26 mei 2023

Wanneer is stroom goedkoop om te gebruiken? En waarom?

Stroom is niet altijd even duur. Op momenten dat de vraag laag is en het aanbod hoog, is het veel goedkoper. In dit artikel leggen we uit hoe dat zit.

Stroom moet direct verbruikt worden

Allereerst is het belangrijk om te weten dat opgewekte stroom direct getransporteerd wordt over het elektriciteitsnet en meteen gebruikt dient te worden. Het is (nog) niet rendabel om stroom op grote schaal op te slaan voor later gebruik. Dit betekent dat er altijd een balans moet zijn tussen vraag en aanbod op het elektriciteitsnet.

Vraag en aanbod

Stroom is duur als er veel vraag naar is. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens piekuren overdag, wanneer veel mensen thuis zijn en apparaten gebruiken. ‘s Nachts is stroom goedkoper omdat de meeste mensen dan slapen en maar weinig energie verbruiken.

Aan de andere kant daalt de prijs als het aanbod van stroom hoog is. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de wind flink waait of de zon veel schijnt, waardoor er veel groene energie beschikbaar is.

Wanneer is stroom goedkoop?

1. Goedkope stroom tijdens daltarief

Bij een vast of variabel contract kun je ervoor kiezen om je stroom af te rekenen tegen een enkeltarief of dubbeltarief. Bij een enkeltarief betaal je elk moment hetzelfde voor stroom. Bij een dubbeltarief betaal je wat minder tijdens de daluren en de rest van de dag wat meer. Het daltarief geldt ’s nachts en in het weekend, wanneer er minder vraag is naar stroom. 

Hoeveel je per tarief betaalt, is afhankelijk van de tarieven in je contract. Maar over het algemeen geldt deze verdeling: bij een dubbeltarief betaal je 90% in de daluren en 110% in de normale uren. Bij Vandebron is het enkeltarief voordeliger wanneer meer dan 45% van je totale verbruik in het normaaltarief plaatsvindt.

Lees verder: Alles over het daltarief op stroom

2. Goedkope stroom bij dynamische energieprijzen

Nieuw in de wereld van energie is het dynamische energiecontract. Met dit contract betaal je de inkoopprijs voor stroom en gas die op het moment van verbruik geldt. De marktprijs noemen we dat. Stroomprijzen variëren elk uur en worden gebaseerd op de weersverwachtingen en een voorspelling van de benodigde fossiele productie.

Goedkope stroom maximaal benutten

Wil je optimaal profiteren van momenten waarop stroom voordelig is? Hier zijn enkele tips:

  • Vermijd energievreters tijdens piekuren: Om voordelige stroom maximaal te benutten is gedragsverandering nodig. Gebruik apparaten die veel energie verbruiken zo min mogelijk tijdens piekmomenten.

  • Programmeer je vaatwasser en wasmachine: Gebruik de timerfunctie om deze apparaten 's nachts of tijdens daluren te laten draaien.

  • Laad je elektrische auto op de juiste momenten op: Gebruik een slimme laadpaal en laad alleen op tijdens momenten dat stroom goedkoop is. Door aan te geven wanneer je de auto weer nodig hebt, houdt het systeem de gunstigste momenten om op te laden aan.

  • Installeer een thuisaccu: Laad hem op tijdens momenten dat stroom goedkoper is en ontlaad tijdens piekuren. Reken wel eerst uit of dit voor jou rendabel is. Thuisaccu’s zijn namelijk (nog) best prijzig.

Dynamische tarieven proberen?

Bij Vandebron kun je binnenkort een dynamisch energiecontract afsluiten. Hiermee worden klanten gestimuleerd en beloond om op de groenste én goedkoopste momenten energie te verbruiken. Wij geloven dat dit een belangrijke stap is om de energietransitie te versnellen.

Wil jij een dynamisch energiecontract van Vandebron? Dan kun je nu overstappen! Klanten van Vandebron kunnen contact opnemen met de klantenservice en niet-klanten van Vandebron kunnen nu online een dynamisch contract afsluiten

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Deel dit artikel
Tags
EnergiecrisisKennisbankActueel