geval, dan zul je zelf door moeten geven. Hier lees je hoe dat werkt.
6. Tijdelijk één contract op twee adressen
Je kunt tijdelijk twee woningen hebben. Bijvoorbeeld omdat je oude huis nog niet verkocht is, of omdat je tijdelijk nog twee huurcontracten hebt in verband met verhuizing. Je hebt dan tijdelijk op beide adressen energie nodig. Dit is mogelijk. Het makkelijkst is om dit met de klantenservice van je energieleverancier te bespreken.
7. Energiecontract vergeten af te sluiten
Sluit je geen energiecontract af op je nieuwe adres, dan neemt de netbeheerder tijdelijk de levering van stroom en gas over. Je netbeheerder zal er bij je op aandringen om snel een leverancier te kiezen. Zodra je er een gekozen hebt, moet je met terugwerkende kracht betalen voor de energie die je verbruikte toen je nog geen leverancier had. Doe je niets? Dan word je uiteindelijk afgesloten en heb je geen energie in huis.
8 Opzegboete bij voortijdig opzeggen
Beëindig je je energiecontract voordat deze afgelopen is? Bijvoorbeeld omdat je gaat samenwonen en maar één contract meeneemt? Dan betaal je een opzegvergoeding aan je energieleverancier voor de gemiste inkomsten. Reden is dat er voor jou energie is ingekocht en dit nu niet meer aan je verkocht kan worden.
9. Dynamisch en variabel contract zijn altijd opzegbaar
Een variabel energiecontract kun je elke maand opzeggen en een dynamisch contract elke dag. Deze contractvormen zijn slim om bijvoorbeeld te nemen wanneer je gaat samenwonen en nog niet zeker weet of het een succes gaat worden.
10. Nieuw termijnbedrag
Wanneer je naar een nieuwe woning verhuist en je energiecontract meeneemt, kan je termijnbedrag veranderen. Je nieuwe energieleverancier bepaalt de hoogte. Wanneer de nieuwe woning een slechter energielabel heeft, groter is, of andere type woning betreft, is de kans groot dat je een hoger termijnbedrag krijgt. Je zult dan namelijk naar alle waarschijnlijkheid meer energie gaan verbruiken.
11. Kies voor groene stroom
Een nieuwe woning is een mooi moment om je energiecontract eens onder de loep te nemen. Groene stroom wordt opgewekt met natuurlijke bronnen, zoals zonlicht, wind, water en warmte. Deze energie is onuitputtelijk en brengt de aarde geen schade toe. Vind jij dat ook belangrijk? Kies dan voor een energieleverancier die échte groene stroom levert.
Energiecontract voor je nieuwe woning
Wil je een energiecontract afsluiten voor je nieuwe woning? Kies voor groene energie van Vandebron en versnel samen met ons de energietransitie! Bij Vandebron kies je zelf je wind-, bio- of zonne-energiebron. Zo weet je precies waar je energie vandaan komt en waar je geld naartoe gaat. Al 200.000 huishoudens sloten zich bij ons aan. Jij ook?
Geschreven door Stefan van de Wetering
Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.