stroomverbruik in de keuken

26 november 2024

Stroomverbruik in de keuken: dit verbruiken je apparaten

Om elke dag lekker te kunnen eten en drinken gebruiken we verschillende apparaten. In dit artikel zetten we het stroomverbruik per apparaat in de keuken op een rij en delen we tips om energie te besparen.

Stroomverbruik in de keuken

Met een gemiddelde koelkast, vriezer, vaatwasser, oven, magnetron en elektrisch inductiefornuis verbruikt een Nederlands huishouden 1037,4 kWh stroom per jaar. Dat is 37,5% van je totale jaarlijkse stroomverbruik. Welke apparaten verbruiken meer en welke minder? Dat zetten we hieronder op een rij.

Stroomverbruik per apparaat

Stroomverbruik vaatwasser

Nederlanders zetten de vaatwasser gemiddeld vijf keer per week aan. Dit komt neer op zo’n 220 kWh stroom per jaar, afhankelijk van het merk en type vaatwasser. Op het energielabel van je vaatwasser kun je het verbruik per 100 wasbeurten aflezen.

Stroomverbruik koelkast

Een gemiddelde koelkast verbruikt 200 kWh stroom per jaar. In jouw keuken kan het meer of minder zijn, afhankelijk van het type, de grootte en de energiezuinigheid van het apparaat. Een grote Amerikaanse koelkast verbruikt bijvoorbeeld veel meer en een klein koelvakje juist minder. Op het energielabel van je koelkast kun je zien hoeveel die van jou verbruikt.

Stroomverbruik vriezer

Een gemiddelde vriezer verbruikt zo’n 223 kWh stroom per jaar. Maar dit is sterk afhankelijk van de leeftijd en grootte van de vriezer. Een vriezer van 15 jaar oud verbruikt namelijk al snel 50% meer stroom. En een klein modern vriesvakje juist 50% minder. Check je energielabel en je weet hoe het bij jou zit.

Stroomverbruik elektrisch fornuis

Elektrisch koken kan op verschillende manieren. De ene duurzamer dan de andere. Een inductiekookplaat is met gemiddeld 175 kWh stroom per jaar het zuinigst. Een keramische kookplaat verbruikt gemiddeld 235 kWh per jaar en een elektrische kookplaat van gietijzer verbruikt 260 kWh per jaar.

Stroomverbruik oven

Een zuinige oven heeft een verbruik van 2.000 Watt. Dat betekent dat hij 2 kWh stroom verbruikt. Als je de oven twee keer per week een uur gebruikt, komt dit neer op 208 kWh stroom per jaar. Op het energielabel van jouw oven vind je het gemiddelde verbruik van jouw oven.

Stroomverbruik magnetron

Het stroomverbruik van een magnetron is sterk afhankelijk van hoe vaak je hem gebruikt en op welke stand. Als je hem op 800 Watt zet en je gebruikt hem drie keer per week voor steeds vijf minuten, dan is je verbruik 10,4 kWh per jaar.

Tips om energie te besparen in de keuken

  • Draai de vaatwasser alleen als hij vol is - Kleine wasjes kun je beter even met de hand doen.

  • Laat je koelkast en vriezer niet langer openstaan dan nodig - Elke seconde dat je koelkast of vriezer openstaat, moet hij extra werken om de temperatuur weer op peil te krijgen.

  • Ontdooi je vriezer regelmatig - Een dikke laag ijs in de vriezer zorgt ervoor dat het apparaat harder moet werken om te koelen. Ontdooi je vriezer daarom minstens twee keer per jaar.

  • Gebruik de eco-stand van je vaatwasser - De eco-stand duurt vaak iets langer, maar verbruikt minder stroom en water.

  • Laat warme gerechten afkoelen voordat je ze in de koelkast zet - Als je warme restjes direct in de koelkast zet, verbruikt de koelkast meer stroom om de extra warmte weg te koelen. Laat ze daarom eerst op kamertemperatuur komen.

  • Kook met het deksel op de pan - De warmte blijft dan beter in de pan, waardoor er minder energie nodig is.

  • Bereid meerdere porties in één keer - En vries het in. Je hoeft het de volgende keer dan alleen maar te ontdooien en op te warmen in de magnetron. Zo bespaar je tijd én energie.

Nog meer energie besparen in huis

Na het lezen van dit artikel heb je meer inzicht in het stroomverbruik in de keuken. Ook heb je tips ontvangen om je stroomverbruik te verlagen. Waar in huis kun je nog meer besparen? Lees onze andere artikelen en ga zelf aan de slag.


Bronnen: United Consumers en Milieucentraal

Stefan

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Gratis stroom bij negatieve energieprijzen: komt dat vaak voor?
Verwarming aan, maar toch koud in huis: hoe kan dat?