Gas, water en licht regelen voor je eerste woning

27 november 2024

Gas, water en licht regelen voor je eerste woning

Wanneer je gaat verhuizen naar je eerste woning, komt er een hoop op je af. Je moet nieuwe spullen kopen, je verhuizing regelen en adreswijzigingen doorvoeren. En natuurlijk gas, water en licht regelen. Lees hier hoe dat werkt.

Is dit je eerste woning?

Voordat we beginnen: we hebben het over een eerste woning als je nu bijvoorbeeld nog bij je ouders woont en binnenkort uit huis gaat. Of dat nu naar een huurhuis, kamer of koopwoning is.

We bedoelen dus niet dat je altijd gehuurd hebt en voor het eerst een woning gaat kopen. Een energiecontract is namelijk persoonsgebonden en kun je meenemen van een huurhuis naar een koophuis. In dat geval hebben we het over een verhuizing

Voor het eerst gas en licht regelen

Wanneer je voor het eerst op jezelf gaat wonen, heb je nog geen energiecontract. Dit moet je aanvragen, anders heb je geen gas en elektriciteit in huis. Hoe regel je dat?

Stap 1. Controleer of je wel een energiecontract moet afsluiten

Bij een koophuis moet je altijd zelf een energiecontract afsluiten. Maar bij een huurhuis of kamer kan het zijn dat de verhuurder dit betaalt en dat de kosten bij de huurprijs inbegrepen zijn. Goed om even te checken voordat je een energiecontract afsluit.

Stap 2. Controleer wat je nodig hebt

De meeste woningen in Nederland hebben een gas- en stroomaansluiting. Maar steeds meer huizen zijn tegenwoordig gasloos. Vooral bij nieuwbouw. En in de stad zijn veel woningen aangesloten op een warmtenet. Check daarom vooraf wat jij precies nodig hebt in huis.

Stap 3. Bepaal welk type energiecontract je wilt

De meeste huishoudens in Nederland hebben een vast energiecontract. De energietarieven staan dan voor lange tijd vast, wat rust en zekerheid geeft. Maar dit is niet voor iedereen de voordeligste keuze. 

In ons artikel ‘Vast, variabel of dynamisch: Welk energiecontract past bij mij?’ leggen we uit hoe je de juiste keuze maakt.

Tip: weet je nog niet zeker of op jezelf wonen wel de juiste stap voor jou is? Dan is het slim om een variabel of dynamisch energiecontract af te sluiten. Je kunt dan altijd boetevrij opzeggen of overstappen.

Stap 4. Kies de energieleverancier die bij jou past

Welke energieleverancier je ook kiest, stroom en gas is altijd van dezelfde kwaliteit. De ene leverancier verkoopt geen ‘betere stroom’ dan de andere. Wat dat betreft, kun je het beste uitzoeken waar de tarieven het laagst zijn. Bijvoorbeeld via Independer of Gaslicht.com.

Maar duurzaamheid speelt ook een rol. Bij Vandebron verkopen we bijvoorbeeld alleen 100% groene stroom die in Nederland wordt opgewekt. En met je gasverbruik doen we ook iets goeds: voor elke m³ gas brengen we een klein bedrag in rekening dat we investeren in groene initiatieven in Nederland. Samen met 200.000 andere vandebronners help je zo de energietransitie vooruit!

Stap 5. Online afsluiten

Afsluiten is zo gepiept. Vul je gegevens in op de vergelijkingswebsite of de website van je energieleverancier naar keuze. Deze gegevens heb je daarvoor nodig:

  • Contactgegevens

  • Adresgegevens

  • Type aansluiting (gas en/of stroom)

  • Aanwezigheid van zonnepanelen

  • Startdatum (meestal de dag van sleuteloverdracht)

  • Betaalgegevens

Daarnaast wordt er een schatting van je verbruik gevraagd. Lastig, omdat het je eerste energiecontract is. Onze handige rekentool helpt je daarbij. Het is mogelijk dat je energieleverancier het trouwens anders inschat, omdat zij ook de historische gegevens van vorige bewoners kunnen inzien. Maar dat merk je dan vanzelf.

Let op: vraag gas, water en licht op tijd aan

Uiterlijk twee weken voor de sleuteloverdracht moet je je aanmelden bij een energieleverancier. Eerder mag altijd. Dit heeft te maken met de wettelijke bedenktijd van twee weken. In alle verhuisstress vergeten te regelen? Dan kun je ook een energiecontract met spoed aanvragen. Bel daarvoor even met de klantenservice.

Wat als ik geen gas en licht afsluit?

Vergeten om gas en licht af te sluiten voor je eerste woning? Dan neemt de netbeheerder in jouw regio tijdelijk de levering van stroom en gas over. Je netbeheerder zal contact opnemen en aandringen om snel een leverancier te kiezen. 

Zodra je er een gekozen hebt, moet je met terugwerkende kracht betalen voor de energie die je verbruikte toen je nog geen leverancier had. Doe je nog steeds niets? Dan word je uiteindelijk afgesloten en heb je geen gas en stroom in huis. 

Water regelen voor je eerste woning

Je waterleverancier kun je niet kiezen. Er zijn tien waterbedrijven in Nederland die allemaal een eigen deel van het land voorzien van water. Op deze kaart kun je zien welke partij jouw woning van water voorziet. 

Dit moet je regelen:

  1. Controleer wie de waterrekening betaalt. Jij of de verhuurder. Bij een koopwoning ben je het altijd zelf.

  2. Meld je aan als klant. Op de website van het waterbedrijf dat levert op jouw adres.

  3. Geef je meterstanden door. Je vindt de watermeter in de meterkast.

Wat als ik geen water afsluit?

In de meeste gevallen word je automatisch ingeschreven. Je hebt immers toch niets te kiezen. Daarvoor gebruiken ze de gegevens van de gemeente of het Kadaster. Je ontvangt dan gewoon de rekening en het bedrag kan zelfs automatisch afgeschreven worden van je rekening.

Toch is het beter om je wel aan te melden. Dan weet je zeker dat de wateraansluiting niet op naam blijft van de vorige bewoner, loop je geen betaalachterstand op en blijft het water gewoon geleverd worden. 

Gas en licht afsluiten voor je eerste woning?

Wil je een energiecontract afsluiten voor je nieuwe woning? Kies voor 100% groene stroom van Vandebron en versnel samen met ons de energietransitie! Al 200.000 vandebronners krijgen de wind in de rug. Doe je mee?

Stefan

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Stroomverbruik in de keuken: dit verbruiken je apparaten
17 tips om deze winter minder energie te verbruiken