25 november 2022

Alles over het prijsplafond voor energie in 2023

Het kabinet wil vanaf 1 januari een prijsplafond op energie instellen. Een maximumtarief op gas en stroom tot een bepaalde grens. Lees hier hoe dat zit.

Hoe werkt het prijsplafond voor energie?

Om energie betaalbaar te houden, wil het kabinet vanaf 1 januari 2023 een maximaal tarief instellen voor stroom- en gasprijzen tot een bepaald verbruik. Dat noemen we een prijsplafond.

  • Tot aan een jaarlijks verbruik van 2900 kWh stroom betaal je € 0,40 per kWh. 

  • Tot aan een jaarlijks verbruik van 1200 m³ gas betaal je € 1,45 per m³ gas. 

  • Voor al het verbruik boven de grens, betaal je het normale tarief. 

  • Huishoudens met stadsverwarming betalen een vast tarief van € 47,39 per GJ. 

  • Heb je nog een vast contract met lagere tarieven? Dan maak je geen gebruik van het energieplafond.

Voor wie

Het prijsplafond is bedoeld voor alle huishoudens in Nederland. Daarnaast geldt het ook voor zzp’ers, een deel van het mkb, winkels, verenigingen en kleine maatschappelijke organisaties. Voor mkb-ondernemingen die niet ontkomen aan een hoog verbruik werkt het kabinet aan de TEK-regeling.

Waarom deze oplossing?

Het prijsplafond is afgesteld op het gemiddelde verbruik van een Nederlands huishouden. Verbruik je meer, dan betaal je ook meer. Dat vindt het kabinet de eerlijkste oplossing. Zo worden mensen alsnog gestimuleerd om spaarzaam om te gaan met energie en te investeren in energiebesparende maatregelen.

Energiecompensatie in november en december

Om de periode tot 1 januari te overbruggen, krijgen vrijwel alle huishoudens in Nederland in november en december een energiecompensatie van € 190

Bij Vandebron compenseren we dit met je termijnbedrag en eventuele openstaande facturen. Betaal je minder en heb je geen openstaande facturen? Dan storten we het restbedrag op je rekening. 

Niet nodig? Denk er dan aan om het geld te doneren aan familie of vrienden, of aan een goed doel. Zo helpen we elkaar de energiecrisis door. Goede doelen waar je aan kunt denken zijn de Voedselbank, het Armoedefonds of het Kansfonds die een speciale actie heeft opgezet. 

Lees verder: Positief nieuws: €190,- energiecompensatie

Nog niet 100% zeker

Het is nog altijd niet zeker of het prijsplafond daadwerkelijk in zal gaan op 1 januari 2023. Omdat energieleveranciers nog niet weten hoe de regeling er precies uit gaat zien, kunnen we onze systemen er nog niet op instellen. Hoe langer het duurt, hoe kleiner de kans dat het allemaal gereed is op 1 januari.

Als het in januari nog niet rond is, zal waarschijnlijk weer een energiecompensatie van € 190 per huishouden betaald worden. Minder effectief, omdat ook huishoudens dit krijgen die geen last hebben van hoge energieprijzen

Geen hoger plafond voor gasloze woningen

Een gasloze woning gebruikt ongeveer twee keer meer stroom. Het prijsplafond maakt echter geen onderscheid tussen gasloze en ‘normale’ woningen. Wel heeft het kabinet het plafond iets verhoogd (van 2400 naar 2900 kWh) en het stroomtarief wat verlaagd (van € 0,70 naar € 0,40) om huishoudens met een gasloze woning tegemoet te komen.

Zonnepanelen en het prijsplafond

Door zonnepanelen te installeren hoef je minder stroom af te nemen bij een energieleverancier. De zonne-energie die je opwekt, gebruik je namelijk direct in huis. 

Wek je op een zonnige zomerdag meer op dan je verbruikt? Dan mag je het overschot terugleveren en aftrekken van je jaarverbruik. Salderen noemen we dat. Het prijsplafond geldt alleen voor het stroomverbruik dat overblijft na saldering.

Hoe maak je gebruik van het prijsplafond?

Klanten van Vandebron hoeven geen actie te ondernemen. Wij regelen het. Zodra het prijsplafond ingaat, verrekenen we de lagere tarieven met je termijnbedrag. Wanneer de definitieve invulling van het prijsplafond bekend is, informeren we onze klanten hoe we dat gaan doen.

Na 2023 nog steeds een prijsplafond?

Het prijsplafond is van tijdelijke aard en zal alleen in 2023 gelden. Het kabinet belooft financiële steun voor mensen die ook in 2024 niet rond komen door hoge energieprijzen, maar niet met een prijsplafond op energie.

Energie besparen loont

Zelfs mét het prijsplafond blijft energie duur. Daarom blijven we onze klanten stimuleren om minder energie te gebruiken. Bijvoorbeeld met deze energiebesparende tips en deze tips speciaal voor huurhuizen.

Lees verder

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft zes zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Deel dit artikel
Tags
VandebronBeleidActueel