HomeEnergiebronnen

Zonne-energie van Maatschap Hoekstra

Zonne-energie van Maatschap Hoekstra

Twee jaar nadat de eerste set bij Vandebron online kwam, liggen er nu sinds 2019 ook op het andere dak zonnepanelen bij Arend en Liesbeth Hoekstra in Nij Beets. ‘Als je eenmaal begint, triggert dit om ook verder uit te breiden met groene energie’, zegt hij. Met 466 panelen op de stallen waar de koeien worden gehouden, wekken Arend en Liesbeth voor ongeveer 50 huishoudens aan goeie energie op.

Meer over deze bron

Samen met hun zoons wonen Arend en Liesbeth op hun boerderij in Friesland. Arend is een geboren en getogen Fries. De boerderij ligt op een soort eiland, omringd door verschillende wateren. Aan de ene kant het Polderhoofdkanaal, aan de andere kant beekdal ‘de Boarne’. Sinds 2005 heeft Arend het bedrijf officieel overgenomen van zijn ouders, samen met zijn vrouw Liesbeth runt hij inmiddels al jaren de melkveehouderij. Er is in de stallen plek voor 150 melkkoeien, maar het liefst laten ze de koeien zo veel mogelijk in de wei staan.

Het laten plaatsen van de panelen was in eerste instantie een strategische keuze, de familie had naar eigen zeggen niets te verliezen. Echter veranderde dit wanneer de eerste installatie lag, en ze zich verder verdiepten in groene energie. ‘We betekenen nu ook iets voor de maatschappij, en dat is een mindset.’ Buiten groene energie hebben ze daarom ook gezorgd voor weideranden. Dit vergroot de biodiversiteit en stimuleert een goede leefomgeving voor akkervogels, bijen, vlinders en insecten. ‘Investeren in een nieuw soort windmolen is de volgende stap. Ze zijn van hout, slechts 15 meter hoog en lekker rustig.’

Wil jij ook investeren in de energietransitie? Meld je dan nu aan voor goeie energie van Arend en Liesbeth Hoekstra!

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.