9 augustus 2022

9 vergoedingen om hoge energiekosten te compenseren

Helaas zijn de energieprijzen het afgelopen jaar flink gestegen. Gelukkig zijn er subsidies en compensaties vanuit de overheid om de kosten wat te drukken.

In dit artikel zetten we de belangrijkste vergoedingen op een rij voor een lagere energierekening. Daarnaast beantwoorden we enkele veelgestelde vragen.

Update 2023

In 2023 vervallen onderstaande algemene en extra compensatieregelingen. Daarvoor in de plaats komt het prijsplafond: een maximaal tarief op gas en stroom. De subsidies en regelingen voor duurzaam wonen blijven wel beschikbaar.

Algemene compensatieregelingen in 2022

Belasting en overheidsheffingen zijn onderdeel van je energierekening. Om je energielasten omlaag te brengen, heeft de overheid tijdelijk verschillende kortingen in het leven geroepen.

1. Minder energiebelasting op stroom

Over de energie die je afneemt, betaal je belasting. In 2022 krijg je tijdelijk korting op de belasting op stroomverbruik. In 2021 was dat € 0,09428 per kWh en in 2022 nog maar € 0,03679. Dat is ruim 60% minder. Een gemiddeld huishouden verbruikt 2.760 kWh stroom en ontvangt door de verlaging een korting van bijna € 160.

2. Hogere vermindering energiebelasting

Energie wordt gezien als basisbehoefte. Daarom krijg je een vaste korting op energiebelasting, genaamd de ‘vermindering energiebelasting’. In 2021 was de vergoeding € 461 per jaar en in 2022 is dit verhoogd naar € 681. Dat is een extra korting van € 220.

Elke woning of bedrijfspand met een stroomaansluiting heeft recht op deze vermindering. En of je nu veel of weinig verbruikt, de korting is voor iedereen hetzelfde.

3. Minder btw op energie

Op alle producten en diensten die in Nederland verkocht worden, zit een deel btw. Dit wordt doorberekend naar de klant en moet de verkopende partij aan de Belastingdienst afstaan. Over de stroom en het gas dat je verbruikt, betaal je normaal 21% btw. Maar dat is vanaf 1 juli 2022 tijdelijk verlaagd naar 9%. Huishoudens besparen gemiddeld € 140 aan btw op energiekosten door deze verlaging.

Extra compensatie voor lage inkomens in 2022

Voor huishoudens met een laag inkomen, komen de hogere energiekosten extra hard aan. Om hen tegemoet te komen, heeft de overheid twee toeslagen bedacht.

4. Eenmalige energietoeslag van € 800

Huishoudens met een laag inkomen krijgen een eenmalige vergoeding van € 800. Dit geld is bedoeld om de energierekening te betalen. De precieze invulling kan per gemeente verschillen, maar de meesten doen het zo: huishoudens met een inkomen tot 120% van het wettelijk sociaal minimum, kunnen de vergoeding aanvragen.

5. Extra toeslag van € 500

Na lang overleg in de Tweede Kamer heeft Rutte een tweede vergoeding toegezegd. Huishoudens met een laag inkomen krijgen na de zomer een extra vergoeding van € 500. De precieze invulling kan, net als bij de eerdere energietoeslag van € 800, per gemeente verschillen.

Subsidies en regelingen voor duurzamer wonen in 2023

Een andere manier om je energierekening te verlagen, is door te investeren in duurzaamheidsmaatregelen in huis. Betere isolatie of zonnepanelen leggen bijvoorbeeld. Hier zijn subsidies voor beschikbaar.

6. ISDE: vergoeding voor isolatiemaatregelen

ISDE staat voor Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing. Dit is een subsidie vanuit de overheid voor alle woningbezitters in Nederland.

Er zijn twee manieren waarop je deze subsidie kunt krijgen:

  • Je kiest voor één of meer isolatiemaatregelen in huis. Hieronder vallen vloer- of bodemisolatie, dakisolatie, zolderisolatie, spouwmuurisolatie, gevelisolatie en HR++glas. Voor één isolatiemaatregel ontvang je tot 15% subsidiekorting. Bij twee of meer krijg je tot 30% subsidie.

  • Je combineert één isolatiemaatregel met de aanschaf van een (hybride) warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet. Ook dan ontvang je tot 30% korting door de subsidie.

Meer informatie en exacte bedragen lees je op de website van RVO.

7. SEEH: isolerende maatregelen voor VvE’s

Woon je in een appartement? Maak dan samen met je VvE gebruik van de SEEH: Subsidieregeling energiebesparing eigen huis. Deze subsidie kunnen jullie inzetten om twee of meer isolatiemaatregelen toe te passen aan het woonblok. Bijvoorbeeld dakisolatie en HR++ glas. Ook kun je energieadvies en advies over de aansluiting van een laadpaal ermee financieren. Lees er alles over de website van RVO.

Let op: Of je maakt gebruik van ISDE óf van SEEH. Niet allebei. 

8. Geen btw op van zonnepanelen

Op aanschaf en installatie van zonnepanelen zit vanaf 1 januari 2023 0% btw. Voorheen kon je de btw terugvragen bij je belastingaangifte. Daar moest je allerlei formulieren voor aanvragen en invullen. Maar dat hoeft dus niet meer.

9. Energiebespaarlening

Niet genoeg spaargeld? Via het Warmtefonds kun je een lening afsluiten tegen gunstige voorwaarden. Het Warmtefonds (voorheen Nationaal Energiebespaarfonds) opereert in opdracht van de Rijksoverheid.

Op jaarbasis betaal je gemiddeld 2,9% rente. Dat is veel minder dan de besparing die het oplevert. Meer aflossen mag altijd, zonder extra kosten. Huishoudens met een verzamelinkomen tot € 45.014 betalen in 2023 zelfs 0% rente.

Wat als ik mijn energierekening niet meer kan betalen?

  • Neem zo snel mogelijk contact op met je energieleverancier om een betaalregeling te treffen.

  • Kom je er niet uit? Vraag dan schuldhulpverlening bij je gemeente aan.

  • Last van geldzorgen? Ga dan naar 0800-8115.nl of bel 0800 - 8115 om je zorgen met iemand te bespreken.

Waarom stijgen de energiekosten?

Dat heeft te maken met de beperkte gaslevering uit Rusland, dit als gevolg van de vreselijke situatie in Oekraïne. Europa is voor 40% afhankelijk van gas uit Rusland. Nederland voor ongeveer 15%. Het is (op korte termijn) niet mogelijk om dit gas ergens anders vandaan te halen of om alternatieven te gebruiken. Dat zorgt voor afhankelijkheid en onzekerheid, wat de energiekosten laat oplopen.

Daarbij wordt de meeste stroom (helaas) nog altijd opgewekt door de verbranding van fossiele brandstoffen. Gas is één van de belangrijksten. En doordat gas duurder wordt, stijgt de stroomprijs dus ook.

Lees verder: Dit zijn de laatste ontwikkelingen rondom de hoge energieprijzen

Hoe hou ik mijn energiekosten laag?

Om je energiekosten laag te houden, moet je simpelweg minder energie verbruiken. Eerder schreven we een artikelen met tips om energie te besparen in huis en speciale bespaartips voor huurders. Van kleine aanpassingen die je direct kunt maken, tot slimme gadgets voor meer inzicht en grote investeringen.

 Wil je meer informatie over de huidige energiecrisis? Klik dan door via onderstaande links.

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Deel dit artikel
Tags
BeleidActueel