Zonne-energie van Familie Muntinga

Familie Muntinga runt al generaties lang hun melkveebedrijf in Beerta, Groningen. Vanaf 2006 hebben ze hun melkveebedrijf aan de Ulsderweg in Beerta. Sinds 2019 specialiseert de familie zich niet alleen in melkvee, maar ook in zonnepanelen. Op de daken van de stallen liggen 2020 zonnepanelen, waarmee 474.000 kWh elektriciteit wordt opgewekt. Dit betekent dat zij maar liefst 158 huishoudens van goeie energie kunnen voorzien.

Meer over deze bron

Bij familie Muntinga staat het welzijn van de koeien stipt op nummer één. En dat zie je terug in de stallen. De koeien liggen op luxe watermatrassen, krijgen goed voer, schoon water en veel ruimte. In de stal, die in 2013 in gebruik is genomen is gebouwd volgens de maatlat duurzame veehouderij. Dat duurzaamheid belangrijk is voor familie Muntinga zie je ook terug in hun bedrijfsvoering. Zo wordt de warmte die vrijkomt bij het melken gebruikt om het drinkwater van de koeien te verwarmen en het verwarmen van het overige warme water.. In de toekomst willen ze hun woning er ook mee verwarmen. Daarnaast krijgen de koeien duurzame bijprodukten die over zijn van de voedselproduktie. Deze veilige restprodukten, bv aardappelstoomschillen van de frietverwerking en bietenpulp van de suikerfabriek, zijn voedzaam en boordevol gezonde voedingstoffen. Dat is dus mooi meegenomen!

Maar, zekerheid is voor de familie Muntinga ook belangrijk. ‘Met de zonnepanelen als extra inkomstenbron zijn we niet alleen afhankelijk van de melkveehouderij,’ zegt Susan Muntinga. Wil jij zeker zijn van goeie energie van familie Muntinga? Schrijf je dan nu in.

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.