HomeEnergiebronnen

Zonne-energie van Kloas in 't Hof

Zonne-energie van Kloas in 't Hof

Al meer dan drie-en-een-halve eeuw boert het geslacht In ’t Hof op dezelfde rustieke plek in het Overijsselse dorp Bathmen. Het agrarische bedrijf ging generatie na generatie over van vader op zoon. En ook anno 2018 is de opvolging al weer een feit: zoon Chiel trad ondertussen toe de maatschap van vader Roelof en moeder Jeannette. Een bedrijf, dat ondanks de rijke historie allerminst in het verleden is blijven hangen. De plaatsing van 372 zonnepanelen is er een van de tastbare bewijzen voor. Hiermee wordt voorzien in de eigen energiebehoefte en kunnen daarnaast nog eens zo’n 25 huishoudens profiteren van duurzaam opgewekte elektriciteit. “Wij zijn er heel bewust bezig”, legt Chiel het besluit om in zonne-energie te investeren uit. “Natuurlijk moet het rendabel zijn, maar we vinden het ook belangrijk met het oog op volgende generaties.”

Meer over deze bron

Duurzaam
Hoewel hij zijn studie agrarisch ondernemerschap aan de Agrarische Hogeschool in Dronten nog moet afronden, draait Chiel al volop mee in het bedrijf. Op de historische hoeve vinden 110 melkkoeien aangenaam onderdak. De familie In ’t Hof maakt namelijk serieus werk van haar ambities en bracht de stal op niveau voor de MDV-certificering. “Dat staat voor Maatlat Duurzame Veehouderij”, vertelt Chiel. “Dit betekent dat we voldoen aan eisen met betrekking tot onder meer ammoniak emissie, brandveiligheid en diergezondheid en –welzijn.” Verder weiden ze van april tot en met oktober. Melken doen ze nog in de put, waar 2 keer 16 melkpunten zijn. “Misschien komt er op termijn wel een robot, voor nu doen we het nog zo.”

Kaasmakerij
Driekwart van de melk gaat naar ’s lands grootste zuivelfabriek, de rest wordt in eigen bedrijf gebruikt om kaas te maken. “Mijn oma is er 35 jaar geleden mee begonnen. Ze wilde iets voor zichzelf”, weet Chiel. Wat een leuk tijdverdrijf leek, is business geworden. Op het erf is een ruimte naast de stal omgebouwd tot kaasmakerij. In een ander deel van de boerderij is een bescheiden rijpingshok ingericht; daar liggen de wielen keurig gerangschikt: jong, belegen, met kruidnagels. “We hebben in het dorp een eigen kaas- en notenwinkeltje. Er is momenteel heel veel vraag naar ambachtelijk geproduceerde boerenkaas.” Zo schuilt achter de relatieve rust aan Boersenk in Bathmen volop ondernemersgeest en activiteit. Overigens stoer bewaakt door de allervriendelijkste erfhonden Boris en Joep.

Wil jij ook duurzame energie van melkvee- en kaasboerderij Kloas in ’t Hof? Meld je nu aan!

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.