Vandebron energie

7 maart 2021

Zakelijk energiecontract afsluiten? Hier moet je op letten!

Ben je zelfstandig ondernemer en wil je een energiecontract afsluiten voor je onderneming? Weet dan dat een zakelijk contract niet altijd de beste keus is. In dit blog lichten we toe waar je goed op moet letten voordat je besluit over te stappen.

Als zelfstandige wil je zoveel mogelijk kosten besparen, weinig uitzoekwerk hebben, geen risico’s lopen en gebruikmaken van de regelingen die er zijn. Dat snappen we! En hoe zit dat dan met je energie? Want jij bent vast al eens gebeld door een energieleverancier met een ‘voordelig zakelijk energieaanbod’. Maar is zo’n aanbod daadwerkelijk zo aantrekkelijk als dat ze beweren? Om te bepalen wat voor jou de beste keus is, hebben we drie punten op een rij gezet.

Mag of kan ik als ondernemer overstappen?

Ja, als kleinverbruiker kies je zelf of je een zakelijk of een particulier contract afsluit. Je bent dus niets verplicht, wat voor bedrijf je ook hebt.

Heb je een grootverbruikaansluiting? Let dan goed op wat de voorwaarden van je huidige contract zijn en bij welke leverancier je een nieuw contract afsluit. Niet alle zakelijke energiecontracten dekken een grootverbruikaansluiting maar kunnen - net als Vandebron - alleen aan kleinverbruikers leveren.

Ken de zakelijke voorwaarden

Voordat je een energiecontract afsluit, is het belangrijk om te weten waarmee je akkoord gaat. Bij een zakelijk contract ga je als bedrijf een contract aan, bij een particulier contract doe je dit als persoon. Als consument ben je wettelijk goed beschermd tegen contracten met hevige consequenties, maar met een zakelijk contract bepaalt de energieleverancier welke voorwaarden er per contract gelden.

Bij programma’s als Kassa en Radar hoor je ervaringen met hoge boetes, verkorte bedenktijden na toezegging en lange opzegtermijnen. Dit werd zelfs zoveel gemeld dat de ACM besloot in te grijpen op de zakelijke voorwaarden voor zzp’ers. Sluit je een zakelijk energiecontract af op je thuisadres? Dan hoor je nu dezelfde voorwaarden te krijgen als een particulier. 

Wil je graag een zakelijk energiecontract op een zakelijk adres afsluiten? Dan mogen energieleveranciers zelf bepalen wat er in zakelijke voorwaarden staat. Hierdoor zijn er verschillen tussen de contractvoorwaarden. Daarom is het belangrijk zelf in deze documenten te duiken om te weten waar je aan toe bent. Bij Vandebron hebben we alle zakelijke voorwaarden gelijkgetrokken met de particuliere voorwaarden. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en kun je zorgeloos ondernemen. Bij ons dus geen hoge boetes, verkorte bedenktijden of lange opzegtermijnen.

Ken de financiële voordelen

We vallen gelijk met de deur in huis: vergelijk appels met appels! Zorg bijvoorbeeld dat beide aanbiedingen van toepassing zijn op dezelfde soort aansluiting, zoals kleinverbruikers. Vergelijk ook hetzelfde jaarlijkse verbruik en hou er rekening mee dat zakelijke tarieven vaak exclusief btw en particuliere tarieven inclusief btw worden weergegeven.

Voor het gemak hebben we bij verschillende aanbieders hun zakelijke contract vergeleken met hun particuliere contract. Daarbij kwamen we tot een interessante conclusie. Meerdere leveranciers hebben hogere tarieven staan op hun zakelijke contract dan op hun particuliere contract. Dus mocht je een zakelijk energiecontract overwegen, ga bij jezelf dan eerst na of het wel écht de moeite waard is om een contract met vaak veel strengere voorwaarden aan te gaan.

Is het vestigingsadres van je onderneming hetzelfde als het leveradres van je energiecontract, dan kun je als ondernemer in aanmerking te komen voor belastingvoordelen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om (een deel van) je energiekosten of soms zelfs de btw over je volledige energieverbruik af te trekken. Om te achterhalen welke kosten je kunt aftrekken, heeft de Belastingdienst een handige rekentool ontwikkeld.

Maak je keuze

Bij Vandebron is een zakelijk of particulier contract precies hetzelfde. Wij hanteren dezelfde tarieven en voorwaarden en op beide contracten kunnen we jouw bedrijfsdetails en KVK-nummer toevoegen voor eventuele belastingvoordelen. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Benieuwd wat we voor jouw onderneming kunnen betekenen? Onze klantenservice staat graag voor je klaar!

Stein Derks

Geschreven door Stein Derks

Stein was IT product owner bij Vandebron en vindt transparantie op de energiemarkt heel belangrijk.

Sneeuw op je zonnepanelen? Vooral lekker laten liggen!
Veelgestelde vragen over de jaarafrekening van je energieverbruik