25 oktober 2016

Jeff in Nepal: De zonnige toekomst van zonne-energie

In een land waar elektriciteit voor meer dan 80% wordt opgewekt door waterkrachtcentrales is de populariteit van zonne-energie misschien niet klimaatgerelateerd.

In een land waar elektriciteit voor meer dan 80% wordt opgewekt door waterkrachtcentrales is de populariteit van zonne-energie misschien niet klimaat gerelateerd. Echter, als je je bedenkt  dat maar 43% van de bevolking toegang heeft tot elektriciteit en zelfs maar 8% van de bevolking op het platteland, dan begrijp je welke andere eigenschappen van zonne-energie de populariteit veroorzaakt.

De populariteit is niet gelimiteerd tot de 47% zonder vaste aansluiting. Het deel van de bevolking dat wel toegang heeft tot elektriciteit, heeft dagelijks te maken met blackouts, door Loadshedding. Loadshedding is het gecontroleerd afsluiten van elektriciteit per gebied door de overheid. Doordat de Nepalese elektriciteitscentrales de vraag van de bevolking niet aankunnen wordt het aanbod verdeeld per gebied, per uur. Daar komt nog eens bovenop dat de energievoorraad ook nog eens seizoensgebonden is, omdat het overgrote deel wordt opgewekt door waterkrachtcentrales. In de winter, wanneer het smeltwater uit de bergen stopt, kunnen nog maar twee van de tien grote centrales draaien. Daardoor kunnen time-outs ‘s winters wel 20 uur per dag duren!

Ik ga niet ontkennen dat het project niet een hele onderneming was. Maar het is een onderneming waar iedereen aan kan beginnen, zonder ervaring, maar wel met de juiste motivatie. En juist die motivatie kan er voor zorgen dat een idee groeit tot een resultaat.

Daarom zou ik ook jou, de lezer van dit blog, willen aanmoedigen om zo’n project te ondernemen. Het zal je geld, tijd en moeite kosten, maar hoeveel het kan betekenen is onbeschrijfelijk!

Meer lezen over Jeff en zijn avonturen in Nepal?

Zonnepanelen in Kathmandu

Geodriehoeken en windvlagen

De eindsprint

Geschreven door Jeff Gomez

Jeff werkte als sales agent bij Vandebron en ging naar Nepal om zonnepanelen op scholen te leggen.

Deel dit artikel
Tags
Zonne-energieNatuurKlimaat