29 augustus 2023

10 voordelen en nadelen van een dynamisch energiecontract

Het dynamisch energiecontract wordt steeds populairder. Wat houdt het in, wat zijn de voordelen en nadelen van dit type contract en is het wat voor jou?

Wat is een dynamisch energiecontract?

Met een dynamisch energiecontract betaal je de inkoopprijs voor stroom en gas die op het moment van verbruik geldt. Ook wel de marktprijs genoemd. Je energietarieven staan dus niet vast, maar schommelen constant: de gasprijs kan elke dag anders zijn en de stroomprijs zelfs elk uur.

Lees verder: Wat is een dynamisch energiecontract en hoe werkt het?

Voordelen dynamisch energiecontract

1. Nooit te veel betalen voor energie

Je betaalt altijd de marktprijs voor gas en stroom. Een dynamisch energiecontract kent geen dubbel- of enkeltarief. Je betaalt voor energie dus dezelfde prijs die het de energieleverancier kost om in te kopen. Zo weet je zeker dat je nooit te veel betaalt.

2. Groen energieverbruik wordt beloond

Op groene momenten wordt er volop groene stroom opgewekt. Bijvoorbeeld op zonnige dagen of wanneer het stevig waait. Het aanbod groene energie is dan zo groot dat de prijs vaak omlaag gaat. Door met je energieverbruik in te spelen op deze momenten, word je financieel beloond om groene energie af te nemen.

3. Negatieve stroomprijs mogelijk

Op sommige momenten wordt er zóveel groene stroom opgewekt dat energieprijzen zelfs negatief zijn. Zijn ze zelfs inclusief btw en inkoopvergoeding negatief? Dan krijg je geld toe om op dat moment energie te verbruiken. Dit soort momenten komen enkele keren per jaar voor.

4. Lage vaste kosten

Je energierekening bestaat niet alleen uit je energiekosten. Je betaalt ook belastingen, netbeheerkosten en andere kosten om de levering van energie mogelijk te maken. Omdat je als klant precies betaalt wat het de energieleverancier kost om energie in te kopen, is er geen risico om verlies te maken op jou als klant. Er hoeft daarom geen risicopremie in rekening gebracht te worden. 

5. Altijd opzegbaar

Een dynamisch contract kun je op elk moment opzeggen. Als het toch niet bevalt kun je dus altijd overstappen naar een vast of variabel contract. Bij andere contractvormen heb je deze vrijheid niet. Bij een vast contract betaal je bijvoorbeeld een overstapboete bij voortijdig opzeggen.

Nadelen dynamisch energiecontract

6. Minder zekerheid

De gastarieven kunnen dagelijks wisselen en de stroomprijzen zelfs elk uur. Het is daardoor goed mogelijk dat je de ene dag een stuk meer voor energie betaalt dan de andere, terwijl je verbruik hetzelfde is. Een stuk minder zekerheid dus vergeleken met een vast contract, waarin je tarieven voor langere tijd vaststaan.

7. Meer betalen bij hogere prijzen

De energietarieven bewegen met de markt mee. Wanneer de marktprijzen hoog zijn, betaal je dus ook meteen meer. Andersom betaal je natuurlijk ook minder wanneer de markt omlaag gaat.

8. Energieverbruik plannen

Om te profiteren van lage kosten moet je actief bezig zijn met je energieverbruik. Je moet energie verbruiken op goedkope momenten en piekmomenten vermijden. Daarvoor is een aanpassing van je gedrag nodig. Bijvoorbeeld door je wasjes te plannen en niet maar aan te zetten wanneer het je uitkomt.

9. Terugleveren levert mogelijk minder op

Bij een dynamisch contract werkt het terugleveren en salderen van zonne-energie anders dan bij een vast contract. Voor je teruglevering krijg je óók de marktprijs uitbetaalt. En die is op piekmomenten meestal laag. In de praktijk krijg je dus waarschijnlijk minder voor de zonne-energie die je teruglevert vergeleken met een vast contract. Overigens betaal je bij een dynamisch contract géén vaste terugleveringskosten.

Lees ook: Hoe werkt salderen bij een dynamisch contract?

10. Slimme meter nodig

Je kunt alleen een dynamisch contract afsluiten als je een slimme meter in huis hebt. In Nederland heeft momenteel 89% van de huishoudens er al één en dat worden er elk jaar meer. Die krijg je gratis van je netbeheerder, zolang je netjes op je beurt wacht. Wil je nú een dynamisch contract en heb je nog geen slimme meter? Dan betaal je een kleine vergoeding om voorrang te krijgen.

Is een dynamisch contract de juiste keuze voor mij?

Kun je je verbruik sturen en wil je graag meebewegen met de markt? Dan is een dynamisch energiecontract voor jou interessant. Je kunt dan energie verbruiken op de voordelige én groene momenten. Zo ben je niet alleen voor je portemonnee goed bezig, maar ook voor de planeet.

Lees verder: Vast, variabel of dynamisch: Welk energiecontract past bij mij?

Groen dynamisch energiecontract afsluiten

Bij Vandebron kun je binnenkort een dynamisch energiecontract afsluiten. Hiermee worden klanten gestimuleerd en beloond om op de groenste én goedkoopste momenten energie te verbruiken. Wij geloven dat dit een belangrijke stap is om de energietransitie te versnellen.

Wil jij een dynamisch energiecontract van Vandebron? Dan kun je nu overstappen! Klanten van Vandebron kunnen contact opnemen met de klantenservice en niet-klanten van Vandebron kunnen nu online een dynamisch contract afsluiten

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Deel dit artikel
Tags
Kennisbank