gaspit-breed

4 maart 2022

Wat betekent de onrust op de energiemarkt voor jouw energiecontract?

De vreselijke situatie in Oekraïne zorgt voor aanhoudende onzekerheid op de energiemarkt. De gasprijzen en daarmee ook de energieprijzen fluctueren daardoor enorm. We snappen dat dit vragen bij je oproept en hebben de meestgestelde vragen op een rij gezet.

Onze gedachten zijn bij de mensen in Oekraïne en iedereen die op een bepaalde manier door de oorlog of de energiecrisis wordt geraakt.

Laatste update: 28-04-2022

Vragen over je contract


Ik heb een vast contract. Wat moet ik doen?

Bij een vast contract staan je tarieven voor een bepaalde periode vast en je bent dus niet afhankelijk van de ontwikkelingen in de markt. Dit geeft je zekerheid tot het einde van je contract. Loopt je contract voorlopig nog niet af? Dan hoef je niets te doen. Weet je niet zeker wanneer je vaste contract afloopt? Je kunt de afloopdatum vinden in je Mijn Vandebron.

Ik heb een variabel contract. Wat moet ik doen?

Als je een variabel contract hebt dan hoef je geen actie te ondernemen. Jouw contract is flexibel en heeft geen vaste einddatum. De tarieven van je variabele contract worden een paar keer per jaar aangepast en zijn gebaseerd op de dan geldende actuele marktprijzen.

Mijn vaste contract loopt binnenkort af. Wat moet ik doen? 

Je hoeft geen actie te ondernemen. Jouw huidige contract zal automatisch overgaan in een flexibel variabel contract zonder einddatum. De variabele tarieven worden gebaseerd op dan geldende actuele marktprijzen. Voordat je vaste contract afloopt informeren we je over de variabele tarieven. 

Ik wil toch graag een vast contract, kan dat?

Gezien de huidige situatie in Oekraïne en de onzekerheid die dit veroorzaakt op de energiemarkt biedt Vandebron op dit moment alleen variabele contracten aan. Variabele contracten zorgen voor de meeste flexibiliteit en hebben geen einddatum. De tarieven worden gebaseerd op de geldende actuele marktprijzen. Je bent op elk moment vrij om te kiezen voor een vast contract wanneer we dit weer aanbieden. 

Ik heb een tijdje terug een aanbod ontvangen voor een vast contract. Kan ik daar nog gebruik van maken?

Wij bieden op dit moment alleen variabele contracten aan. Een vast contract afsluiten is helaas niet meer mogelijk. Indien je al klant bent bij Vandebron, zetten we op de dag dat je vaste contract afloopt je contract automatisch om in een variabel contract. Je hoeft hier geen actie voor te ondernemen. Op het moment dat we weer vaste contracten aanbieden, kun je een variabel contract ieder moment omzetten in een vast contract.

Vragen over je termijnbedrag


Moet ik mijn termijnbedrag aanpassen in verband met de stijgende energieprijzen?

Je termijnbedrag wordt bepaald door de tarieven in je contract en je meest recente energieverbruik. Wat op jou van toepassing is hangt af van de situatie:

  • Heb je op dit moment een vast of een variabel contract? Dan is het niet nodig om je termijnbedrag aan te passen. De huidige fluctuerende prijzen hebben geen invloed op jouw termijnbedrag, omdat je termijnbedrag is gebaseerd op de geldende tarieven en je verbruik. In Mijn Vandebron kun je altijd zelf controleren of je termijnbedrag nog passend is. 

  • Ga je binnenkort over in een variabel contract? Dan zullen we je termijnbedrag opnieuw berekenen op basis van je nieuwe tarieven en adviseren wij een nieuw passend termijnbedrag. We adviseren je om dit termijnbedrag niet te wijzigen. Is je woonsituatie onlangs gewijzigd? Dan kun je in Mijn Vandebron zelf eenvoudig je termijnbedrag herberekenen op basis van je recente verbruik en de nieuwe tarieven. 

  • Ben je net klant geworden bij Vandebron? Ook dan adviseren we je het geadviseerde termijnbedrag niet te wijzigen. Je termijnbedrag wordt berekend op basis van het gemiddelde verbruik van de afgelopen 3 jaar op het door jou doorgegeven adres. Is je woonsituatie onlangs gewijzigd? Dan kunnen we over ca. 4 maanden een nieuwe inschatting maken van jouw verwachte verbruik. Dit kun je eenvoudig zelf doen in Mijn Vandebron.

Het nieuwe termijnbedrag voor het variabele contract is hoger dan mijn huidige termijnbedrag. Hoe komt dit?  

Je termijnbedrag wordt bepaald door de tarieven in je contract en je meest recente energieverbruik. De tarieven van een variabel contract worden afgestemd op de actuele marktprijzen. Afgelopen tijd zijn de energieprijzen flink gestegen. De tarieven van je huidige vaste contract die je een tijd geleden hebt vastgezet bij het afsluiten van je contract kunnen daardoor fors lager zijn dan de huidige tarieven. Dit veroorzaakt het prijsverschil.

Ook kan het zijn dat je energieverbruik is gewijzigd, bijvoorbeeld doordat je woonsituatie is gewijzigd. Bij het berekenen van je nieuwe termijnbedrag maken we altijd een inschatting van een passend termijnbedrag op basis van je meest recente verbruik.

Vragen over de energiebelasting


Per 1 januari 2022 is de belasting op energie tijdelijk verlaagd. De overheid heeft sindsdien extra maatregelen getroffen om de kosten op energie te drukken. Heb je vragen over de energiebelasting of over het extra maatregelenpakket? Lees dan de onderstaande blogs die we over deze onderwerpen hebben geschreven:

In dit blog lees je waar de energiebelasting precies uit bestaat en wat er sinds begin dit jaar is veranderd. (20-12-2021)

Afgelopen maart heeft de overheid een extra maatregelenpakket doorgevoerd om de gevolgen van de stijgende energieprijzen en de aanhoudende inflatie te verzachten. Lees hier terug welke dit zijn en welke er recentelijk zijn bijgekomen. (26-04-2022)

Nog geen klant


Ben je nog geen klant bij ons? Het is verstandig nog even te wachten met het afsluiten van een contract. Wil je een seintje zodra de prijzen gaan dalen en de markt stabieler wordt? Laat dan hier je gegevens achter.

Wil je toch nu al overstappen? Dan kun je een variabel energiecontract afsluiten.

sam-van-der-ven-profielfoto

Geschreven door Sam van der Ven

Sam was brand marketeer bij Vandebron en naast dat hij de energietransitie versnelt is hij professioneel ballenvanger op het hockeyveld.

Mobiliteitstransitie, wat staat ons te wachten?
Alles wat je in 2025 moet weten over salderen