Windenergie van Maatschap Heeres - Visser

Jan Heeres en zijn vrouw Marjanne wonen in Schraard, een klein dorp met zo’n 200 inwoners in Zuidwest Friesland. Het vermelden waard: Schraard is ook één van de vijf bedevaartsplaatsen in de provincie. Net als veel van zijn Friese collega’s was Jan een voorloper als het op windenergie aankomt: al in 1993 kregen hij en Marjanne hun eerste molen op het erf. Ze waren enthousiast geworden na een voorlichting van Dirk van der Ham, een naam die we bij onze Friese producenten vaker horen. ‘Met behulp van hem hebben we onze eerste molen aangeschaft.’ De huidige windturbine, een EWT 900/52, draait sinds augustus 2016.

Meer over deze bron

Jan runt het melkveebedrijf, Marjanne is werkzaam in een huisartsenpraktijk. Het groene weiland achter de boerderij, waarin de molen staat, lijkt haast oneindig - al kan dat ook door de mist komen. Bruine labrador Mare rent onafgebroken heen en weer, de verte in, en weer terug. ‘We proberen een steentje bij te dragen aan een groenere toekomst, een windmolen past prima in dat plaatje. We moeten er met ons allen voor gaan, anders gaan we die energietransitie nooit redden. Onze windmolen wekt genoeg groene stroom op voor meer dan 600 huishoudens’.

Via de adviseur van de VWF, Yme Hempenius, kwamen ze in aanraking met Vandebron. “Bij Vandebron is er een rechtstreekse link tussen de producent en de consument van groene stroom, de consument weet dus precies waar de groene stroom vandaan komt. Dit spreekt ons erg aan.”

Wil je ook windenergie van Jan en Marjanne? Meld je hier aan!

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.