voordelen en nadelen van een dynamisch energiecontract

10 voordelen en nadelen van een dynamisch energiecontract

13 juni 2025

Steeds meer mensen kiezen voor het groenste energiecontract op de markt: een dynamisch contract. Is het ook iets voor jou? In dit artikel zetten we de voordelen en nadelen van een dynamisch energiecontract op een rij.

Dynamisch contract in het kort

Met een dynamisch energiecontract kan de stroomprijs elk uur anders zijn en de gasprijs elke dag. De tarieven zijn gebaseerd op de actuele marktprijzen. Je betaalt dus de prijs die op dat moment geldt. Dat is een groot verschil ten opzichte van een vast energiecontract, waarbij je een vaste prijs per kWh stroom en m³ gas betaalt.

Voordelen van een dynamisch energiecontract

Een dynamisch energiecontract heeft interessante voordelen. Dit zijn de belangrijkste.

1. Je betaalt altijd de marktprijs

Je betaalt altijd wat gas en stroom op dit moment kost om in te kopen (plus een kleine inkoopvergoeding). Dit noemen we ook wel de marktprijs. In de Vandebron Thuis App zie je vandaag wat de prijzen van morgen worden. Stem je verbruik af op de voordelige uren en profiteer.

2. Groen energieverbruik wordt beloond

Op groene momenten wordt er volop groene stroom opgewekt. Bijvoorbeeld op zonnige dagen of wanneer het stevig waait. Het aanbod groene energie is dan zo groot dat de prijs vaak omlaag schiet. Door met je energieverbruik in te spelen op deze momenten, word je financieel beloond om groene energie af te nemen.

groene stroom-voorspeller

3. Negatieve stroomprijs mogelijk

Op sommige momenten wordt er zóveel groene stroom opgewekt dat energieprijzen zelfs negatief zijn. In 2024 waren er 458 uren waarop de stroomprijs negatief was. Dit komt vooral midden op de dag voor, in het voorjaar en de zomer, omdat zonnepanelen dan het meeste opwekken.

4. Lage vaste kosten

Naast kosten voor de energie die je hebt verbruikt, betaal je ook belastingen, netbeheerkosten en andere kosten om de levering van energie mogelijk te maken. 

Met een dynamisch contract betaal je als klant precies wat het de energieleverancier kost om energie in te kopen. Er wordt alleen maar een kleine inkoopvergoeding gerekend, verder geen extra marge voor het geval de energieprijzen onverwacht toenemen.

5. Altijd opzegbaar

Een dynamisch contract kun je op elk moment opzeggen. Als het toch niet bevalt, kun je altijd kosteloos overstappen naar een vast energiecontract of een variabel energiecontract. Daardoor zit je nooit vast. Bij een vast contract betaal je bijvoorbeeld vaak een opzegvergoeding bij voortijdig opzeggen.

Nadelen van een dynamisch energiecontract

Een dynamisch contract heeft ook zo zijn nadelen tegenover andere contractsoorten. 

6. Minder zekerheid

De gastarieven kunnen dagelijks veranderen en de stroomprijzen zelfs elk uur. Het is daardoor goed mogelijk dat je de ene dag een stuk meer betaalt dan de andere, terwijl je verbruik hetzelfde is. Je hebt dus minder zekerheid vergeleken met een vast contract, waarin je tarieven voor langere tijd vaststaan.

7. Meer betalen bij hogere prijzen

De energietarieven bewegen met de markt mee. Wanneer de marktprijzen hoog zijn, betaal je dus ook meteen meer. Andersom betaal je natuurlijk ook minder wanneer de markt omlaag gaat. Bij een vast contract heb je deze onzekerheid niet.

8. Energieverbruik plannen

Om te profiteren van lage kosten moet je actief bezig zijn met je energieverbruik. Je moet energie verbruiken op goedkope momenten en piekmomenten vermijden. Bijvoorbeeld door je wasjes te plannen en niet gewoon maar aan te zetten wanneer het je uitkomt. Niet iedereen heeft die mogelijkheid.

9. Terugleveren kan minder opleveren

Heb je zonnepanelen? Bij een dynamisch contract werkt terugleveren en salderen van zonne-energie anders dan bij een vast energiecontract. Voor je teruglevering krijg je namelijk óók de marktprijs uitbetaalt. En die is op piekmomenten meestal laag. Wat wél weer een voordeel is: bij een dynamisch contract betaal je géén vaste terugleveringskosten.

Lees verder: Hoe werkt salderen bij een dynamisch contract?

10. Slimme meter nodig

Je kunt alleen een dynamisch contract afsluiten als je een slimme meter in huis hebt. In Nederland heeft momenteel 89% van de huishoudens er al één en dat worden er elk jaar meer. Die krijg je gratis aangeboden van je netbeheerder, zolang je netjes op je beurt wacht. Wil je nú een dynamisch contract en heb je nog geen slimme meter? Dan betaal je een kleine vergoeding om voorrang te krijgen.

Is een dynamisch contract de juiste keuze voor mij?

Of een dynamisch energiecontract bij je past en voordelig uitpakt, hangt af van jouw situatie en voorkeuren. 

  • Kun je je energieverbruik sturen of plannen?

  • Vind je het leuk om actief bezig te zijn met je energieverbruik?

  • Heb je zonnepanelen en hoeveel lever je terug? 

Het is dus echt een persoonlijke keuze.

Lees ook: Dit is het verschil tussen een vast, variabel en dynamisch contract

Probeer het gewoon!

Een dynamisch energiecontract kun je op elk moment kosteloos opzeggen. Je zit nergens aan vast, dus je kunt het gewoon uitproberen en ervaren of het bij je past. Bevalt het toch niet? Dan stap je net zo makkelijk weer over op een vast of variabel contract.

Stefan

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.